ISDN busy-tone Temat rozwiązany

Problemy związane z Unified Communications

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

ISDN busy-tone

#1

#1 Post autor: gitakam » 18 paź 2017, 13:34

Cześć!

Mam CME z telefonami 7906 i 2 x ISDN BRI.

Linie wewnątrz są skonfigurowane jako single-line. Gdy telefon wewnątrz jest zajęty, dostaję busy-tone. Dzwoniąc przez ISDN pomimo faktu, że telefon wewnętrzny jest zajęty inną rozmową, dzwoniący z zewnątrz nie słyszy busy-tone tylko standardowo wybieranie. Czasami zdarza się jednak, że dostaje busy, ale w zupełnie losowych momentach.

Konfiguracja telefonu i linii:

Kod: Zaznacz cały

ephone-dn  10
 number 380
 label 380
 description 380
 name 380
!
!
ephone  10
 mac-address 0023.339D.C799
 ephone-template 10
 max-calls-per-button 1
 busy-trigger-per-button 1
 paging-dn 40
 type 7906
 button  1:10
!
Konfiguracja ISDN:

Kod: Zaznacz cały

!
interface BRI0/0/0
 no ip address
 isdn switch-type basic-net3
 isdn point-to-point-setup
 isdn incoming-voice voice
 isdn disconnect-cause busy
 isdn sending-complete
!
voice-port 0/0/0
 translation-profile incoming Inbound
 compand-type a-law
!
Straciłem już pomysły. Ktoś może pomóc?

Pozdrawiam,

KF

gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

Re: ISDN busy-tone

#2

#2 Post autor: gitakam » 18 paź 2017, 14:22

Gdy uruchomię debug isdn q931 status debug isdn q921:

ct 18 12:18:55.593: ISDN BR0/0/1 Q931: DISCONNECT pd = 8 callref = 0xB7
Cause i = 0x8091 - User busy

Natomiast dzwoniący z zewnątrz nie słyszy busy - czy to będzie problem u operatora?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3418
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: ISDN busy-tone

#3

#3 Post autor: Kyniu » 18 paź 2017, 14:23

Piszę z głowy więc mogłem pokręcić komendy ale "debug isdn cc" Twoim przyjacielem.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

Re: ISDN busy-tone

#4

#4 Post autor: gitakam » 18 paź 2017, 15:14

Robię debug isdn q931 i z tego co widać to połączenie przychodzące GSM na zajęty wewnętrzny telefon dostaje z mojej strony:

Oct 18 12:18:55.593: ISDN BR0/0/1 Q931: DISCONNECT pd = 8 callref = 0xB7
Cause i = 0x8091 - User busy

Nie jest to jednak chyba interpretowane po stronie centrali mojego operatora, ponieważ GSM słyszy w słuchawce wybieranie. Nie wiem czy właśnie tu dobrze myślę, że nie jest to interpretowane u operatora i stanowi to problem?

KF

gitakam
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2016, 11:08

Re: ISDN busy-tone  Temat rozwiązany

#5

#5 Post autor: gitakam » 19 paź 2017, 21:20

Problem został rozwiązany. Opiszę rozwiązanie - może kiedyś się przyda innym.

NTek operatora miał dostępny styk S oraz dwa porty analogowe. Rozmowy do mnie przychodziły po styku S, natomiast gdy dany DDI był zajęty u mnie i zwracałem komunikat User-Busy, NT kierował to na porty analogowe. Z tej przyczyny dzwoniący nie dostawał sygnału zajętości ale sygnał wołania, w rzeczywistości kierowany na porty analogowe NTka. Gdy wyłączone zostały porty analogowe NTka, całość działa poprawnie.

ODPOWIEDZ