CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 19 kwie 2018, 17:53

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cicso cp-9971
Post #1 : 10 lis 2015, 11:22 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 lis 2015, 11:15
Posty: 4
Witajcie !

mam problem z uruchomieniem telefonu 9971, próbowałem z dodatkowym zasilaniem i bez (PoE), w obydwu przypadkach "ciskacz" zachowuje się tak samo, mianowicie: gdy dochodzi do trzeciej linij przycisków, początkowo zapalają się na pomarańczowo, gdy zmieniają kolor na zielony gaśnie trzecia linia i druga robi się pomarańczowa, pozostałe zapalają się na zielono i wszystko zamiera, po niedługiej chwili telefon się resetuje i zaczyna od początku. Próbowałem hard resetu ale nie przyniosło to skutku ..

macie jakieś pomysły ? mam takie dwie sztuki


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 10 lis 2015, 11:25 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 cze 2007, 12:08
Posty: 57
Lokalizacja: Kraków
Prozaiczne pytanie - nowe aparaty czy rynek wtórny?
Zasilacz oryginalny i czy switch z PoE czy Inline Power?


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 10 lis 2015, 11:36 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 lis 2015, 11:15
Posty: 4
Nowy, zasialcz oryginalny, switch z PoE


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 10 lis 2015, 12:47 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6218
Lokalizacja: Warsaw, PL
A co jest call control i w jakiej wersji?

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 10 lis 2015, 12:59 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 cze 2007, 12:08
Posty: 57
Lokalizacja: Kraków
Uwaga tłumacze ;)
CUCM czy CME i w jakich wersjach?
Może źle podaje w opcji 150 adres TFTP. Inne telefony w tej podsieci działają poprawnie?


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 11 lis 2015, 20:03 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 02 lip 2008, 09:30
Posty: 53
Co ma opcja 150 dla tego problemu ? Bez komunikacji z CallControl czy dodatkowych opcji z DHCP telefon powinien wstac (jedynie nie zarejestruje sie w CallControl).
Jezeli nowe aparaty to pewnie sa uszkodzone ... moze firmware nie wgrywa sie prawidlowo ... mozesz je zglosic na gwarancji ?

EDIT: Looknij tutaj (sekcja: If that still did not work) ... nie wiem czy dziala to dla telefonow z tej serii ... objawy podobne:
https://www.ucguru.com/reset-cisco-phon ... -defaults/


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 11 lis 2015, 22:00 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 cze 2007, 12:08
Posty: 57
Lokalizacja: Kraków
A nie jest może tak, że telefon bez softu będzie się kręcił w kółko szukając poprawnego DHCPa? :wink:


Na górę
 Tytuł:
Post #8 : 12 lis 2015, 07:05 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 lis 2015, 11:15
Posty: 4
Opcje z "hard resetem" wypróbowałem - bez skutku ...
Dostałem kilka takich telefonów, większość uruchomiła się bez problemu, dwie sztuki jak pisałem są ...
Te telefonu mają wgrany soft, ewentualne zmiany są zasysane po wpisaniu adresów. Ale te dwa chyba są niestety uszkodzone :/
Dzwoniłem na techniczna do Cisco, ale dowiedziałem się tylko tyle że opieka serwisowa na podany produkt się już skończyła ... a pomocy mam szukać na forach ... :)


Na górę
 Tytuł:
Post #9 : 12 lis 2015, 09:19 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 lis 2015, 11:15
Posty: 4
chętnie spróbowałbym wrzucić soft na nowo, ale niestety nie posiadam wiedzy jak to zrobić, są jakieś tutoriale ?


Na górę
 Tytuł:
Post #10 : 12 lis 2015, 16:09 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 paź 2007, 11:17
Posty: 346
Lokalizacja: Krakow
Hej,

Zrób span port na switchu i zobacz czy telefon po starcie cokolwiek wysyła, jeśli nic nie wysyła, nie uruchamia się, hard reset nie pomógł to wiele z nim już nie zrobisz ... RMA

Mateusz

_________________
.be like a Lucky Luke


Na górę
 Tytuł:
Post #11 : 13 lis 2015, 15:17 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6218
Lokalizacja: Warsaw, PL
Coś mi tu nie pasuje...
Aparaty 9971 są w ciągłej sprzedaży, więc nie ma mowy, żeby na ten typ sprzętu skończyło się wsparcie, skoro jak sam napisałeś telefony są nowe.

Jeśli aparaty są kupione z autoryzowanego kanały sprzedaży, to nie ma takiej opcji, że uszkodzone nowe aparaty nie zostaną wymienione, np. z programu DOA (Dead on Arrival) czy poprostu RMA.
Nawet jeśli nie masz umowy serwisowej, to te aparaty są objęte roczną gwarancją na hardware z opcją wymiany sprzętu 10-day AR (Advanced Replacement).

Jeśli zakup odbył się przez nieautoryzowany kanał sprzedaży, to niestety lub stety musisz "atakować" firmę, która Ci to sprzedała.

PS Podeśli mi na PM lub spastern@cisco.com numery seryjne tych telefonów, to zrobię szybkie sprawdzenie pochodzenia sprzętu - oczywiście opcjonalnie jeśli chcesz.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl