Problem z uruchomieniem 1/2 PRA "E1"

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
daree
member
member
Posty: 24
Rejestracja: 25 wrz 2009, 19:39
Lokalizacja: Wrocław

Problem z uruchomieniem 1/2 PRA "E1"

#1

#1 Post autor: daree » 21 paź 2013, 18:31

Witam,

Mam problem z uruchomieniem łącza E1 1/2 PRA.

W CUCM - stan łącza "endpointa" wyświetla się jako "Rejected". Po restarcie endpointa, endpoint rejestruje sie do CUCM ale po ok. 30 sekundach znów przechodzi w stan "Rejected". Prośba o pomoc.

Konfiguracja Gatewaya:

Kod: Zaznacz cały

controller E1 0/0/0
 pri-group timeslots 1-16 service mgcp

interface Serial0/0/0:15
 no ip address
 encapsulation hdlc
 isdn switch-type primary-net5
 isdn incoming-voice voice
 isdn bind-l3 ccm-manager
 no cdp enable

voice-port 0/0/0:15
 cptone PL

------------------------------

Kod: Zaznacz cały

sh controllers e1
E1 0/0/0 is up.
  Applique type is Channelized E1 - balanced
  No alarms detected.
  alarm-trigger is not set
  Version info Firmware: 20071011, FPGA: 13, spm_count = 0
  Framing is CRC4, Line Code is HDB3, Clock Source is Line.
  CRC Threshold is 320. Reported from firmware  is 320.
  Data in current interval (480 seconds elapsed):
     0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations
     179 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins
     179 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs
  Total Data (last 2 15 minute intervals):
     1 Line Code Violations, 1 Path Code Violations,
     668 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 1 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,
     669 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs



sh isdn status
Global ISDN Switchtype = primary-net5

%Q.931 is backhauled to CCM MANAGER 0x0003 on DSL 0. Layer 3 output may not apply

ISDN Serial0/0/0:15 interface
        dsl 0, interface ISDN Switchtype = primary-net5
        L2 Protocol = Q.921 0x0000  L3 Protocol(s) = CCM MANAGER 0x0003
    Layer 1 Status:
        ACTIVE
    Layer 2 Status:
        TEI = 0, Ces = 1, SAPI = 0, State = AWAITING_ESTABLISHMENT
    Layer 3 Status:
        0 Active Layer 3 Call(s)
    Active dsl 0 CCBs = 0
    The Free Channel Mask:  0x80007FFF
    Number of L2 Discards = 0, L2 Session ID = 226
    Total Allocated ISDN CCBs = 0



sh isdn status
Global ISDN Switchtype = primary-net5

%Q.931 is backhauled to CCM MANAGER 0x0003 on DSL 0. Layer 3 output may not apply

ISDN Serial0/0/0:15 interface
        dsl 0, interface ISDN Switchtype = primary-net5
        L2 Protocol = Q.921 0x0000  L3 Protocol(s) = CCM MANAGER 0x0003
    Layer 1 Status:
        ACTIVE
    Layer 2 Status:
        TEI = 0, Ces = 1, SAPI = 0, State = TEI_ASSIGNED
    Layer 3 Status:
        0 Active Layer 3 Call(s)
    Active dsl 0 CCBs = 0
    The Free Channel Mask:  0x80007FFF
    Number of L2 Discards = 0, L2 Session ID = 227
    Total Allocated ISDN CCBs = 0


debug isdn q921
debug isdn q921 is              ON.
Oct 21 18:17:28.989: ISDN Se0/0/0:15 Q921: User RX <- BAD FRAME(0x00017F)
Oct 21 18:17:33.705: ISDN Se0/0/0:15 Q921: L2_EstablishDataLink: sending SABME
Oct 21 18:17:33.705: ISDN Se0/0/0:15 Q921: User TX -> SABMEp sapi=0 tei=0
Oct 21 18:17:34.705: ISDN Se0/0/0:15 Q921: User TX -> SABMEp sapi=0 tei=0
Oct 21 18:17:35.705: ISDN Se0/0/0:15 Q921: User TX -> SABMEp sapi=0 tei=0
Oct 21 18:17:35.997: ISDN Se0/0/0:15 Q921: User RX <- BAD FRAME(0x00017F)
Oct 21 18:17:36.705: ISDN Se0/0/0:15 Q921: User TX -> SABMEp sapi=0 tei=0


debug isdn q931
debug isdn q931 is              ON.
BAD FRAME()BAD FRAME()BAD FRAME()BAD FRAME()BAD FRAME()
EDIT: Do listingów konfiguracji, show, debug, etc używamy znaczników

Kod: Zaznacz cały

 :!:
Seba
Ostatnio zmieniony 21 paź 2013, 21:19 przez daree, łącznie zmieniany 1 raz.

drim09
wannabe
wannabe
Posty: 162
Rejestracja: 16 paź 2009, 13:38

#2

#2 Post autor: drim09 » 21 paź 2013, 20:03

Jeżeli konfiguracja PRI jest poprawna po stronie CUCM-a, czyli framing, linecoding taki jak wymaga provider i dalej nie działa, to najprawdopodobniej będziesz musiał skontaktować się z TELCO.
Ewentualnie możesz dla testu skonfigurować to PRI jako standalone(bez MGCP), MGCP nie wspiera partial PRI, chociaż powinno działać.

pozdrawiam.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem 1/2 PRA "E1"

#3

#3 Post autor: Kyniu » 21 paź 2013, 20:25

daree pisze:
Data in current interval (480 seconds elapsed):
0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations
179 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins
179 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs
Total Data (last 2 15 minute intervals):
1 Line Code Violations, 1 Path Code Violations,
668 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 1 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,
669 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs
To nie są wartości jakich należałoby oczekiwać.
Wartości z mojego - odczytane w tej chwili:

Kod: Zaznacz cały

  Data in current interval (411 seconds elapsed):
     0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations
     0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins
     0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs
  Total Data (last 24 hours)
     0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations,
     0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,
     0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 0 Unavail Secs

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem 1/2 PRA "E1"

#4

#4 Post autor: Kyniu » 21 paź 2013, 20:33

daree pisze: Layer 2 Status:
TEI = 0, Ces = 1, SAPI = 0, State = AWAITING_ESTABLISHMENT
(...)
Layer 2 Status:
TEI = 0, Ces = 1, SAPI = 0, State = TEI_ASSIGNED
Tu też nie jest dobrze, o ile dobrze pamiętam to powinno być:

Kod: Zaznacz cały

    Layer 2 Status:
        TEI = 0, Ces = 1, SAPI = 0, State = MULTIPLE_FRAME_ESTABLISHED

Po restarcie endpointa, endpoint rejestruje sie do CUCM ale po ok. 30 sekundach znów przechodzi w stan "Rejected". Prośba o pomoc.
Rozwiąż problemy z E1.

Awatar użytkownika
krabu
wannabe
wannabe
Posty: 346
Rejestracja: 30 paź 2007, 11:17
Lokalizacja: Krakow

#5

#5 Post autor: krabu » 21 paź 2013, 23:03

1) Jeśli konfigurujesz MGCP gateway nie wklepuj nic bezposrednio na GW odnośnie konfiguracji łacza, określ tylko mgcp agenta i niech config gateway ciągnie z CUCM. Tam skonfiguruj całość.

2) Czy synchronizacje, w sensie clocka ustawiłeś by gateway zaciągał od TELCO?

3) Trzecia sprawa - w sumie podstawowa -to to co kolega drim09 wskazuje, jeśli warstwę drugą masz dokonfigurowaną, wtedy najprawdopodobniej rzecz jest właśnie w partial PRI, czego MGCP nie wspiera. Aby to obejść musisz skonfigurować E1'kę z pełnymi 30toma kanałami, a ilość ograniczyć w CUCM (busy-out) - co i jak masz TUTAJ

4) Jeśli dalej będą problemy, to zanim skontaktujesz się z TELCO spróbuj może skonfigurować tą E1kę standardowo, czyli wyłącz mgcp i wklep komendy bezpośrednio.
.be like a Lucky Luke

ODPOWIEDZ