CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 13 gru 2017, 14:14

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 21 sie 2017, 18:52 
Offline
member
member

Rejestracja: 31 lip 2017, 15:35
Posty: 18
Panowie szybkie pytanko,

mając taką topologię:

https://ibb.co/gzUup5

Switche L3 mają zastosowane glbp dla każdego vlanu. Co jednak jeśli stp blokuje jeden port od switcha dostępowego?
Czy wtedy glbp zostaje również blokowane?


Na górę
Post #2 : 21 sie 2017, 20:00 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1797
Lokalizacja: Edinburgh
No a jak myślisz?

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
Post #3 : 21 sie 2017, 20:01 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 15 maja 2017, 05:29
Posty: 12
Lokalizacja: Bydgoszcz
Tak na logikę, protokoły idą w górę czyli L2 blokuje Ci L3 i tak dalej. Czyli warstwa niższa musi być operacyjnie aktywna aby wyższa mogła działać. Jeśli stp blokuje Ci dany link to nie ma żadnych szans, żebyś cokolwiek tam wysłał.
Polecam skorzystać z packet tracera, tam w podglądzie możesz zobaczyć jak poruszają się pakiety, gdzie i dlaczego są odrzucane. Zaoszczędzi Ci to dużej części googlowania.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
innasiec.pl


Na górę
Post #4 : 21 sie 2017, 20:57 
Offline
member
member

Rejestracja: 31 lip 2017, 15:35
Posty: 18
Ok, jasne.

Czy są jakieś "best practice" odnośnie konfiguracji tak aby stp nie blokowało glbp? Sama zmiana mostu głównego nie wystarczy bo zawsze jakiś port będzie w stanie blokowania.

[EDIT]



https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/s ... pusdg.html

w tym dokumencie jest jasno opisane jak poradzić sobie z moją sytuacją.
Nie rozumiem jednak jednego, na rysunku Figure 41 jest przedstawiony switch z dwoma interfejsami w stanie forwarding, jakim cudem?
Może nie znam dobrze wszystkich funkcjonalności stp, ale jestem nauczony że zawsze jest tylko jeden root port który prowadzi do "mostu głównego".


Na górę
Post #5 : 21 sie 2017, 22:04 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Posty: 788
Lokalizacja: Dublin
Cytuj:
Ok, jasne.

Czy są jakieś "best practice" odnośnie konfiguracji tak aby stp nie blokowało glbp? Sama zmiana mostu głównego nie wystarczy bo zawsze jakiś port będzie w stanie blokowania.

[EDIT]



https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/s ... pusdg.html

w tym dokumencie jest jasno opisane jak poradzić sobie z moją sytuacją.
Nie rozumiem jednak jednego, na rysunku Figure 41 jest przedstawiony switch z dwoma interfejsami w stanie forwarding, jakim cudem?
Może nie znam dobrze wszystkich funkcjonalności stp, ale jestem nauczony że zawsze jest tylko jeden root port który prowadzi do "mostu głównego".
Jest to poprawne zachowanie ponieważ na tym rysunku, został zmanipulowany koszt STP pomiędzy DISTA i DISTB switch i ten link jest w BLK state.

Pozdro,


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl