CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 21 sty 2018, 07:34

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: QoS pytanko
Post #1 : 20 lis 2016, 09:33 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 147
Hejka ,
moze mi ktos objasnic pewna rzecz..
Mianowicie zaczalem bawic sie w QoS (narazie w Linuxie) i po przeczytaniu masy artykulow wszedzie pisza ze mozna robic tylko traffic shapping na wychodzacym interfejsie a 'policing' czyli ucinanie ruchu do sciagania na przychodzacym. Brzmi to wszystko logicznie ,bo engress Qos bedzie w bufferze interfejsu a ingress po prostu odrzuca pakiety , ale zalozymy ze mamy taka prosta topologie
LAN ---> eth0 ROUTER--> ppoa-wan ---> INTERNET ,

czy w takiej sytacji mozna skonfigurowac traffic shaping dla wychodzacych przez pppoa-wan tak jak domyslnie pokazuja wszystkie tutoriale i zamiast ingress policing na pppoa-wan ,skonfigurwac drugi raz traffic shapping ,np HTB na eth0. Bo teoretycznie tez to bedzie ruch wychodzacy ? Mam nadzieje ze wiadomo ocb


Na górę
Post #2 : 20 lis 2016, 18:21 
Offline
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 mar 2004, 12:17
Posty: 2327
Lokalizacja: Wawa
Cytuj:
czy w takiej sytacji mozna skonfigurowac traffic shaping dla wychodzacych przez pppoa-wan tak jak domyslnie pokazuja wszystkie tutoriale i zamiast ingress policing na pppoa-wan ,skonfigurwac drugi raz traffic shapping ,np HTB na eth0. Bo teoretycznie tez to bedzie ruch wychodzacy ? Mam nadzieje ze wiadomo ocb
Możesz zrobić cokolwiek tylko jest wspierane na urządzeniach. Możesz zrobić tak, jak powiedziałeś. Traffic shaping na out na przeciwległych końcach lub na tym samym interfejsie, jeżeli hw to wspiera.


Na górę
 Tytuł: Re: QoS pytanko
Post #3 : 21 lis 2016, 10:13 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 147
Dzieki ,czyli jak dobrze rozumiem to moge ustawic traffic shapping na interfejsie wychodzacym(upload) do internetu oraz na lokalnym lanie (download) ,tak zeby ograniczac / wyrownywac ruch w obu kierunkach ,zamiast go tyko ucinac ?


Na górę
 Tytuł: Re: QoS pytanko
Post #4 : 22 lis 2016, 00:42 
Offline
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 mar 2004, 12:17
Posty: 2327
Lokalizacja: Wawa
Tak. Tą odpowiedzią potwierdzam techniczne możliwości, ale nie sensowności. Choć nie zakładam też, że sensowności nie ma.


Na górę
 Tytuł: Re: QoS pytanko
Post #5 : 22 lis 2016, 08:12 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35
Posty: 147
Dzieki


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl