Licencja na IPSEC dla ASR1006-X

Problemy z zakresu security (VPN, firewall, IDS/IPS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba, Wojtachinho

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Slomek.
CCIE
CCIE
Posty: 801
Rejestracja: 05 lut 2007, 20:26

Licencja na IPSEC dla ASR1006-X

#1

#1 Post autor: Slomek. » 21 sie 2018, 14:18

Witam
Mam pytanie do mądrzejszych czy posiadając ASR 1006-X z softem typu ipbasek9 i kupując licencję typu L-FLASR1-IPSECRTU to wystarczy do uruchomienia IPSEC VPNa ? Czy wymagane jest jednak poniesienie softu do jkiejś wersji ?
Jeśli ta licencja RTU wystarczy to jak ją aktywować na tej wersji ASR? Niestety wszystkie dokumenty względem użycia licencji Right-To-Use odnoszą się do ASR 1001 i 1002 (X), gdzie mamy soft universalny i ponosimy w ramach tego poziom softu do zawierającego nasz "ficzer"
Trecom.pl

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 815
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

Re: Licencja na IPSEC dla ASR1006-X

#2

#2 Post autor: martino76 » 21 sie 2018, 14:29

Czy to nie jest tak ze ASR1006 nie ma licencji i features zależne są od obrazu, jaki masz na urzadzeniu.

Pozdro,

Awatar użytkownika
Slomek.
CCIE
CCIE
Posty: 801
Rejestracja: 05 lut 2007, 20:26

Re: Licencja na IPSEC dla ASR1006-X

#3

#3 Post autor: Slomek. » 21 sie 2018, 14:39

Dzięki za odpwiedz
Własnie też mi się tak wydawało, ze względu na to że na tę platformę nie ma (nie było wcześniej) softów uniwersalnych. Przy czym mamy licencję L-FLASR1-IPSECRTU która wg CCW i dokumentacji jes zgodna z 1006-X. Podniesienie softu pewnie wymagać będzie licencji a nie wiem czy np. Advanced IP Service nie zawiera już w sobie obsługi IPSEC. Tak więc pozostaje pytanie po co licencja L-FLASR1-IPSECRTU ? i czy trzeba mieć z softem wyższym ? Czy jednak jeśli interesuje mnie pojedynczy ficzer (IPSEC) to co musi być spełnione aby go uruchomić przy tej platformie. Dla mnie dokumentacja jak np. Ordering guide wogóle tego nie wyjaśnia w przypadku ASR1006-X.
Pozdrawiam
Trecom.pl

ODPOWIEDZ