Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
gandalf
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 03 cze 2008, 21:46

Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#1

#1 Post autor: gandalf » 21 lis 2019, 08:38

Witam wszystkich forumowiczów!
Do switcha jak w temacie, podpięty jest inny switch (porty trunkowane). Jakiś czas temu wyłączyły mi się oba switch w skutek zaniku napięcia (ups nie podtrzymał). Po restarcie nie miałem połączenia switch->switch. Na switchu SG500X status portu jest na down i jakby nie widział dołączonego drugiego switcha (port jakby blokuje komunikację - nie pali się kontrolka). Próbowałem na tym porcie komendy "no shutdown" ale nic to nie pomogło. Problem rozwiązałem konfigurując drugi port do połączenia. Miałem już takie sytuacje i za każdym razem konfiguruję nowy port. Czy macie Państwo może pomysł jak rozwiązać ten problem, bo poszukiwałem w internecie i nic sensownego nie znalazłem.
Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 354
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#2

#2 Post autor: saiqard » 21 lis 2019, 08:41

STP przypadkiem nie blokuje?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1511
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#3

#3 Post autor: drake » 21 lis 2019, 09:54

Hej,
zeby ta sytuacje zdiagnozowac, musisz wiedziec co sie dzieje z portem, ktory przestaje dzialac. Jesli konfiguracja urzadzenia/portu jest zapisana i po restarcie sytuacja sie powtarza, sprawdz logi na switchu i stan tego portu. Masz do syspozycji rozne komendy "show" z poziomu CLI, zaloguj sie przez SSH na przelacznik i szukaj.
W necie znajdziesz sg500x admin guide, w ktorym jest sporo dobrych informacji.

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 189
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#4

#4 Post autor: judge dredd » 22 lis 2019, 17:51

Cześć,

SG500 to seria Small Business, co oznacza, że może mieć inne komendy niż na normalnym IOS'ie. Na normalnym switchu mógłbyś sprawdzić, czy port z jakiejś przyczyny nie blokuje się do stanu "error-disabled" przy pomocy takiej komendy:

sh int status err-disabled
sh int [nazwa interfejsu]

Jeśli interfejs trafi do stanu err-disabled to sytuacja jest ciekawa, bo nie da się go podnieść samą komendą "no shutdown" - tak jak opisywałeś. Trzeba wtedy zrobić combo "shutdown"/"no shutdown", ale jeśli przyczyna error disable'a nie zniknie, to zapewne port znowu się zablokuje - trzeba sprawdzić jaka jest przyczyna i ją wyeliminować.

Dalej na normalnym IOS'ie masz komendę "show logging", która pokazuje log systemowy - tam możesz poszukać przyczyny.

Możesz sprawdzić czy powyższe komendy działają na SG500, a jak nie to poszukać w dokumentacji ich odpowiedników.

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

gandalf
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 03 cze 2008, 21:46

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#5

#5 Post autor: gandalf » 30 lis 2019, 10:26

Akurat na tym przełączniku Cisco - SG500X mam wyłączone STP, ale nie wiem czy to właśnie przez te STP mi nie blokuje portów. Na innym cisco sg350x mam włączone STP domyślne - nie skonfigurowane, i tam mam po wydaniu komendy show spanning-tree przy interfeisie block. Nie mogę zdjąć tej blokady. Czy jest jakaś możliwość zdjęcia blokady portu. Komendy shutdown/no shutdown nie przynoszą rezultatu.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1511
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#6

#6 Post autor: drake » 30 lis 2019, 11:38

Hej,
A wiesz po co jest STP i dlaczego ci blokuje port? I dlaczego "nie mozna zdjac tej blokady przy wlaczonym STP"? Przynajmniej siec dziala. Jak wylaczysz wszedzie STP i ktos ci zrobi petle L2, to zobaczysz jak szybko lampki w przelacznikach moga mrugac :) Oczywiscie nie polecam.
Blokade na porcie mozna zdjac wplywajac przez konfiguracje na topologie STP, ale warunkiem koniecznym jest zrozumienie sytuacji i tego w czym STP pomaga i jak dziala (a czasem przeszkadza).

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

gandalf
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 03 cze 2008, 21:46

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#7

#7 Post autor: gandalf » 01 gru 2019, 11:36

Czyli jednym słowem powinienem skonfigurować na wszystkich switchach STP np. RSTP. Mam prostą topologie. Na parterze jest 1 switch rdzewniowy (SG500) + do tego 4 switche wpięte bezpośrednio do rdzeniowego. Jest jeszcze jeden problem. Co ze switchami niezarządzalnymi - bo kilka też takich mam w pokojach. Jakie ustawienia portu są wskazane do takich switchy. Dodam że niezarządzalny jest wpięty w jakiś VLAN i do tego niezarządzalnego jest podpiętych kilka komputerów z tego właśnie vlanu.

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 354
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#8

#8 Post autor: saiqard » 03 gru 2019, 08:47

Jeśli masz jeden port w stanie blokowania, to zapewne masz pętle w sieci - wiesz o jej istnieniu?

gandalf
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 03 cze 2008, 21:46

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#9

#9 Post autor: gandalf » 05 gru 2019, 06:38

Wszystkie switche są połączone szeregowo, za wiele ich nie ma także nie wiem czy to to a jak to jest ten powód to jak to sprawdzić i wyeliminować?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3500
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Zablokowany port w przełączniki Cisco SG500X

#10

#10 Post autor: Kyniu » 05 gru 2019, 10:29

gandalf pisze:
05 gru 2019, 06:38
Wszystkie switche są połączone szeregowo, za wiele ich nie ma także nie wiem czy to to a jak to jest ten powód to jak to sprawdzić i wyeliminować?
Zatrudnij kogoś, kto Ci to ogarnie i przy okazji Cię podszkoli.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)

ODPOWIEDZ