2621XM i symulacja PSTN

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
warg29
member
member
Posty: 27
Rejestracja: 17 mar 2011, 21:41

2621XM i symulacja PSTN

#1

#1 Post autor: warg29 » 03 paź 2016, 11:42

Czolem,
chcialbym wykorzystac posiadany 2621 do zrobienia symulowanego linku PSTN z drugim routerem (2821) poprzez e1.
Na 2821 jest pvdm2-16 i wszystko dziala.
Na 2621 jest NM-2V w ktorym jest VIC-2FXS i do tego podlaczony jest telefon PSTN (dla tsamego pomysłu emulacji linku PSTN to chyba nieistotne).
Niestety przy probie konfiguracji timeslotow na e1 zasoby DSP nie sa alokowane:

R4(config-controller)#pri-group timeslots 1
%No HDLC resource available.
%Insufficient resources to create pri-group - it has been removed



DSP do FXS ( i do innych kart np FXO) alokowane sa prawidlowo:
R4(config-controller)#do show voice dsp
DSP DSP DSPWARE CURR BOOT PAK TX/RX
TYPE NUM CH CODEC VERSION STATE STATE RST AI VOICEPORT TS ABORT PACK COUNT
==== === == ======== ========== ===== ======= === == ========= == ===== ============
C542 001 01 None 9.4.7 IDLE idle 0 0 1/1/0 NA 0 601/611
C542 002 01 None 9.4.7 IDLE idle 0 0 1/1/1 NA 0 593/590

Wersja softu 12.4(15)T14. Wie ktos jak zmusic 2621 do przydzielenia DSP do e1?

Ponizej show inv:
R4#show inv
NAME: "2621XM chassis", DESCR: "2621XM chassis"
PID: C2621XM-2FE , VID: 1.0, SN: XXX

NAME: "Two port E1 voice interface daughtercard on Slot 0 Subslot 1", DESCR: "Two port E1 voice interface daughtercard"
PID: VWIC-2MFT-E1= , VID: 1.0, SN: XXX

NAME: "ATM AIM 0", DESCR: "ATM AIM"
PID: 58-06 , VID: V01 , SN: XXX

NAME: "C2600 4 port Voice PM on Slot 1", DESCR: "C2600 4 port Voice PM"
PID: NM-2V= , VID: 1.1, SN: XXX

NAME: "Two port FXS voice interface daughtercard on Slot 1 Subslot 1", DESCR: "Two port FXS voice interface daughtercard"
PID: VIC-2FXS= , VID: 1.1, SN: XXX

sayeret
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 10 cze 2007, 12:08
Lokalizacja: Kraków

Re: 2621XM i symulacja PSTN

#2

#2 Post autor: sayeret » 03 paź 2016, 11:50

Nie masz PVDMa na tym 2621. Dlatego też informacja o braku zasobów do tego celu.

EDIT. Jest tam coś jednak dopiero teraz zauważyłem. Jest szansa na

Kod: Zaznacz cały

sh run
?

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 186
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

Re: 2621XM i symulacja PSTN

#3

#3 Post autor: mmoryto » 03 paź 2016, 11:54

Z tego co pamiętam, to NM-2V ma w sobie DSP, ale tylko do obsługi FXS/FXO, które są w niego wsadzone bo ma 4/8 kanałów. Do E1 potrzebujesz NM-HDV + DSP.

warg29
member
member
Posty: 27
Rejestracja: 17 mar 2011, 21:41

Re: 2621XM i symulacja PSTN

#4

#4 Post autor: warg29 » 03 paź 2016, 12:09

To by sprawę wyjaśniało. Dziękuję.

ODPOWIEDZ