CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 23 lis 2017, 19:25

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ISDN busy-tone
Post #1 : 18 paź 2017, 13:34 
Offline
member
member

Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08
Posty: 16
Cześć!

Mam CME z telefonami 7906 i 2 x ISDN BRI.

Linie wewnątrz są skonfigurowane jako single-line. Gdy telefon wewnątrz jest zajęty, dostaję busy-tone. Dzwoniąc przez ISDN pomimo faktu, że telefon wewnętrzny jest zajęty inną rozmową, dzwoniący z zewnątrz nie słyszy busy-tone tylko standardowo wybieranie. Czasami zdarza się jednak, że dostaje busy, ale w zupełnie losowych momentach.

Konfiguracja telefonu i linii:
Kod:
ephone-dn  10
 number 380
 label 380
 description 380
 name 380
!
!
ephone  10
 mac-address 0023.339D.C799
 ephone-template 10
 max-calls-per-button 1
 busy-trigger-per-button 1
 paging-dn 40
 type 7906
 button  1:10
!
Konfiguracja ISDN:
Kod:
!
interface BRI0/0/0
 no ip address
 isdn switch-type basic-net3
 isdn point-to-point-setup
 isdn incoming-voice voice
 isdn disconnect-cause busy
 isdn sending-complete
!
voice-port 0/0/0
 translation-profile incoming Inbound
 compand-type a-law
!
Straciłem już pomysły. Ktoś może pomóc?

Pozdrawiam,

KF


Na górę
Post #2 : 18 paź 2017, 14:22 
Offline
member
member

Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08
Posty: 16
Gdy uruchomię debug isdn q931 status debug isdn q921:

ct 18 12:18:55.593: ISDN BR0/0/1 Q931: DISCONNECT pd = 8 callref = 0xB7
Cause i = 0x8091 - User busy

Natomiast dzwoniący z zewnątrz nie słyszy busy - czy to będzie problem u operatora?


Na górę
Post #3 : 18 paź 2017, 14:23 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3370
Piszę z głowy więc mogłem pokręcić komendy ale "debug isdn cc" Twoim przyjacielem.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #4 : 18 paź 2017, 15:14 
Offline
member
member

Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08
Posty: 16
Robię debug isdn q931 i z tego co widać to połączenie przychodzące GSM na zajęty wewnętrzny telefon dostaje z mojej strony:

Oct 18 12:18:55.593: ISDN BR0/0/1 Q931: DISCONNECT pd = 8 callref = 0xB7
Cause i = 0x8091 - User busy

Nie jest to jednak chyba interpretowane po stronie centrali mojego operatora, ponieważ GSM słyszy w słuchawce wybieranie. Nie wiem czy właśnie tu dobrze myślę, że nie jest to interpretowane u operatora i stanowi to problem?

KF


Na górę
Post #5 : 19 paź 2017, 21:20 
Offline
member
member

Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08
Posty: 16
Problem został rozwiązany. Opiszę rozwiązanie - może kiedyś się przyda innym.

NTek operatora miał dostępny styk S oraz dwa porty analogowe. Rozmowy do mnie przychodziły po styku S, natomiast gdy dany DDI był zajęty u mnie i zwracałem komunikat User-Busy, NT kierował to na porty analogowe. Z tej przyczyny dzwoniący nie dostawał sygnału zajętości ale sygnał wołania, w rzeczywistości kierowany na porty analogowe NTka. Gdy wyłączone zostały porty analogowe NTka, całość działa poprawnie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl