Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

Problemy z zakresu security (VPN, firewall, IDS/IPS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron, PatrykW

Wiadomość
Autor
turbokrecik
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 31 lip 2017, 15:35

Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#1

#1 Post autor: turbokrecik »

Panowie,

istnieje jakaś w miarę sensowna metoda pobrania ACS do celów edukacyjnych? Pół nocy przeszukiwałem zasoby internetu, jak na razie bezskutecznie.
Oczywiście ze strony cisco jest to do pobrania, ale oczywiście tylko dla partnerów cisco...

A co z biednymi uczniami ciscowych kursów??

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4088
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#2

#2 Post autor: lbromirs »

turbokrecik pisze:Panowie,

istnieje jakaś w miarę sensowna metoda pobrania ACS do celów edukacyjnych? Pół nocy przeszukiwałem zasoby internetu, jak na razie bezskutecznie.
Oczywiście ze strony cisco jest to do pobrania, ale oczywiście tylko dla partnerów cisco...

A co z biednymi uczniami ciscowych kursów??
ACS z licencją trial można z cisco.com pobrać posiadając konto gościa.

mihu
wannabe
wannabe
Posty: 762
Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:37
Lokalizacja: Kraina Deszczowcow

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#3

#3 Post autor: mihu »

lbromirs pisze:
turbokrecik pisze:Panowie,

istnieje jakaś w miarę sensowna metoda pobrania ACS do celów edukacyjnych? Pół nocy przeszukiwałem zasoby internetu, jak na razie bezskutecznie.
Oczywiście ze strony cisco jest to do pobrania, ale oczywiście tylko dla partnerów cisco...

A co z biednymi uczniami ciscowych kursów??
ACS z licencją trial można z cisco.com pobrać posiadając konto gościa.

hej turbokrecik,

jedna uwaga - ACS jest EOL, ciągle się go warto poduczyć, ale przyszłość to ISE.
ML
-------------------------------------------------------------------------------------
"Minds are like parachutes, they work best when they are open"

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1711
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#4

#4 Post autor: PatrykW »

Tak od siebie dodam kilka linkow

ACS vs ISE Comparison
https://communities.cisco.com/docs/DOC-63901

ISE Performance & Scale
https://communities.cisco.com/docs/DOC-68347

ACS Performance & Scale
https://communities.cisco.com/docs/DOC-68449
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#5

#5 Post autor: DawidS28 »

Tu jest ISE w wersji evaluation:
https://cisco.app.box.com/v/ISE-Eval

Gdzie można bez bycia partnerem/kontraktu pobrać ACS-a, to jeszcze nie znalazłem. Licencję chyba 60- czy 90- dniową da się pobrać przez zwykłe konto CCO.

Jak widać link oficjalny, żaden torrent, czy takie tam. :)

Ja widzę zalety ACS-a nad ISE podczas kursów (domyślam się, że CCNA Security, bo mówisz, że jesteś na kursie): jest prostszy w konfiguracji, szybciej wstaje, nieco starsze wersje ACS-a idzie po prostu zainstalować na Windowsie i wezmą kilkadziesiąt do kilkaset MB RAM-u, a nie, jak wirtualka z ISE, 10 GB na start. No i, jeżeli to faktycznie CCNA Security, to potrzebujesz tylko bardzo podstawowego AAA. Kurs nie obejmuje co prawda serwera AAA, ale zawsze warto go pokazać.

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#6

#6 Post autor: frontier »

Jakie to starsze wersje ACS da sie zainstalowac na Windowsie, chyba mówisz o przedpotopowym 4.x którego nie ma sensu sie uczyc... juz chyba lepiej free tacacsa.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#7

#7 Post autor: DawidS28 »

Tak, mówię o starym 4. Tylko że, przyjmując założenie, że chodzi o CCNA Security, to autor tematu nie ma żadnej potrzeby uczyć się ACS-a (jeżeli ma się uczyć w ogóle jakiegoś serwera, to ISE, ACS już jest EoL), tylko zobaczyć bardzo podstawowe mechanizmy. A do pooglądania podstawowej konfiguracji i pakietów przez Wiresharka nada się każdy serwer obsługujący RADIUS i TACACS.

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1711
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#8

#8 Post autor: PatrykW »

frontier pisze:Jakie to starsze wersje ACS da sie zainstalowac na Windowsie, chyba mówisz o przedpotopowym 4.x którego nie ma sensu sie uczyc... juz chyba lepiej free tacacsa.
Ja mam u siebie w labie ACS 5.x i jest fajnie :) (jako dedykowany appliance na vmware)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

turbokrecik
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 31 lip 2017, 15:35

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#9

#9 Post autor: turbokrecik »

DawidS28 pisze:Tu jest ISE w wersji evaluation:
https://cisco.app.box.com/v/ISE-Eval

Gdzie można bez bycia partnerem/kontraktu pobrać ACS-a, to jeszcze nie znalazłem. Licencję chyba 60- czy 90- dniową da się pobrać przez zwykłe konto CCO.

Jak widać link oficjalny, żaden torrent, czy takie tam. :)

Ja widzę zalety ACS-a nad ISE podczas kursów (domyślam się, że CCNA Security, bo mówisz, że jesteś na kursie): jest prostszy w konfiguracji, szybciej wstaje, nieco starsze wersje ACS-a idzie po prostu zainstalować na Windowsie i wezmą kilkadziesiąt do kilkaset MB RAM-u, a nie, jak wirtualka z ISE, 10 GB na start. No i, jeżeli to faktycznie CCNA Security, to potrzebujesz tylko bardzo podstawowego AAA. Kurs nie obejmuje co prawda serwera AAA, ale zawsze warto go pokazać.
Właśnie o to mi chodziło :)

Chętnie zapoznam się z funkcjonalnościami ISE, na potrzeby ccna security, ale nie tylko.
Skoro ACS powoli "odchodzi do lamusa" to tym bardziej dobrze jest zapoznać się z nowym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#10

#10 Post autor: frontier »

Dokladnie, idz od razu w ISE, ACS zostaw nam dziadkom.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

mihu
wannabe
wannabe
Posty: 762
Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:37
Lokalizacja: Kraina Deszczowcow

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#11

#11 Post autor: mihu »

turbokrecik pisze: Skoro ACS powoli "odchodzi do lamusa" to tym bardziej dobrze jest zapoznać się z nowym rozwiązaniem.
nauka ACS przydaje się tylko do migracji z ACS > ISE. Aczkolwiek zdarzają się jeszcze migracje z 4.x
frontier pisze: Dokladnie, idz od razu w ISE, ACS zostaw nam dziadkom.
Dobrze się jeszcze trzymasz jak na dziadka ;)
ML
-------------------------------------------------------------------------------------
"Minds are like parachutes, they work best when they are open"

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#12

#12 Post autor: frontier »

mihu pisze:
turbokrecik pisze: Skoro ACS powoli "odchodzi do lamusa" to tym bardziej dobrze jest zapoznać się z nowym rozwiązaniem.
nauka ACS przydaje się tylko do migracji z ACS > ISE. Aczkolwiek zdarzają się jeszcze migracje z 4.x
W TB wciaz zwlekaja :) wkrótce bedzie im ciezko znalezc kogos kto to zna.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 53
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#13

#13 Post autor: jacob »

Ile miejsca potrzebuje cisco ISE? Da się zwirtualizowac na laptopie?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#14

#14 Post autor: DawidS28 »

Pytasz o storage, czy memory? Mnie zjadał 8-10 GB RAM-u na starcie, ale spokojnie wstał na vmware i działał (inna sprawa, że miał do podziału 32 GB z Windowsem 10 i aplikacjami na nim - typu Firefox, więc RAM-u mi nie brakowało).

Ale tak, wstałem go na laptopie. :)

turbokrecik
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 31 lip 2017, 15:35

Re: Zdobycie ACS do celów edukacyjnych

#15

#15 Post autor: turbokrecik »

U mnie na 8 gb ramu 100% zajęte, strasznie muli i dysk cały czas prawie na 100% użycia... Ale działa.

ODPOWIEDZ