problem z głosem

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Łukasz_R
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44

problem z głosem

#1

#1 Post autor: Łukasz_R » 06 lip 2017, 07:56

Witam

Mam taki mały problem od paru dni walczę ze słabą jakością połączeń. Tnie rozmowę i czasami nie można nic zrozumieć. Straszne duże są pingi z jednej do drugiej maszyny. maszyny znajdują się na innych hostach fizycznych.

--- 10.60.19.2 ping statistics ---
200 packets transmitted, 200 received, 0% packet loss, time 201667ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.451/2.698/268.314/19.381 ms


czy ktoś spotkał się z takim problemem

Łukasz_R
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44

Re: problem z głosem

#2

#2 Post autor: Łukasz_R » 06 lip 2017, 09:31

Dodam że maszyny to VM

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 190
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

Re: problem z głosem

#3

#3 Post autor: mmoryto » 06 lip 2017, 10:20

Jakieś szczegóły na temat platformy?

Jeżeli jest problem z komunikacją pomiędzy serwerami i problem z komunikacją między telefonami (problem z głosem) to szukałbym źródła problemu w sieci.

Łukasz_R
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44

Re: problem z głosem

#4

#4 Post autor: Łukasz_R » 06 lip 2017, 10:51

systemy 9.1.2.16900-2 . problem jest też między serwerami centrali które są na tej samej fizycznej maszynie.

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 190
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

Re: problem z głosem

#5

#5 Post autor: mmoryto » 06 lip 2017, 11:03

Ok to teraz można wywróżyć, że to prawdopodobnie CUCM.

Czy te serwery na tej samej maszynie fizycznej są w tej samej podsieci/VLANie?

Łukasz_R
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44

Re: problem z głosem

#6

#6 Post autor: Łukasz_R » 06 lip 2017, 12:40

tak są w jednym vlan-ie.

ale tez widać duże pingi sieci na hostach fizycznych wiec to też może być problem.

Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 401
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Re: problem z głosem

#7

#7 Post autor: art » 06 lip 2017, 14:13

Jeśli masz wysokie pingi, sprawdź czy nie masz jakiejś pętli STP albo czy nie występuje jakaś notoryczna rekalkulacja STP -> wysokie zużycie CPU, albo czy nie masz czegoś w logach przełącznika/routera.
Ups I switched again =)

Łukasz_R
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44

Re: problem z głosem

#8

#8 Post autor: Łukasz_R » 07 lip 2017, 18:19

Problem rozwiązany. duże obciążenie na sieci, bardzo dziękuje za pomoc

ODPOWIEDZ