Jak zrobic stack Catalyst 2960?

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
ZielonySBS
wannabe
wannabe
Posty: 127
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:09

Jak zrobic stack Catalyst 2960?

#1

#1 Post autor: ZielonySBS » 03 paź 2019, 10:48

Mam do zrobienia stack z dwoch switchy catalist 2960. Czy moglibyscie w punktach mi wytlumaczyc jak to powinno byc podlaczone?
1. Pierwsze pytanie. Jak laczymy przewody, 1 do 1 i 2 do 2 czy 1 do 2 i 2 do 1 ?
2. Jakie kroki musze wykonac w interface?
3. Czy do sie to zrobic przez przegladarka czy musze terminal uruchomic?
4. Moze macie gotowa instrukcje/manual? (na youtube nie widze zadnej instrukcji jak zrobic stack z tego modelu)

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Jak zrobic stack Catalyst 2960?

#2

#2 Post autor: judge dredd » 03 paź 2019, 11:06

Cześć,

Na youtube!?!? Szukaj raczej na google. Oto pierwszy link podrzucony przez googla w tym temacie:

https://www.vtkt.ru/upload/iblock/6c8/C ... -STACK.pdf

To jest, widzę, taki podstawowy guide, który spokojnie Ci powinien wystarczyć, natomiast dużo więcej informacji formalnych masz też tutaj (link też z googla):

https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/s ... r_010.html

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

ZielonySBS
wannabe
wannabe
Posty: 127
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:09

Re: Jak zrobic stack Catalyst 2960?

#3

#3 Post autor: ZielonySBS » 03 paź 2019, 12:27

Uprzejmie dziekuje to wszystko wyjasnia.

mam jeszcz ejadna watpliwosc. Czy oba switche musza miec swoje adresy jak sa w stack skoro i tak mam dostep tylko do 1.

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 302
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: Jak zrobic stack Catalyst 2960?

#4

#4 Post autor: double.decode » 03 paź 2019, 17:40

Nie, masz jeden IP na cały stack. Stack robi ci jedno urządzenie logiczne z kilku fizycznych przełączników.

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Jak zrobic stack Catalyst 2960?

#5

#5 Post autor: judge dredd » 07 paź 2019, 15:37

True
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

ODPOWIEDZ