QoS pytanko Temat rozwiązany

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

QoS pytanko

#1

#1 Post autor: qligowski » 20 lis 2016, 09:33

Hejka ,
moze mi ktos objasnic pewna rzecz..
Mianowicie zaczalem bawic sie w QoS (narazie w Linuxie) i po przeczytaniu masy artykulow wszedzie pisza ze mozna robic tylko traffic shapping na wychodzacym interfejsie a 'policing' czyli ucinanie ruchu do sciagania na przychodzacym. Brzmi to wszystko logicznie ,bo engress Qos bedzie w bufferze interfejsu a ingress po prostu odrzuca pakiety , ale zalozymy ze mamy taka prosta topologie
LAN ---> eth0 ROUTER--> ppoa-wan ---> INTERNET ,

czy w takiej sytacji mozna skonfigurowac traffic shaping dla wychodzacych przez pppoa-wan tak jak domyslnie pokazuja wszystkie tutoriale i zamiast ingress policing na pppoa-wan ,skonfigurwac drugi raz traffic shapping ,np HTB na eth0. Bo teoretycznie tez to bedzie ruch wychodzacy ? Mam nadzieje ze wiadomo ocb

Awatar użytkownika
gangrena
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Posty: 2342
Rejestracja: 08 mar 2004, 12:17
Lokalizacja: Wawa

Re: QoS pytanko  Temat rozwiązany

#2

#2 Post autor: gangrena » 20 lis 2016, 18:21

qligowski pisze:czy w takiej sytacji mozna skonfigurowac traffic shaping dla wychodzacych przez pppoa-wan tak jak domyslnie pokazuja wszystkie tutoriale i zamiast ingress policing na pppoa-wan ,skonfigurwac drugi raz traffic shapping ,np HTB na eth0. Bo teoretycznie tez to bedzie ruch wychodzacy ? Mam nadzieje ze wiadomo ocb
Możesz zrobić cokolwiek tylko jest wspierane na urządzeniach. Możesz zrobić tak, jak powiedziałeś. Traffic shaping na out na przeciwległych końcach lub na tym samym interfejsie, jeżeli hw to wspiera.

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: QoS pytanko

#3

#3 Post autor: qligowski » 21 lis 2016, 10:13

Dzieki ,czyli jak dobrze rozumiem to moge ustawic traffic shapping na interfejsie wychodzacym(upload) do internetu oraz na lokalnym lanie (download) ,tak zeby ograniczac / wyrownywac ruch w obu kierunkach ,zamiast go tyko ucinac ?

Awatar użytkownika
gangrena
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Posty: 2342
Rejestracja: 08 mar 2004, 12:17
Lokalizacja: Wawa

Re: QoS pytanko

#4

#4 Post autor: gangrena » 22 lis 2016, 00:42

Tak. Tą odpowiedzią potwierdzam techniczne możliwości, ale nie sensowności. Choć nie zakładam też, że sensowności nie ma.

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 183
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: QoS pytanko

#5

#5 Post autor: qligowski » 22 lis 2016, 08:12

Dzieki

ODPOWIEDZ