podmiana numeru SIP lokalnie Temat rozwiązany

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

podmiana numeru SIP lokalnie

#1

#1 Post autor: gitakam » 10 maja 2017, 13:56

Witam,

Mam router 2951 z CME 11.5 i telefon SCCP (dn 300), który po 5 dzwonkach przekierowuje (call-forward noan) na komunikator SIP na smartfonie (dn 500). Czy jest jakiś sposób, aby dzwoniąc z komunikatora SIP na smarfonie do innego lokalnego telefonu (SCCP lub SIP), calling number przedstawiał się u odbiorcy jako dn 300, a nie dn 500?

Pozdrawiam,

Kamil

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 190
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

Re: podmiana numeru SIP lokalnie

#2

#2 Post autor: mmoryto » 10 maja 2017, 16:09

Hej,

Jeżeli masz ten komunikator SIP skonfigurowany jako:

Kod: Zaznacz cały

voice register pool X
to na:

Kod: Zaznacz cały

voice register dn X
podepnij

Kod: Zaznacz cały

translation profile 
i to powinno załatwić sprawę.

gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

Re: podmiana numeru SIP lokalnie

#3

#3 Post autor: gitakam » 10 maja 2017, 16:18

Dzięki! Myślałem o translation-profile outgoing, ale brakowało mi wiedzy, że można użyć tego w voice register dn. Przećwiczę i dam znać! Pozdrowienia!

gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

Re: podmiana numeru SIP lokalnie

#4

#4 Post autor: gitakam » 15 maja 2017, 11:06

Próbuję tej konfiguracji, ale nie działa. Na telefonie SIP mam numer 40, chciałbym zamieniać ten numer na numer 25 przy wychodzącym połączeniu: Konfiguracja translacji i konta SIP:

!
voice translation-rule 1
rule 1 /40/ /25/
!
!
voice translation-profile 1
translate calling 1
!
voice register dn 1
translation-profile outgoing 1
number 40
name 40
no-reg
!

Dzwonię z SIP (numer 40) na telefon SCCP (numer 21), ale jako calling pojawia się 40 (chciałbym mieć 25).

Czy popełniłem błąd w konfiguracji tej translacji?

Kamil

ukarz
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2013, 22:20

Re: podmiana numeru SIP lokalnie  Temat rozwiązany

#5

#5 Post autor: ukarz » 16 maja 2017, 11:26

gitakam pisze: voice register dn 1
translation-profile outgoing 1
number 40
name 40
no-reg
!
Cześć. Myślę, że powinieneś raczej wrzucić translation-profile incoming 1

gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

Re: podmiana numeru SIP lokalnie

#6

#6 Post autor: gitakam » 22 maja 2017, 09:21

Dzięki, przy incoming działa. Pozdrawiam, Kamil

ODPOWIEDZ