BRI NT i sip

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
yatta
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:28

BRI NT i sip

#1

#1 Post autor: yatta » 22 paź 2012, 11:59

Witam,

Mam isdn z tp zakonczony u mnie ntkiem. Do NT jest podpiety komp z kartą isdn - do zlacza S, a na kompie stoi asterisk.
Chce wywalic fizycznego kompa i zwirtualizowac centralke, no i do tego musze puscic sipa przez router.
Teraz pytanie o karte do routera, żeby to zadziałało.
Sprzet to 2621.

Czy musze dolozyc karte fxo czy fxs?
Np CISCO VIC-2FXO ?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: BRI NT i sip

#2

#2 Post autor: Kyniu » 22 paź 2012, 13:06

yatta pisze:Witam,

Mam isdn z tp zakonczony u mnie ntkiem. Do NT jest podpiety komp z kartą isdn - do zlacza S, a na kompie stoi asterisk.
Chce wywalic fizycznego kompa i zwirtualizowac centralke, no i do tego musze puscic sipa przez router.
Teraz pytanie o karte do routera, żeby to zadziałało.
Sprzet to 2621.

Czy musze dolozyc karte fxo czy fxs?
Ani jedną ani drugą - to interfejsy analogowe a jak sam piszesz masz ISDN'a czyli potrzebujesz karty BRI. Tylko nie wiem co w tym wątku robi SIP bo pojawia się jakoś tak z nikąd. Ale rozumiem że do operatora masz BRI a lokalnie używasz SIP. Nie pamiętam jak jest w tych starych CCME z SIP'em ale żebyś się nie przejechał. No i 2621 nie obsługuje Voice chyba że to 2621XM.

yatta
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:28

#3

#3 Post autor: yatta » 28 paź 2013, 15:41

Odkopie troche temat.

Tak, do operatora mam bri - isdn 2 kanalowy.
Mam standardowego ntka z tp, potrzebuje go podpiac do routera i przekierowac ruch voice na wirtualnego pbx.
Widze, ze sa 2 rodzaje kart BRI ST-TE i NT-TE, ale NT-TE sa nowszym typem ST-TE ?
Potrzebuje to zapiąć do Cisco 1812.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#4

#4 Post autor: Kyniu » 28 paź 2013, 19:44

yatta pisze:Widze, ze sa 2 rodzaje kart BRI ST-TE i NT-TE, ale NT-TE sa nowszym typem ST-TE ?
Nie, źle kombinujesz. NT a S/T to różne "styki" wynikające z tego że ciut inaczej podchodzą do sprzętu dzierżawionego klientom operatorzy w europie i stanach (bo to taka główna linia podziału że tak powiem).
yatta pisze:Potrzebuje to zapiąć do Cisco 1812.
Możesz potrzebować ale 1812:
- jest routerem o "skończonej" konfiguracji i żadnych interfejsów do niego nie dodasz
- ergo nie obsługuje żadnej z kart która by Cię interesowała
- nie jest routerem obsługującym voice
- ergo gdyby nawet dało się tam dołożyć interfejs BRA to tylko dla celów transmisji danych

Zainteresuj się np. produktami PATTON jak SN-DTA, SN4120.

yatta
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:28

#5

#5 Post autor: yatta » 28 paź 2013, 21:05

A fakt, w US inaczej sie jest z isdn, zapomnialem o tym.
No i nie zweryfikowalem swojego 1812...

Czyli pozostaje mi jakiś zewnetrzny konwerter, coś jak Patton. Tylko dla moich potrzeb to malo przystepne cenowo rozwiazanie.

ODPOWIEDZ