Installing...Feature:SSL_VPN...Successful:Not Supported

Problemy z zakresu security (VPN, firewall, IDS/IPS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron, PatrykW

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
gryglas
wannabe
wannabe
Posty: 1790
Rejestracja: 09 maja 2006, 07:56
Lokalizacja: Warsaw, PL

Installing...Feature:SSL_VPN...Successful:Not Supported

#1

#1 Post autor: gryglas »

Czesc,

Mam problem zainstalowaniem poprawnie licencji :

Kod: Zaznacz cały

ACCEPT? [yes/no]: yes

Installing...Feature:SSL_VPN...Successful:Not Supported

1/1 licenses were successfully installed

0/1 licenses were existing licenses

0/1 licenses were failed to install
Po zainstalowaniu nie widać jej w konfiguracji:

Kod: Zaznacz cały

License UDI:

-------------------------------------------------
Device#   PID                   SN
-------------------------------------------------
*1        CISCO1921/K9          FCZ11111111   



Technology Package License Information for Module:'c1900' 

------------------------------------------------------------------------
Technology    Technology-package                  Technology-package
              Current              Type           Next reboot  
------------------------------------------------------------------------
ipbase        ipbasek9             Permanent      ipbasek9
security      securityk9           Permanent      securityk9
data          None                 None           None
NtwkEss       NtwkEssSuitek9       EvalRightToUse None

Configuration register is 0x2102

Kod: Zaznacz cały

Feature name             Enforcement  Evaluation  Subscription   Enabled  RightToUse 
ipbasek9                 no           no          no             yes      no         
securityk9               yes          yes         no             yes      yes        
datak9                   yes          yes         no             no       yes        
NtwkEssSuitek9           yes          yes         no             yes      yes        
ios-ips-update           yes          yes         yes            no       yes        
hseck9                   yes          no          no             no       no         
mgmt-plug-and-play       yes          no          no             no       no         
mgmt-lifecycle           yes          no          no             no       no         
mgmt-assurance           yes          no          no             no       no         
mgmt-onplus              yes          no          no             no       no         
mgmt-compliance          yes          no          no             no       no   
Czy ktoś miał może podobny problem, trzeba jeszcze jakiś moduł aktywować ?
https://vpnonline.pl - Twój prywatny VPN - 61 serwery VPN w 29 lokalizacjach na świecie, 470 adresów IP.

Awatar użytkownika
Dzastiz
CCIE
CCIE
Posty: 74
Rejestracja: 25 wrz 2011, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

#2

#2 Post autor: Dzastiz »

A jaka wersja IOS? Bo począwszy od 15.3(3)M jest zmiana: licencja SSL VPN jest częścią securityk9. Przy próbie instalacji objawy będą takie, jak uzyskałeś.

New Software Features Supported in Cisco IOS Release 15.3(3)M
SSL VPN may not list in the show license feature and show license detail commands, however it is a part of the securityk9 technology package license and need not be purchased seperately.
Knowledge is power.

Awatar użytkownika
gryglas
wannabe
wannabe
Posty: 1790
Rejestracja: 09 maja 2006, 07:56
Lokalizacja: Warsaw, PL

#3

#3 Post autor: gryglas »

Dzastiz pisze:A jaka wersja IOS? Bo począwszy od 15.3(3)M jest zmiana: licencja SSL VPN jest częścią securityk9. Przy próbie instalacji objawy będą takie, jak uzyskałeś.

New Software Features Supported in Cisco IOS Release 15.3(3)M
SSL VPN may not list in the show license feature and show license detail commands, however it is a part of the securityk9 technology package license and need not be purchased seperately.
Wersja: c1900-universalk9-mz.SPA.154-1.T.bin

hmm, spróbuje skonfigurować SSL VPN tylko chciałbym wiedzieć ile mam licencji do wykorzystania tak jak to było w poprzednich wersjach.



\\EDIT:

Upgrade rozwiązał problem.

Kod: Zaznacz cały

c1900-universalk9-mz.SPA.152-4.M7

Kod: Zaznacz cały

Index 1 Feature: ipbasek9                       
        Period left: Life time
        License Type: Permanent
        License State: Active, In Use
        License Count: Non-Counted
        License Priority: Medium
Index 2 Feature: securityk9                     
        Period left: Life time
        License Type: Permanent
        License State: Active, In Use
        License Count: Non-Counted
        License Priority: Medium
Index 3 Feature: datak9                         
        Period left: Not Activated
        Period Used: 0  minute  0  second  
        License Type: EvalRightToUse
        License State: Not in Use, EULA not accepted
        License Count: Non-Counted
        License Priority: None
Index 4 Feature: SSL_VPN                        
        Period left: Life time
        License Type: Permanent
        License State: Active, Not in Use
        License Count: 10/0/0  (Active/In-use/Violation)
        License Priority: Medium
Index 5 Feature: ios-ips-update                 
        Period left: Not Activated
        Period Used: 0  minute  0  second  
        License Type: EvalRightToUse
        License State: Not in Use, EULA not accepted
        License Count: Non-Counted
        License Priority: None
Index 6 Feature: hseck9                         
Index 7 Feature: WAAS_Express                   
        Period left: Not Activated
        Period Used: 0  minute  0  second  
        License Type: EvalRightToUse
        License State: Not in Use, EULA not accepted
        License Count: Non-Counted
        License Priority: None
https://vpnonline.pl - Twój prywatny VPN - 61 serwery VPN w 29 lokalizacjach na świecie, 470 adresów IP.

Awatar użytkownika
Dzastiz
CCIE
CCIE
Posty: 74
Rejestracja: 25 wrz 2011, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

#4

#4 Post autor: Dzastiz »

gryglas pisze:tylko chciałbym wiedzieć ile mam licencji do wykorzystania tak jak to było w poprzednich wersjach.
Na chwilę obecną, w IOS >= 15.3(3)M, niestety nie da się tego wyświetlić żadnym poleceniem "show". Ale na pewno będzie się dało :) Nie znam max limitów, ale nie sądzę, żebyś na nowym sofcie miał mniej licencji, niż dotychczasowe 10.
gryglas pisze:Upgrade rozwiązał problem.

Kod: Zaznacz cały

c1900-universalk9-mz.SPA.152-4.M7

A w zasadzie downgrade :wink:
Knowledge is power.

eljot
wannabe
wannabe
Posty: 67
Rejestracja: 27 sty 2012, 12:37

#5

#5 Post autor: eljot »

Limitem jest max supportowany przez daną platformę, dla 1921 to 25 userów. Swoją drogą ciekaw jestem jak do tego ficzeru będzie się miało nowe licencjonowanie anyconnecta 4.0??

ODPOWIEDZ