problem z transmisją fax

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

problem z transmisją fax

#1

#1 Post autor: gitakam » 21 gru 2016, 15:51

Cześć,

mam CUCME 10.5 z E1 i problem z transmisja faxów. Do niedawna E1 dostarczana była przez ORANGE i faxy przechodziły bez problemu. Faxy są podłączone porcie FXS oraz bramce ATA186.

ORANGE został zamieniony na innego operatora, który postawił bramkę MEDIANT 500 konwertującą dostarczany przez niego Sip Trunk do E1. E1 z MEDIANTa trafia na port E1 Cisco, który do tej pory obsługiwał ORANGE. Od czasu zmiany pojawiają się problemy z transmisją faxów - przychodzą z błędami, czasami przechodzą puste strony.

Gdzie szukać problemu? Moim zdaniem winne jest połączenie MEDIANT do centrali operatora, ale operator proponuję nie do końca zrozumiałe szukanie problemu w CUCME.

To co mam skonfigurowane odnośnie faxów:

Kod: Zaznacz cały

!
voice service pots
 fax rate disable
!
!
voice service voip
[..]
fax protocol none
[..]
!
Konfiguracja faxu na porcie FXS:

Kod: Zaznacz cały

ial-peer voice 2 pots
destination-pattern xxx
fax rate voice
port 0/2/2
forward-digits all
Pozdrawiam,

Kamil

romk
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2008, 09:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z transmisją fax

#2

#2 Post autor: romk » 21 gru 2016, 21:58

Hej,

Czy problem jest również z rozmowami? Każda transmisja faxu zaczyna się jako normalna rozmowa.

Sprawdz czy nie masz problemów z zegarem na linii E1. Zakładam że w tym scenariuszu Mediant jest źródłem zegara.

Kod: Zaznacz cały

show controller e1
Włącz

Kod: Zaznacz cały

debug fax relay t30 all-level-1
Zobaczmy co faxy 'gadają'. :wink:

pozdrawiam,
RomK
Im więcej wiesz, tym wyraźniej widzisz ile jeszcze zostało do nauczenia.

Vard
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 12 lut 2014, 14:41

Re: problem z transmisją fax

#3

#3 Post autor: Vard » 11 maja 2018, 02:15

Poproś operatora o sprawdzenie konfiguracji czy MEDIANT poprawnie konwertuje transmisję faxów z TDM na SIP z użyciem kodeka T.38 dedykowanego pod Faxy.
Jeśli idzie standardowy RTP jako audio z wynegocjowanym G711 albo G729 to będą problemy (urywana transmisja, nieprzechodzące załączniki itp).

ODPOWIEDZ