Generator ruchu ? Temat rozwiązany

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Generator ruchu ?

#1

#1 Post autor: jacob » 22 kwie 2017, 18:50

Panowie,

znacie jakieś generatory ruchu, dzięki którymi mógłbym manipulować wykorzystaniem łącza, wybierać protokoły (50 % VoiP, reszta to dane)?
:?: :?:


Pozdrawiam
MJ

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4873
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Re: Generator ruchu ?  Temat rozwiązany

#2

#2 Post autor: peper » 22 kwie 2017, 21:37

Ale masz na myśli komercyjne sprzętowe generatory jak IXIA czy coś do odpalenia na swoim PC?
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

sayeret
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 10 cze 2007, 12:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Generator ruchu ?

#3

#3 Post autor: sayeret » 23 kwie 2017, 12:50

ostinato.org

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Generator ruchu ?

#4

#4 Post autor: jacob » 23 kwie 2017, 14:43

Chciałbym coś odpalić na swoim PC i głównie zależy mi na sprawdzeniu jak zachowuje się router ( PC podpięty do niego ):
przy obciążeniach 30 %, 50 % 100 łącza %,
przy manipulowaniu ruchem ( VOIP 10 procent - 90 % dane, itd 5:5, 10:1)
i mógłbym przy tym analizować opóźnienia, straty pakietów.

Znacie coś takiego?


z tego co wiem IPerf tylko da mi możliwość sprawdzenia przepustowości przy tcp/udp.
Słyszałem o ixchariot ale jest płatny :/

może używaliście jakiegoś odpowiednika?

ukarz
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2013, 22:20

Re: Generator ruchu ?

#5

#5 Post autor: ukarz » 24 kwie 2017, 08:21

Do generowania ruchu VoIP bardzo ciekawym narzędziem jest SIPp: http://sipp.sourceforge.net
Masz możliwość tworzenia własnych scenariuszy i symulowania kilkuset połączeń jednocześnie.

tasiorus
Server Admin
Posty: 150
Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44

Re: Generator ruchu ?

#6

#6 Post autor: tasiorus » 24 kwie 2017, 10:08

To powinno pomoc: https://trex-tgn.cisco.com/

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Generator ruchu ?

#7

#7 Post autor: jacob » 24 kwie 2017, 21:59

tasiorus pisze:To powinno pomoc: https://trex-tgn.cisco.com/
jak odpalić TRex jako serwer?
odpalam klient GUI i w pierwszej kolejności chce żebym połączył sie z serwerem.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3439
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Generator ruchu ?

#8

#8 Post autor: Kyniu » 25 kwie 2017, 00:06

jacob pisze:jak odpalić TRex jako serwer?
https://trex-tgn.cisco.com/trex/doc/tre ... stallation
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Generator ruchu ?

#9

#9 Post autor: jacob » 25 kwie 2017, 01:10

Kyniu pisze:
jacob pisze:jak odpalić TRex jako serwer?
https://trex-tgn.cisco.com/trex/doc/tre ... stallation
//----------------------------------------------------------------
cat cap2/dns_test.yaml
- duration : 10.0
generator :
distribution : "seq"
clients_start : "16.0.0.1" 1
clients_end : "16.0.0.255"

servers_start : "48.0.0.1" 2
servers_end : "48.0.0.255"

clients_per_gb : 201
min_clients : 101
dual_port_mask : "1.0.0.0"
tcp_aging : 1
udp_aging : 1
cap_info :
- name: cap2/dns.pcap 3
cps : 1.0 4
ipg : 10000 5
rtt : 10000 6
w : 1

//--------------------------------------------------------

czyli strona kliencka powinno być na jednym interfejsie, a strona serwerowa na drugim interfejsie sieciowym?
maszyna_x 16.0.0.1 (ETH 0) -> mój badany router -> maszyna x 48.0.0.1 (ETH 1)
48.0.0.1 (ETH 1) -> mój badany router -> 16.0.0.1 (ETH 0)

dobrze rozumiem?

ktoś z was korzystał z trex?

ODPOWIEDZ