redundantny CallManager

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
cake86
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 02 wrz 2012, 10:53

redundantny CallManager

#1

#1 Post autor: cake86 » 21 paź 2013, 13:12

Witam,
mam 2 routery 2651xm w 2 odrębnych siteach, pomiędzy nimi zestawiony jest tunel vpn site-to-site, chce aby na obu routerach był callmanager z tą samą numeracją poszczególnych ipphonów i softphonów oraz aby były redundante (jak 1-szy przestanie działać 2-gi przejmie jego funkcję i na odwrót), na chwilę obecną telefony z siteu B łączą się z callmanagerem z siteu A ale jak pomiędzy nimi łącze padnie telefony z siteu B tracą synchronizację.
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
krabu
wannabe
wannabe
Posty: 346
Rejestracja: 30 paź 2007, 11:17
Lokalizacja: Krakow

#2

#2 Post autor: krabu » 21 paź 2013, 13:39

Spróbuj może w DHCP definicji opcji 150 oprócz podstawowego TFTP podać drugi adres, który będzie TFTP fallback'owym.

PS:
Może lepiej byłoby telefony do lokalnych CME rejestrować, a te dwa CME posieciować jakimś IP trunkiem?
.be like a Lucky Luke

cake86
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 02 wrz 2012, 10:53

#3

#3 Post autor: cake86 » 21 paź 2013, 15:09

a co masz na myśli pisząc: "a te dwa CME posieciować jakimś IP trunkiem?"
numeracja w site A i site B może być różna (może to i lepiej), ale jak rozwiązać routingu numerów?

Awatar użytkownika
krabu
wannabe
wannabe
Posty: 346
Rejestracja: 30 paź 2007, 11:17
Lokalizacja: Krakow

#4

#4 Post autor: krabu » 21 paź 2013, 15:19

Co do sieciowania chodziło mi po prostu o IP trunk (H.323 lub SIP). Jeśli tylko numeracje miedzy site'ami masz rożną wtedy sprawa jest bardzo prosta - przykładów w sieci wiele. Jeśli numeracja ta sama stosujesz prefix.

Napisz co dokładnie chcesz uzyskać i czemu rejestrujesz telefony z jednego site'a przez VPN do drugiego a nie lokalnie.
.be like a Lucky Luke

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#5

#5 Post autor: Kyniu » 21 paź 2013, 16:13

Co do zasady takie zabawy tylko w CallManagerze a nie w Expresie. Dla "dużego" Call Managera router z CME może pełnić rolę backupu - nazywa się to SRST (Survivable Remote Site Telephony). Czyli załóżmy masz centralę firmy (HQ), tam CM (powiedzmy nawet taki mały jako Business Edition x000) a w oddziałach routery które zapewniają VPN do HQ. Na tychże routerach konfigurujesz CME jako SRST czyli gdy oddział traci połączenie do HQ to rolę CM przejmuje CME na routerze.

Awatar użytkownika
krabu
wannabe
wannabe
Posty: 346
Rejestracja: 30 paź 2007, 11:17
Lokalizacja: Krakow

#6

#6 Post autor: krabu » 21 paź 2013, 22:39

Kyniu pisze:Co do zasady takie zabawy tylko w CallManagerze a nie w Expresie. Dla "dużego" Call Managera router z CME może pełnić rolę backupu - nazywa się to SRST (Survivable Remote Site Telephony). Czyli załóżmy masz centralę firmy (HQ), tam CM (powiedzmy nawet taki mały jako Business Edition x000) a w oddziałach routery które zapewniają VPN do HQ. Na tychże routerach konfigurujesz CME jako SRST czyli gdy oddział traci połączenie do HQ to rolę CM przejmuje CME na routerze.
Oj tam oj tam ;)

Teoria teorią a podwójnym wpisem w opcji 150 i mieszając trochę preference na dial-peer można cos wykombinować nawet przy nakładającym się dialplanie.
Jak gość ma CME to CUCM przecież nie wyczaruje ;P
.be like a Lucky Luke

ODPOWIEDZ