CME jako SIP Provider

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
PioFlo
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2015, 10:58

CME jako SIP Provider

#1

#1 Post autor: PioFlo » 08 lut 2016, 14:30

Witam na forum. Przychodze do was z nastepujacym problemem.

Klient ma na rouetrze 2921 uruchomionego call managera, wszystko fajnie dziala.

Klient sobie wymyslil ze skorzysta z zewnetrzenego oprogramowania do obslugi call-center. Oprogramowanie ma sie laczyc z naszym CME, zeby rozmowy wychodzily/przychodzily z niego uzwajac naszej numeracji tel.
Do skonfigurowania oprogramowania musze mu podac adres sip operatora, user, password itd.

Tutaj moje pytanie: czy mozna router z CME skonfigurowac jako takiego SIP operatora, tak aby ta zewnetrzna aplikacja mogla sie do niego podlaczyc?

Konfigurowalem router CME, ktory laczyl sie z SIP operatorem i nawet to działało. Tutaj jest sytuacja odwrotna. Zrobić pewnie sie da, prosilbym tylko o jakies wskazowki jak ten temat ugryzc.

Jesli opisalem cos niejasno, dopisze wiecej informacji. Z gory dzieki za kazda pomoc.

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#2

#2 Post autor: max239 » 08 lut 2016, 20:22

tak jak telefon sipowy

voice register pool
voice register dn

ustawiasz sobie poola z obojetnie jakim MAC ale z user i pass dobrym pozniej jako host podajesz adres IP CME
i jako user i pass ten user i pass z pool'a

testuj x-lite'm :)

PioFlo
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2015, 10:58

#3

#3 Post autor: PioFlo » 12 lut 2016, 14:55

dzieki, zadzialalo wlasnie w ten sposob :)

mac w ogole nie podalem, jesli kogos to zainteresuje to wyglada to tak:

voice register pool 25
id device-id-name CallCenter
number 1 dn XX
dtmf-relay rtp-nte
username XXX password XXX
codec g711alaw
no vad
phone-mode phone-only


A na ZBF trzeba bylo dodac match protocol sip dla IP tego callcenter jako pass.

ODPOWIEDZ