Bramka GSM + C2951 BRI isdn

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
marckamil
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 22 paź 2012, 12:42

Bramka GSM + C2951 BRI isdn

#1

#1 Post autor: marckamil » 01 kwie 2016, 11:06

Witam,
Mam problem z konfiguracją bramki GSM 2N BRI Lite oraz portu isdn na karcie VIC2-2BRI-NT/TE

po szeregu kombinacji konfiguracyjnych z tym zestawem cały czas jest problem z L1 na interfejsie BRI (jest cały czas DEACTIVATED):

Kod: Zaznacz cały

2951#sho isdn status bri 0/2/1
Global ISDN Switchtype = primary-net5

%Q.931 is backhauled to CCM MANAGER 0x0003 on DSL 9. Layer 3 output may not apply

ISDN BRI0/2/1 interface
        dsl 9, interface ISDN Switchtype = basic-net3
        L2 Protocol = Q.921 0x0000  L3 Protocol(s) = CCM MANAGER 0x0003
    Layer 1 Status:
        DEACTIVATED
    Layer 2 Status:
        Layer 2 NOT Activated
    Layer 3 Status:
        0 Active Layer 3 Call(s)
    Active dsl 9 CCBs = 0
    The Free Channel Mask:  0x80000003
    Total Allocated ISDN CCBs = 6
Debug q.921 i q.931 pokazuje niewiele:

Kod: Zaznacz cały

2951#isdn test call interface bri 0/2/1 0612123456
2951#
Apr  1 08:43:06.490: ISDN BR0/2/1 Q931: Ux_DLRelInd: DL_REL_IND received from L2
Apr  1 08:43:06.490: ISDN BR0/2/1 **ERROR**: host_disconnect_ack: Call rejected cause Temporary failure(0x29) call id 0x806F
Apr  1 08:43:06.490: ISDN BR0/2/1 **ERROR**: handle_l2d_srq_mail: Layer 1 inactive
2951#
Apr  1 08:43:14.491: ISDN BR0/2/1 Q931: L3_ShutDown: Shutting down ISDN Layer 3
Apr  1 08:43:14.495: ISDN BR0/2/1 Q931: L3_ShutDown: Shutting down ISDN Layer 3
2951#
Apr  1 08:43:14.543: %LINK-3-UPDOWN: Interface BRI0/2/1, changed state to down
Konfiguracja portu bri:

Kod: Zaznacz cały

interface BRI0/2/1
 no ip address
 isdn switch-type basic-net3
 isdn point-to-point-setup
 isdn incoming-voice voice
 isdn bind-l3 ccm-manager service mgcp
 isdn send-alerting
 isdn static-tei 0
BRI ma sie komunikować z CUCM po MGCP:

Kod: Zaznacz cały

ccm-manager mgcp
no ccm-manager fax protocol cisco
ccm-manager music-on-hold
ccm-manager config server 10.***.**.2
ccm-manager config
!
mgcp
mgcp call-agent 10.***.**.2 2427 service-type mgcp version 0.1
mgcp rtp unreachable timeout 1000 action notify
mgcp modem passthrough voip mode nse
mgcp package-capability rtp-package
mgcp package-capability sst-package
mgcp package-capability pre-package
mgcp default-package mt-package
no mgcp timer receive-rtcp
mgcp sdp simple
!
mgcp profile default
w ustawieniach bramki port isdn wygląda tak:

Obrazek

Posiadamy zewnętrzną linie ISDN dzięki, której wykonaliśmy następujące testy:
Podłączając bramkę GSM i C2951 - port w L1 jest DEACTIVATED
Podłączając testowo operatorską linię ISDN do C2951 - port w L1 jest ACTIVE (linia działa i da sie wykonywac połączenia)
Podłączając testowo operatorską linię ISDN do bramki GSM - port isdn na bramce przechodzi w stan ACTIVE

Kombinowałem ze zmianą trybów portów NT/TE po obu stronach, bez powodzenia.

Ma ktoś jakiś pomysł co można w tej sytuacji jeszcze zrobić?
Pozdrawiam

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#2

#2 Post autor: max239 » 03 kwie 2016, 12:22

a crosowales kabel miedzy bramka a kartą?
zmiana trybu z TE / NT nie zmienia elektryki portu nieraz/zwyke trzreba r0bic cross...
tylko nie A<>B tylko taki do ISDN

http://www.cisco.com/c/dam/en/us/suppor ... g-fig1.gif

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#3

#3 Post autor: max239 » 03 kwie 2016, 12:25

uzupelnie

doczytalem
Podłączając testowo operatorską linię ISDN do bramki GSM - port isdn na bramce przechodzi w stan ACTIVE
i twierdze ze w zwiazku z tym napewno ELEKTRYKA w bramce jest pod TE zrobiona co za tym idzie napewno potrzebujesz tego crosa :)

marckamil
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 22 paź 2012, 12:42

#4

#4 Post autor: marckamil » 05 kwie 2016, 11:01

Dzięki za pomoc, dokładnie o to chodziło - zły kabelek :)

ODPOWIEDZ