podstawowy QoS pytanie Temat rozwiązany

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

podstawowy QoS pytanie

#1

#1 Post autor: qligowski » 05 gru 2017, 10:17

Czesc, dopiero zaczynam sie uczyc Qos w Cisco i mam pytanie o podstawowa konfiugracje.
Czy dla takiego PODSTAWOWEGO konfigu:

Telefony Polycom --> S 3850 --> 4506 --> ASA --> 2911

Wystarczy makrowac i klasyfikowac pakiety na 3850 z priority i odpownednim DSCP value a sam policying /reservation robic na ASA badz 2911 ? Czy moze powinno sie robic policing na switchach tez ?

Dzieki

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3428
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: podstawowy QoS pytanie

#2

#2 Post autor: Kyniu » 05 gru 2017, 10:32

To odpowiedz sobie na pytanie gdzie masz wpływ na QoS - w LAN czy w WAN?
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: podstawowy QoS pytanie

#3

#3 Post autor: qligowski » 05 gru 2017, 10:47

Kyniu, przeciez podalem gdzie moge zrobic QoS, ale pytanie chodzi o to czy w tym przypadku samo markowanie na switchach DSCP a policing / shaping / reservation robic na routerze czy na kazdym urzadzeniu ? Jakie sa 'best practice' ?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: podstawowy QoS pytanie  Temat rozwiązany

#4

#4 Post autor: lbromirs » 05 gru 2017, 22:55

Teoria mówi - QoS wdraża się end-to-end. Czyli dotykasz wszystkich urządzeń "na wszelki wypadek" (DDoS w środku sieci, WANie, whatever).

Realnie rzecz biorąc (haha, napiszmy dwie książki teraz...) robisz markowanie ruchu z podziałem na aplikacje na brzegu, a tam gdzie realnie tego pasma może lub będzie ciągle brakować (WAN) robisz policing/shaping, czyli na routerze. Jeśli VPNy z usługami terminujesz na ASA, warto też oczywiście zrobić tam odpowiednie gwarancje/ograniczenia.

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: podstawowy QoS pytanie

#5

#5 Post autor: qligowski » 06 gru 2017, 14:53

Dzieki o taka odpowiedz mi chodzilo :)

Czyli zalozmy ze markuje VOIP na pierwszym switchu z odpowednia wartoscia DSCP, potem wlaczam trust bundary na wszystkich switchach po drodze, a na koncu robie policing / shaping na routerze zeby po przycinac np 'bulk data' ? A co z odpowiednimi kolejkami ? Czy moga zostac defaultowe ? I jeszcze jedno gdzie sie ustawia gwarantowanie przepustowosci ( tak jak to moge sobie zrobic na unixie z koamnda tc) np. ze dla SSH chce miec minimalne gwarantowane 10mb ale moze 'pozyczyc' caly link. Mam nadzieje ze wiesz o co chodzi. :mrgreen:

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: podstawowy QoS pytanie

#6

#6 Post autor: qligowski » 08 gru 2017, 08:42

Dobra juz rozkiminilem rozne typy kolejkowania na routerach, wiec mozna ominac poprzedni post...
Ale jeszcze jedno, zalozmy ze konfiguruje na switchu wartosc DSCP i nie konifuguruje zadnych kolejek, bufferow itp. - wszystko defaultowe. Czy w razie congestion na switchu pakiety markowane samym DSCP (zalozmy AF46) maja jakis priorytet w stosunku do zwyklyych pakietow ??

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: podstawowy QoS pytanie

#7

#7 Post autor: lbromirs » 08 gru 2017, 11:50

qligowski pisze:
06 gru 2017, 14:53
Dzieki o taka odpowiedz mi chodzilo :)

Czyli zalozmy ze markuje VOIP na pierwszym switchu z odpowednia wartoscia DSCP, potem wlaczam trust bundary na wszystkich switchach po drodze, a na koncu robie policing / shaping na routerze zeby po przycinac np 'bulk data' ? A co z odpowiednimi kolejkami ? Czy moga zostac defaultowe ? I jeszcze jedno gdzie sie ustawia gwarantowanie przepustowosci ( tak jak to moge sobie zrobic na unixie z koamnda tc) np. ze dla SSH chce miec minimalne gwarantowane 10mb ale moze 'pozyczyc' caly link. Mam nadzieje ze wiesz o co chodzi. :mrgreen:
Trust boundary to granica markowania - interfejs dostępowy a nie kolejne przełączniki powyżej brzegu.

Domyślne kolejki (po włączeniu QoSa na starszych przełącznikach, od 3650/3850 jest domyślnie włączony) są zoptymalizowane pod ruch transakcyjny/data. Dla głosu jest AutoQoS albo... SDA :)

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: podstawowy QoS pytanie

#8

#8 Post autor: lbromirs » 08 gru 2017, 11:54

qligowski pisze:
08 gru 2017, 08:42
Dobra juz rozkiminilem rozne typy kolejkowania na routerach, wiec mozna ominac poprzedni post...
Ale jeszcze jedno, zalozmy ze konfiguruje na switchu wartosc DSCP i nie konifuguruje zadnych kolejek, bufferow itp. - wszystko defaultowe. Czy w razie congestion na switchu pakiety markowane samym DSCP (zalozmy AF46) maja jakis priorytet w stosunku do zwyklyych pakietow ??
W zależności od tego jakiego masz Catalysta możesz sprawdzić domyślne mapowania, np. via 'show mls qos maps dscp-output-q' (Caty przed 3650/3850):

Kod: Zaznacz cały

cat-sw# show mls qos maps dscp-output-q 

Dscp-outputq-threshold map:
d1 :d2 0    1     2     3     4     5     6     7     8     9 
---------------------------------------------------------------
0 : 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 
1 : 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 03-01 03-01 03-01 03-01
2 : 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 
3 : 03-01 03-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 
4 : 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 04-01 04-01 
5 : 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 
6 : 04-01 04-01 04-01 04-01
Rzuć okiem tutaj.

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: podstawowy QoS pytanie

#9

#9 Post autor: qligowski » 08 gru 2017, 12:13

Dzieki ale chodzilo mi o to czy po samym markowaniu ruchu Voip wartoscia DSCP i nie ruszaniu niczego innego te pakiety beda jakos specjalnie traktowane w razie obciazenia ? Czyli czy sam marking na domyslnych kolejkach robi jaka kolwiek roznice ?

Mam w glowie taka konfiguracje:

Polycom -> [Switch] ( tu markuje go DSCP i daje trust boundary)] --> [S3/ Core] (nie robie nic poza wlaczeniem qos i trust dscp) --> [Router] Shaping i kolejka LLQ i priority dla ustawionego DSCP

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: podstawowy QoS pytanie

#10

#10 Post autor: lbromirs » 08 gru 2017, 12:30

qligowski pisze:
08 gru 2017, 12:13
Dzieki ale chodzilo mi o to czy po samym markowaniu ruchu Voip wartoscia DSCP i nie ruszaniu niczego innego te pakiety beda jakos specjalnie traktowane w razie obciazenia ? Czyli czy sam marking na domyslnych kolejkach robi jaka kolwiek roznice ?
Jak masz włączony 'mls qos' na starszych urządzeniach to tak, aczkolwiek na różnych modelach różnie to jest z wielkością kolejek priorytetowych. I musisz sobie sprawdzić to swoje mapowanie gdzie Ci wpadnie (w którą kolejkę).

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: podstawowy QoS pytanie

#11

#11 Post autor: qligowski » 08 gru 2017, 12:42

Dzieki, o to mi chodzilo czy sama wartosc DSCP spowowduje ze wpadnie w priorytetowa kolejke na switchu przy defalutowym konfingu.

ODPOWIEDZ