CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 20 lut 2018, 10:58

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 06 lip 2017, 07:56 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44
Posty: 10
Witam

Mam taki mały problem od paru dni walczę ze słabą jakością połączeń. Tnie rozmowę i czasami nie można nic zrozumieć. Straszne duże są pingi z jednej do drugiej maszyny. maszyny znajdują się na innych hostach fizycznych.

--- 10.60.19.2 ping statistics ---
200 packets transmitted, 200 received, 0% packet loss, time 201667ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.451/2.698/268.314/19.381 ms


czy ktoś spotkał się z takim problemem


Na górę
Post #2 : 06 lip 2017, 09:31 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44
Posty: 10
Dodam że maszyny to VM


Na górę
Post #3 : 06 lip 2017, 10:20 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28
Posty: 184
Jakieś szczegóły na temat platformy?

Jeżeli jest problem z komunikacją pomiędzy serwerami i problem z komunikacją między telefonami (problem z głosem) to szukałbym źródła problemu w sieci.


Na górę
Post #4 : 06 lip 2017, 10:51 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44
Posty: 10
systemy 9.1.2.16900-2 . problem jest też między serwerami centrali które są na tej samej fizycznej maszynie.


Na górę
Post #5 : 06 lip 2017, 11:03 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28
Posty: 184
Ok to teraz można wywróżyć, że to prawdopodobnie CUCM.

Czy te serwery na tej samej maszynie fizycznej są w tej samej podsieci/VLANie?


Na górę
Post #6 : 06 lip 2017, 12:40 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44
Posty: 10
tak są w jednym vlan-ie.

ale tez widać duże pingi sieci na hostach fizycznych wiec to też może być problem.


Na górę
Post #7 : 06 lip 2017, 14:13 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 392
Jeśli masz wysokie pingi, sprawdź czy nie masz jakiejś pętli STP albo czy nie występuje jakaś notoryczna rekalkulacja STP -> wysokie zużycie CPU, albo czy nie masz czegoś w logach przełącznika/routera.

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Post #8 : 07 lip 2017, 18:19 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 06 lip 2017, 07:44
Posty: 10
Problem rozwiązany. duże obciążenie na sieci, bardzo dziękuje za pomoc


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl