CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 27 Mar 2017, 08:39

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Polycom i Cisco 837
Post #1 Posted: 17 Feb 2017, 09:59 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 May 2014, 18:35
Posts: 105
Hej mam problem, zmienilem domowy rotouter na Cisco 837 i od tej pory moj telefon IP nie moze sie zarejstrowac do asteriksa. Sprawdzam logi i tylko widze ze proboje sie zarejstrowac a po chwile jest status UNREACHABLE. Dodam ze internet i wszystko dziala swietnie. Co moze byc tego przyczyna ? Poldaczylem z poworotem start router wifi i telefon rejestruje sie jak nalezy.

Code:
Building configuration...

Current configuration : 2205 bytes
!
version 12.3
no service pad
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
service password-encryption
!
hostname laura
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
enable password 7 09444F1310100017535B
!
username root password 7 09444F1310100017535B
no aaa new-model
ip subnet-zero
ip dhcp excluded-address 192.168.1.15
ip dhcp excluded-address 10.193.80.253
!
ip dhcp pool edp
   network 10.193.80.0 255.255.255.0
   default-router 10.193.80.254
   dns-server 8.8.8.8
!
!
ip domain name kula
ip name-server 8.8.8.8
ip cef
ip audit notify log
ip audit po max-events 100
no ftp-server write-enable
no scripting tcl init
no scripting tcl encdir
!
!
!
no crypto isakmp enable
!
!
!
!
interface Ethernet0
 ip address 10.193.80.254 255.255.255.0
 ip nat inside
 no cdp enable
 hold-queue 100 out
!
interface ATM0
 description Polaczenie ADSL do ISP
 bandwidth 896
 no ip address
 no atm ilmi-keepalive
 pvc 0/38
  encapsulation aal5mux ppp dialer
  dialer pool-member 1
 !
 dsl operating-mode auto
 hold-queue 224 in
!
interface FastEthernet1
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet2
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet3
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet4
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
!
interface Dialer0
 description Interfejs dzwoniacy
 bandwidth 50000
 ip address negotiated
 encapsulation ppp
 dialer pool 1
 dialer-group 1
 ppp chap hostname xxx
 ppp chap password 7 05070F19245F47071B001314041E00
!
ip classless
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer0
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
access-list 10 permit 51.255.197.90
access-list 10 permit 91.209.246.0 0.0.0.255
access-list 10 permit 10.193.80.0 0.0.0.255
no cdp run
!
control-plane
!
!
line con 0
 logging synchronous
 no modem enable
 transport preferred all
 transport output all
line aux 0
 transport preferred all
 transport output all
line vty 0 4
 access-class 10 in
 exec-timeout 0 0
 logging synchronous
 login local
 transport preferred all
 transport input ssh
 transport output all
!
scheduler max-task-time 5000
!
end


EDIT: Do listingów konfiguracji, show, debug, etc używaj znaczników [code]
Seba


Top
   
 Post subject: Re: Polycom i Cisco 837
Post #2 Posted: 17 Feb 2017, 10:12 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Joined: 15 Jul 2004, 20:35
Posts: 6194
Location: Warsaw, PL
Na interfejsie dialer masz adresację publiczną, czy prywatną.
Jeśli to pierwsze, to na pewno brakuje konfiguracji NAT, ale wtedy też usługi Internetowe powinny nie działać. Jak testujesz działanie Internetu ( z routera przez ping, z hostów wewnątrz sieci, czy jakoś inaczej)
Jeśli dostajesz adresację prywatną, to albo Twój operator musi mieć routing to Twojej podsieci wewnętrznej, albo powinieneś użyć NAT.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Top
   
 Post subject: Re: Polycom i Cisco 837
Post #3 Posted: 17 Feb 2017, 10:40 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 May 2014, 18:35
Posts: 105
to jest prywatna linia z mojej pracy (mam internet za free :D ) , NAT jest robiony na sammym koncu w firmie gdzie jest adresacja publiczna (w firmie jest radius ktory rozdaje te prywatne adresy, a potem wszystko jest natowane na interface firewalla) . Takze to nie jest problem, bo jak podlaczam glupi router wifi to adresacja jest ta sama i asterisk widzi ten sam IP czy to cisco czy to jakis smieszny Drytek.


Top
   
 Post subject: Re: Polycom i Cisco 837
Post #4 Posted: 17 Feb 2017, 12:14 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 249
Location: Singapore, SG
qligowski wrote:
Takze to nie jest problem, bo jak podlaczam glupi router wifi to adresacja jest ta sama i asterisk widzi ten sam IP czy to cisco czy to jakis smieszny Drytek.

No dobra, ale gdzie Ty wpinasz ten telefon? Bo na Eth0 masz "nat inside".
Może wrzuć ACLkę permit log i zobacz czy się cokolwiek gdziekolwiek zlicza.


Top
   
 Post subject: Re: Polycom i Cisco 837
Post #5 Posted: 17 Feb 2017, 12:34 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 May 2014, 18:35
Posts: 105
eth0 ,nat inside to stara komenda ,zadnego natu na routerze nie ma . Routing to napewno nie jest bo INTERNET i wszystko poza tym dziala , dajac nawet tcpdum na serwerze z asteriksem widze proby rejestracji ,ale asterisk wysyla qualify packet i od razu jest UNREACHABLE a potem wypada calkiem z listy peerow.


Top
   
 Post subject: Re: Polycom i Cisco 837
Post #6 Posted: 17 Feb 2017, 19:19 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 May 2014, 18:35
Posts: 105
Problem jest taki ze jak resetuje router to dziala przez jakies 5 min. Telefon sie rejestruje i mozna wykonywac polaczenia ale po jakiejs chwili znowu staje sie unreacheble. Czy cisco ma ALG wlaczone albo cos by default ? Napewno cos z pakietami qualify od asteriksa ,albo nie sa przepuszczane albo cos takiego


Top
   
 Post subject: Re: Polycom i Cisco 837
Post #7 Posted: 08 Mar 2017, 14:50 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 Oct 2009, 13:38
Posts: 162
Co to za telefon? SIP? Fizyczny czy soft-phone?

"If you turn on qualify in the configuration of a SIP device in sip.conf, Asterisk will send a SIP OPTIONS command regularly to check that the device is still online. If the device does not answer within the configured (or default) period (in ms) Asterisk considers the device off-line for future calls. This status can be checked by the SIPPEER function, and inversely this function will only provide status information for peers which have qualify=yes."

Pewnie z jakiegoś powodu OPTIONS ping nie dochodzi do telefonu albo 200 OK w odpowiedzi nie dochodzi do serwera, generalnie packet capture po stronie telefonu i Asteriska, nie ma żadnego ALG. Możesz też puścić Ping-a do Asteriska od siebie z sieci i sprawdź czy nie pada sieć od czasu do czasu.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited