CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 21:59

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 05 gru 2017, 10:17 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Czesc, dopiero zaczynam sie uczyc Qos w Cisco i mam pytanie o podstawowa konfiugracje.
Czy dla takiego PODSTAWOWEGO konfigu:

Telefony Polycom --> S 3850 --> 4506 --> ASA --> 2911

Wystarczy makrowac i klasyfikowac pakiety na 3850 z priority i odpownednim DSCP value a sam policying /reservation robic na ASA badz 2911 ? Czy moze powinno sie robic policing na switchach tez ?

Dzieki


Na górę
Post #2 : 05 gru 2017, 10:32 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
To odpowiedz sobie na pytanie gdzie masz wpływ na QoS - w LAN czy w WAN?

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 05 gru 2017, 10:47 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Kyniu, przeciez podalem gdzie moge zrobic QoS, ale pytanie chodzi o to czy w tym przypadku samo markowanie na switchach DSCP a policing / shaping / reservation robic na routerze czy na kazdym urzadzeniu ? Jakie sa 'best practice' ?


Na górę
Post #4 : 05 gru 2017, 22:55 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Teoria mówi - QoS wdraża się end-to-end. Czyli dotykasz wszystkich urządzeń "na wszelki wypadek" (DDoS w środku sieci, WANie, whatever).

Realnie rzecz biorąc (haha, napiszmy dwie książki teraz...) robisz markowanie ruchu z podziałem na aplikacje na brzegu, a tam gdzie realnie tego pasma może lub będzie ciągle brakować (WAN) robisz policing/shaping, czyli na routerze. Jeśli VPNy z usługami terminujesz na ASA, warto też oczywiście zrobić tam odpowiednie gwarancje/ograniczenia.


Na górę
Post #5 : 06 gru 2017, 14:53 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Dzieki o taka odpowiedz mi chodzilo :)

Czyli zalozmy ze markuje VOIP na pierwszym switchu z odpowednia wartoscia DSCP, potem wlaczam trust bundary na wszystkich switchach po drodze, a na koncu robie policing / shaping na routerze zeby po przycinac np 'bulk data' ? A co z odpowiednimi kolejkami ? Czy moga zostac defaultowe ? I jeszcze jedno gdzie sie ustawia gwarantowanie przepustowosci ( tak jak to moge sobie zrobic na unixie z koamnda tc) np. ze dla SSH chce miec minimalne gwarantowane 10mb ale moze 'pozyczyc' caly link. Mam nadzieje ze wiesz o co chodzi. :mrgreen:


Na górę
Post #6 : 08 gru 2017, 08:42 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Dobra juz rozkiminilem rozne typy kolejkowania na routerach, wiec mozna ominac poprzedni post...
Ale jeszcze jedno, zalozmy ze konfiguruje na switchu wartosc DSCP i nie konifuguruje zadnych kolejek, bufferow itp. - wszystko defaultowe. Czy w razie congestion na switchu pakiety markowane samym DSCP (zalozmy AF46) maja jakis priorytet w stosunku do zwyklyych pakietow ??


Na górę
Post #7 : 08 gru 2017, 11:50 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Cytuj:
Dzieki o taka odpowiedz mi chodzilo :)

Czyli zalozmy ze markuje VOIP na pierwszym switchu z odpowednia wartoscia DSCP, potem wlaczam trust bundary na wszystkich switchach po drodze, a na koncu robie policing / shaping na routerze zeby po przycinac np 'bulk data' ? A co z odpowiednimi kolejkami ? Czy moga zostac defaultowe ? I jeszcze jedno gdzie sie ustawia gwarantowanie przepustowosci ( tak jak to moge sobie zrobic na unixie z koamnda tc) np. ze dla SSH chce miec minimalne gwarantowane 10mb ale moze 'pozyczyc' caly link. Mam nadzieje ze wiesz o co chodzi. :mrgreen:
Trust boundary to granica markowania - interfejs dostępowy a nie kolejne przełączniki powyżej brzegu.

Domyślne kolejki (po włączeniu QoSa na starszych przełącznikach, od 3650/3850 jest domyślnie włączony) są zoptymalizowane pod ruch transakcyjny/data. Dla głosu jest AutoQoS albo... SDA :)


Na górę
Post #8 : 08 gru 2017, 11:54 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Cytuj:
Dobra juz rozkiminilem rozne typy kolejkowania na routerach, wiec mozna ominac poprzedni post...
Ale jeszcze jedno, zalozmy ze konfiguruje na switchu wartosc DSCP i nie konifuguruje zadnych kolejek, bufferow itp. - wszystko defaultowe. Czy w razie congestion na switchu pakiety markowane samym DSCP (zalozmy AF46) maja jakis priorytet w stosunku do zwyklyych pakietow ??
W zależności od tego jakiego masz Catalysta możesz sprawdzić domyślne mapowania, np. via 'show mls qos maps dscp-output-q' (Caty przed 3650/3850):
Kod:
cat-sw# show mls qos maps dscp-output-q 

Dscp-outputq-threshold map:
d1 :d2 0    1     2     3     4     5     6     7     8     9 
---------------------------------------------------------------
0 : 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 
1 : 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 02-01 03-01 03-01 03-01 03-01
2 : 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 03-01 
3 : 03-01 03-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 
4 : 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 01-01 04-01 04-01 
5 : 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 04-01 
6 : 04-01 04-01 04-01 04-01
Rzuć okiem tutaj.


Na górę
Post #9 : 08 gru 2017, 12:13 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Dzieki ale chodzilo mi o to czy po samym markowaniu ruchu Voip wartoscia DSCP i nie ruszaniu niczego innego te pakiety beda jakos specjalnie traktowane w razie obciazenia ? Czyli czy sam marking na domyslnych kolejkach robi jaka kolwiek roznice ?

Mam w glowie taka konfiguracje:

Polycom -> [Switch] ( tu markuje go DSCP i daje trust boundary)] --> [S3/ Core] (nie robie nic poza wlaczeniem qos i trust dscp) --> [Router] Shaping i kolejka LLQ i priority dla ustawionego DSCP


Na górę
Post #10 : 08 gru 2017, 12:30 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Cytuj:
Dzieki ale chodzilo mi o to czy po samym markowaniu ruchu Voip wartoscia DSCP i nie ruszaniu niczego innego te pakiety beda jakos specjalnie traktowane w razie obciazenia ? Czyli czy sam marking na domyslnych kolejkach robi jaka kolwiek roznice ?
Jak masz włączony 'mls qos' na starszych urządzeniach to tak, aczkolwiek na różnych modelach różnie to jest z wielkością kolejek priorytetowych. I musisz sobie sprawdzić to swoje mapowanie gdzie Ci wpadnie (w którą kolejkę).


Na górę
Post #11 : 08 gru 2017, 12:42 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 141
Dzieki, o to mi chodzilo czy sama wartosc DSCP spowowduje ze wpadnie w priorytetowa kolejke na switchu przy defalutowym konfingu.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl