CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 23 kwie 2018, 16:55

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 10 gru 2017, 19:29 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 gru 2017, 19:08
Posty: 3
Mam problem z tym switchem a konkretnie z utworzeniem na nim VLAN'ów, niby wszystko ustawione:

VLAN Settings
dodany VLAN ID 10

Interface Settings
na porcie GE2 ustawione Access i Administrative PVID oczywiście 10

Port to VLAN na porcie GE2 ustawione VLAN Mode Access Membership Type Untagged

Niestety po podłączeniu komputera pod ten port nie jest on w stanie uzyskać połączenia nie tylko z siecią LAN ale też Internetem :(

Czy coś jeszcze powinienem ustawić żeby to zadziałało ??


Na górę
Post #2 : 10 gru 2017, 19:45 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3400
Tak chaotycznie piszesz, że nic nie rozumiem, ale Administrative PVID na tym switchu,jeśli dobrze kojarzę i pamieć mnie nie zawodzi, to odpowiednik "switchport trunk native vlan" czyli w który VLAN wrzucić ruch, który na trunku przyjdzie nieotagowany. To co jak mniemam chcesz zrobić ustawiasz w VLAN Management > Port VLAN Membership i ustawiasz port jako Untagged w VLAN 10.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 10 gru 2017, 19:58 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 gru 2017, 19:08
Posty: 3
Chciałem na tym switchu zrobić prosta rzecz z 8 dostępnych portów np. dwa zrobić na osobnym VLAN tak żeby komputery się nie widziały czyli np. podział obsługa i uczniowie - idzie z jednego switcha ale komputry się nie widzą. Jeśli możesz to napisz jak to zrobić krok po kroku.


Na górę
Post #4 : 10 gru 2017, 20:17 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 04 wrz 2017, 08:18
Posty: 5
Rozumiem ze wykreowałes te vlany na routerze ?

Conf t
Vlan database
Vlan 2
Vlan 3

Interface gi1
Switchport mode trunk
Switchport trunk allowed vlan 2-3

Interface range gi2-6
Switchport mode access
Switchport access vlan 2

I to samo dla portów 7-8


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post #5 : 10 gru 2017, 20:26 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 gru 2017, 19:08
Posty: 3
Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze tylko jedno pytanie: da się to zrobić logując się do switcha przez przeglądarkę ??


Na górę
Post #6 : 10 gru 2017, 20:30 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 04 wrz 2017, 08:18
Posty: 5
Da się. jak ? nie wiem nie korzystam ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post #7 : 13 gru 2017, 16:02 
Offline
member
member

Rejestracja: 10 kwie 2014, 22:00
Posty: 48
Wszystko się da na zakładce Vlan Managemenet: Vlan Settings (dodanie vlanów), Interface Settings (ustawienia portów na access), Port VLAN Membership (ustawienie vlanu na porcie untagged)

Dodatkowo, aby komputery w vlanach nie widziały się, musisz wyblokować ruch - nap przez ACL


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl