SG300-10 problem z VLAN

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
AlexB
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2017, 19:08

SG300-10 problem z VLAN

#1

#1 Post autor: AlexB » 10 gru 2017, 19:29

Mam problem z tym switchem a konkretnie z utworzeniem na nim VLAN'ów, niby wszystko ustawione:

VLAN Settings
dodany VLAN ID 10

Interface Settings
na porcie GE2 ustawione Access i Administrative PVID oczywiście 10

Port to VLAN na porcie GE2 ustawione VLAN Mode Access Membership Type Untagged

Niestety po podłączeniu komputera pod ten port nie jest on w stanie uzyskać połączenia nie tylko z siecią LAN ale też Internetem :(

Czy coś jeszcze powinienem ustawić żeby to zadziałało ??

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3428
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: SG300-10 problem z VLAN

#2

#2 Post autor: Kyniu » 10 gru 2017, 19:45

Tak chaotycznie piszesz, że nic nie rozumiem, ale Administrative PVID na tym switchu,jeśli dobrze kojarzę i pamieć mnie nie zawodzi, to odpowiednik "switchport trunk native vlan" czyli w który VLAN wrzucić ruch, który na trunku przyjdzie nieotagowany. To co jak mniemam chcesz zrobić ustawiasz w VLAN Management > Port VLAN Membership i ustawiasz port jako Untagged w VLAN 10.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

AlexB
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2017, 19:08

Re: SG300-10 problem z VLAN

#3

#3 Post autor: AlexB » 10 gru 2017, 19:58

Chciałem na tym switchu zrobić prosta rzecz z 8 dostępnych portów np. dwa zrobić na osobnym VLAN tak żeby komputery się nie widziały czyli np. podział obsługa i uczniowie - idzie z jednego switcha ale komputry się nie widzą. Jeśli możesz to napisz jak to zrobić krok po kroku.

gsocha
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 04 wrz 2017, 08:18

SG300-10 problem z VLAN

#4

#4 Post autor: gsocha » 10 gru 2017, 20:17

Rozumiem ze wykreowałes te vlany na routerze ?

Conf t
Vlan database
Vlan 2
Vlan 3

Interface gi1
Switchport mode trunk
Switchport trunk allowed vlan 2-3

Interface range gi2-6
Switchport mode access
Switchport access vlan 2

I to samo dla portów 7-8


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

AlexB
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2017, 19:08

Re: SG300-10 problem z VLAN

#5

#5 Post autor: AlexB » 10 gru 2017, 20:26

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze tylko jedno pytanie: da się to zrobić logując się do switcha przez przeglądarkę ??

gsocha
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 04 wrz 2017, 08:18

Re: SG300-10 problem z VLAN

#6

#6 Post autor: gsocha » 10 gru 2017, 20:30

Da się. jak ? nie wiem nie korzystam ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

knet444
member
member
Posty: 48
Rejestracja: 10 kwie 2014, 22:00

Re: SG300-10 problem z VLAN

#7

#7 Post autor: knet444 » 13 gru 2017, 16:02

Wszystko się da na zakładce Vlan Managemenet: Vlan Settings (dodanie vlanów), Interface Settings (ustawienia portów na access), Port VLAN Membership (ustawienie vlanu na porcie untagged)

Dodatkowo, aby komputery w vlanach nie widziały się, musisz wyblokować ruch - nap przez ACL

ODPOWIEDZ