CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 19:49

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 04 gru 2017, 14:04 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Witam,
Mam za ASA parenascie serwerow, ktore chcialbym monitorowac Nagios (samo icmp). Wszystkie serwery sa dynamicznie natowane na publiczny adres outside. Jak przepuscic pingi z outside na inside zebym mogl pinogwac owe serwery po ich prywatnym adresie ?


Na górę
Post #2 : 04 gru 2017, 14:15 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Zmień podejście do problemu. Monitoruj usługę na serwerze. Albo czytaj jakiś licznik SNMP. Od biedy skorzystaj z tcping lub psping jeśli to Windows (https://docs.microsoft.com/en-us/sysint ... ads/psping)

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 04 gru 2017, 14:22 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Czyli nie da sie obejsc jakos tego nat ? (np. zeby natowal wszystko oprocz adresu docelowago nagios) ?


Na górę
Post #4 : 04 gru 2017, 14:26 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Zakładając, że Ci się uda, to i tak jaką wartość ma taka informacja? Żadną. Przecież interesuje a przynajmniej powinno Cię interesować jaki jest stan usługi.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #5 : 04 gru 2017, 14:39 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Taka ze wiem, ze 20 letni serwer na drugim koncu swiata jeszcze zyje. Informacja dla mnie zadna - dla szefa jakas tam jest.


Na górę
Post #6 : 04 gru 2017, 17:57 
Offline
member
member

Rejestracja: 25 kwie 2016, 18:50
Posty: 33
Ale jeśli serwis żyje, to znaczy że serwer też.


Na górę
Post #7 : 05 gru 2017, 09:33 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
no dobra to w takim razie jak przepusisc snmp albo nagios nrpe przez ten dynamcziny nat ?


Na górę
Post #8 : 06 gru 2017, 09:40 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1388
Lokalizacja: Dortmund, DE
Hej,
nie da sie zmapowac ruchu inicjowanego na zewnatrz do hostow dynamicznie natowanych z wewnatrz. Najlepiej zapnij miedzy tymi lokalizacjami VPN site-to-site i pinguj/monitoruj SNMP przez tunel.

Pozdruffka!

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl