CUCM a zdalna lokalizacja

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
zakrz
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 03 gru 2013, 19:40

CUCM a zdalna lokalizacja

#1

#1 Post autor: zakrz » 09 sty 2017, 20:52

Witam Wszystkich!

Mam zdalną lokalizację na 100 użytkowników w której jest potrzeba uruchomienia telefonii IP.
Z centrali do niej RTT wynosi w okolicach 190-200ms a więc bardzo słabo.
Centrala ma klaster CUCM'a z 1 Pub i 2 Sub

Z mojego punktu widzenia to zainstalowałbym tam router z łączem ISDN, kolejnego subscribera i logował do niego telefony.
Z dokumentacji Cisco wyczytałem, że opóźnienia dla Cluster over WAN nie powinny przekraczać 80ms więc moje rozwiązanie jest do kosza?

Może ktoś coś zaproponować?
CCNA, CCNA Voice

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3439
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: CUCM a zdalna lokalizacja

#2

#2 Post autor: Kyniu » 09 sty 2017, 21:34

Ja bym lokalnie postawił router z CUCME. Opóźnienie zalecane dla telefonii to 150 ms ale praktyka pokazuje, że bardziej istotne jest by jitter był mały. To znaczy opóźnienie może być wysokie, chociaż im większe tym rozmowa przypomina bardziej komunikację przez simpleksowe radio, byle możliwie stałe. Duża zmienność opóźnienia czyli właśnie jitter praktycznie dyskwalifikuje takie łącze z zastosowania do jakiejkolwiek usługi głosowej.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

zakrz
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 03 gru 2013, 19:40

Re: CUCM a zdalna lokalizacja

#3

#3 Post autor: zakrz » 09 sty 2017, 21:50

Dobry pomysł, też myślałem o tym ale w przypadku CME nie można zaimportować np. kont z AD
Zarządzanie jest w innym miejscu.
Chciałbym aby telefony były jednak zarejestrowane w CUCM jeśli nie lokalnie w oddziale to może do centrali?
Tylko czy wtedy wysokie RTT nie będzie przeszkadzać telefonom?
CCNA, CCNA Voice

ukarz
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2013, 22:20

Re: CUCM a zdalna lokalizacja

#4

#4 Post autor: ukarz » 10 sty 2017, 11:44

Być może dobrym rozwiązaniem byłoby postawienie w zdalnej lokalizacji routera z SRST. Jeśli dobrze pamiętam to dla SRST nie ma tak restrykcyjnych wymagań jak dla Clustering over WAN.

Awatar użytkownika
kiloparowek
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 26 cze 2014, 09:41
Lokalizacja: Gliwice

Re: CUCM a zdalna lokalizacja

#5

#5 Post autor: kiloparowek » 19 paź 2017, 14:13

Hmm...RRT - to jest przecież ruch, który się zawija i wraca. Natomiast normy podane przez Cisco oraz generalne zalecenia mówią o One-Way-Delay.
One-Way-Delay (end-to-end) to jest mniej niż 150 ms.

Jitter <= 30ms
Packet lost <= 1%

U Ciebie jest 200 ms. z centrali ale RTT wiec bedzie ~ 100 ms (end-to-end) wiec powinno być OK. Sprawdz reszte paramentów. Z tego co wiem to CME powino być odpowiednie dla tej konfiguracji. Poprawcie mnie jeśli pisze coś nie tak ale rejestracja telefonów powinna być automatyczna w centrali czyli gdzie jest CUCM natomiast rejestracja w razie awarii SRST dopiero na CME.

Pozdro.
Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them humanity cannot survive.

Dalai Lama

bartek17
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 05 lut 2015, 10:55

Re: CUCM a zdalna lokalizacja

#6

#6 Post autor: bartek17 » 19 paź 2017, 20:19

Znam rozwiązania, z wiekszymi opoznieniami niz 300 (lacza szyfrowane ipsec) dzialajace komercyjnie. W praktyce jitter wazniejszy.

ODPOWIEDZ