Uruchamianie telefonu Voice VLAN

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 835
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Uruchamianie telefonu Voice VLAN

#1

#1 Post autor: mhuba » 08 lut 2019, 11:39

Hej

Mam takie banalne pytanie, czy telefony cisco mozna przypisac do odpowiedniego Voice Vlanu przez odpowiednia opcje na DHCP?
W Avaya mam tak ze telefon podlaczony do portu gdzie mam voice i data, bootuje sie w DATA VLAN tam dostaje opcje z DHCP odnsnie VOICE VLAN, telefon sie restaruje, wstaje w voice vlan.

Czy tylko mozna przypisać voice vlan do telefonu przez CDP ew LLDP?

Pzdr
hm

Nimloth
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 02 lip 2008, 09:30

Re: Uruchamianie telefonu Voice VLAN

#2

#2 Post autor: Nimloth » 10 lut 2019, 14:25

Z tego co wiem to tylko CDP/LLDP. DHCP tylko opcja 150 do skierowania na odpowiedni serwer CUCM

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 835
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: Uruchamianie telefonu Voice VLAN

#3

#3 Post autor: mhuba » 10 lut 2019, 22:44

No tak tyle właśnie doczytałem, opcja 150 to tylko adres serwerów.
Mam teraz telefony Avaya a tam właśnie mogę sobie wskazać Voice VLAN.
Ok pewnie się tego nie da tu zrobić.

Pzdr
hm

ODPOWIEDZ