Potrzebuję pomocy w konfiguracji ASA z fire power services. Sama ASA działa ok, ale nie mogę przesłać do ASA odpowiednich reguł, topologia jak poniżej:
Udało mi się zainstalować odpowiedni moduł na ASA i go skonfigurować:
W management center urządzenie jest widziane i ma status zielony:
ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak ?
Ale nie może już przesłać odpowiedniej Access Control Policy:
A wlasnie, przy tych moich super testach usunalem sobie z Management Center defaultowa polityke... czy jestem w stanie jakos ja przywrócić ? Jest jakaś opcja resetowanie Management Center do defaultowych ustawień ? Debil ze mnie i nie zrobiłem sobie snapshota... A boję się, że po reinstalce zmieni się adres MAC....
Już chyba wszystkie configuration guide z Internetu poprzeglądałem. I te Ciscowe wypadają najsłabiej wszyscy mają na obrazkach więcej Polices, takie defaultowe, ja ich nie mam i tak się zastanawiam czy to nie jest problemem. Najchętniej to bym przeinstalował to całe Management Center tylko te problemy z licencjami :-/
Ponawiam pytanie: da się zresetować całą VM'kę do ustawień początkowych z zachowaniem tego MAC'a co mi wygenerowało ?
Mówisz o tym configuration guide co ma prawie 2tyś stron? Mało dokładny?:) Jeżeli masz wersję <6.0, polityki wysyłasz do modułu zielonym ptaszkiem po prawej stronie od nazwy polityki - każdej oddzielnie ( apply policy ). Jeżeli >6.0 wszystkie polityki wysyłasz z jednego miejsca - przycisk deploy w prawym górnym rogu
Wiecie, co albo zadzwonię do TAC'a tak jak jest teraz albo postawię nową VM'kę i niech się oni martwią
Jeszcze tylko zapytam przezornie, w LAB'ie rozumiem że nie muszę mieć podpiętego interfejsu Inside ? Wystarczy tylko management aby móc tworzyć i wysyłać do ASA konfiguracje ?
frytek pisze:Wiecie, co albo zadzwonię do TAC'a tak jak jest teraz albo postawię nową VM'kę i niech się oni martwią
Jeszcze tylko zapytam przezornie, w LAB'ie rozumiem że nie muszę mieć podpiętego interfejsu Inside ? Wystarczy tylko management aby móc tworzyć i wysyłać do ASA konfiguracje ?
Podejście na lenia. Zamiast samemu pokombinować, a dostałeś sporo przydatnych rad i linki to uderzasz do TAC-a, który za Ciebie tego przecież i tak nie postawi.
Przeczytaj jeszcze raz co napisaliśmy wcześniej oraz co jest w configuration guide - Musisz mieć polityki zdefiniowane w Management Center i dopiero instalujesz je na sensorach. Reinstalacja softu na sensorze nic ci nie da.