Strona 1 z 1

Generator ruchu ?

: 22 kwie 2017, 18:50
autor: jacob
Panowie,

znacie jakieś generatory ruchu, dzięki którymi mógłbym manipulować wykorzystaniem łącza, wybierać protokoły (50 % VoiP, reszta to dane)?
:?: :?:


Pozdrawiam
MJ

Re: Generator ruchu ?  Temat rozwiązany

: 22 kwie 2017, 21:37
autor: peper
Ale masz na myśli komercyjne sprzętowe generatory jak IXIA czy coś do odpalenia na swoim PC?

Re: Generator ruchu ?

: 23 kwie 2017, 12:50
autor: sayeret
ostinato.org

Re: Generator ruchu ?

: 23 kwie 2017, 14:43
autor: jacob
Chciałbym coś odpalić na swoim PC i głównie zależy mi na sprawdzeniu jak zachowuje się router ( PC podpięty do niego ):
przy obciążeniach 30 %, 50 % 100 łącza %,
przy manipulowaniu ruchem ( VOIP 10 procent - 90 % dane, itd 5:5, 10:1)
i mógłbym przy tym analizować opóźnienia, straty pakietów.

Znacie coś takiego?


z tego co wiem IPerf tylko da mi możliwość sprawdzenia przepustowości przy tcp/udp.
Słyszałem o ixchariot ale jest płatny :/

może używaliście jakiegoś odpowiednika?

Re: Generator ruchu ?

: 24 kwie 2017, 08:21
autor: ukarz
Do generowania ruchu VoIP bardzo ciekawym narzędziem jest SIPp: http://sipp.sourceforge.net
Masz możliwość tworzenia własnych scenariuszy i symulowania kilkuset połączeń jednocześnie.

Re: Generator ruchu ?

: 24 kwie 2017, 10:08
autor: tasiorus
To powinno pomoc: https://trex-tgn.cisco.com/

Re: Generator ruchu ?

: 24 kwie 2017, 21:59
autor: jacob
tasiorus pisze:To powinno pomoc: https://trex-tgn.cisco.com/
jak odpalić TRex jako serwer?
odpalam klient GUI i w pierwszej kolejności chce żebym połączył sie z serwerem.

Re: Generator ruchu ?

: 25 kwie 2017, 00:06
autor: Kyniu
jacob pisze:jak odpalić TRex jako serwer?
https://trex-tgn.cisco.com/trex/doc/tre ... stallation

Re: Generator ruchu ?

: 25 kwie 2017, 01:10
autor: jacob
Kyniu pisze:
jacob pisze:jak odpalić TRex jako serwer?
https://trex-tgn.cisco.com/trex/doc/tre ... stallation
//----------------------------------------------------------------
cat cap2/dns_test.yaml
- duration : 10.0
generator :
distribution : "seq"
clients_start : "16.0.0.1" 1
clients_end : "16.0.0.255"

servers_start : "48.0.0.1" 2
servers_end : "48.0.0.255"

clients_per_gb : 201
min_clients : 101
dual_port_mask : "1.0.0.0"
tcp_aging : 1
udp_aging : 1
cap_info :
- name: cap2/dns.pcap 3
cps : 1.0 4
ipg : 10000 5
rtt : 10000 6
w : 1

//--------------------------------------------------------

czyli strona kliencka powinno być na jednym interfejsie, a strona serwerowa na drugim interfejsie sieciowym?
maszyna_x 16.0.0.1 (ETH 0) -> mój badany router -> maszyna x 48.0.0.1 (ETH 1)
48.0.0.1 (ETH 1) -> mój badany router -> 16.0.0.1 (ETH 0)

dobrze rozumiem?

ktoś z was korzystał z trex?