vpn ra

Problemy z zakresu security (VPN, firewall, IDS/IPS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron, PatrykW

Wiadomość
Autor
rdwk
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 06 wrz 2012, 11:26

vpn ra

#1

#1 Post autor: rdwk »

Witam
Mam w firmie router 3825 z softem c3825-advipservicesk9-mz.124-21.bin
Mam na nim skonfigurowane vpn ra, wszystko dziala prawie dobrze.
To prawie polega na tym ze jak lacze sie do vpn za pomoca cisco vpn client to sie laczy nawet zza nata i dobrze wszystko dziala, natomiast jak sie lacze przez operatora gsm to mi sie vpn zestawia ale nie przechodzi zaden ruch.
Co moge z tym zrobic ?

Awatar użytkownika
barts
wannabe
wannabe
Posty: 186
Rejestracja: 10 gru 2009, 18:30

#2

#2 Post autor: barts »

korzystasz z modemu dostarczonego przez operatora? możesz podac model i symbol?

Awatar użytkownika
ormek
wannabe
wannabe
Posty: 147
Rejestracja: 31 sty 2011, 17:40
Lokalizacja: Oln/Elb/Gda

#3

#3 Post autor: ormek »

jeżeli natomiast do połączenia używasz np. zwyklego smartfonu z androidem możesz poszukac problemu z jego ustawieniami :)
Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu!

rdwk
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 06 wrz 2012, 11:26

#4

#4 Post autor: rdwk »

Witam
używam laptopa do którego mam podłączony modem na usb, jest to Huawei E353, na tym samym laptopie jak się łączę przez wifi lub kabel, to vpn pięknie śmiga.
Sprawdzałem też na innym modemie i było to samo.
Przez modem wychodzę przez T-mobile, ale sprawdzałem też na Orange i było to samo.

Awatar użytkownika
barts
wannabe
wannabe
Posty: 186
Rejestracja: 10 gru 2009, 18:30

#5

#5 Post autor: barts »

musisz zaktualizowac firmaware do wersji która jest pozbawiona problemów z vpn, tj chyba UTPS22.001.18.09.49

czarli
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:18
Kontakt:

#6

#6 Post autor: czarli »

Niektorzy operatorzy GSM/3G blokuja porty dla VPN wiec tunnel sie podniesie ale nic nie przejdzie. Zdzwon do swojego operatora i sie zapytaj.

Pozdrawiam

rdwk
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 06 wrz 2012, 11:26

#7

#7 Post autor: rdwk »

barts pisze:musisz zaktualizowac firmaware do wersji która jest pozbawiona problemów z vpn, tj chyba UTPS22.001.18.09.49
Dzieki pomogl ugrade firmware w modemie. Helped poszlo

ODPOWIEDZ