CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 19 lis 2017, 11:41

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwer konsol
Post #1 : 07 lut 2017, 08:13 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Hej,

Czy kto może mi polecić jakiś tani terminal konsolowy? Spalił mi się stary IOLAN w labie i tak sobie patrzę na oferty to jakaś masakra się zrobiła. Zawsze myślałem, że jakiś prosty terminal to kosztuje max 1000 PLN, a tu się okazuje, że najtańszy to 1200 Euro (16 portów). Napakowali w te terminale pierdyliard funkcjonalności, a ja potrzebuję jedno zasilanie, jeden ethernet i 16-24 konsole i już. Jakieś propozycje?

Pozdr,
Krzysztof

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #2 : 07 lut 2017, 10:20 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3368
Cytuj:
Zawsze myślałem, że jakiś prosty terminal to kosztuje max 1000 PLN, a tu się okazuje, że najtańszy to 1200 Euro (16 portów).
Ich cena to raczej efekt skali - sprzedaje się tego bardzo mało. Głównie do automatyki przemysłowej. A tam nikt nie patrzy na ceny, albo inaczej - to żadne ceny w stosunku do rozwiązań Siemiens'a czy Beckhoff'a. Szukaj na alledrogo używanych urządzeń MOXA. Czasem da się coś wyrwać w przystępnej cenie. Albo CYCLADES na ebay, pod warunkiem, że ktoś znajomy wyśle Ci to z USA, bo inaczej koszt transportu jest wyższy niż zakupu.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 07 lut 2017, 12:05 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 cze 2007, 12:08
Posty: 57
Lokalizacja: Kraków
Moxa CN2510-16. Używam i polecam.


Na górę
Post #4 : 09 lut 2017, 08:31 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Posty: 1073
Lokalizacja: Warsaw
Ja uzywam Digi, kupilem na ebay za 400pln 32portowy ;D


Na górę
Post #5 : 10 lut 2017, 08:51 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #6 : 10 lut 2017, 09:39 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3368
Cytuj:
Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(
MOXE kupisz nową i na fakturę u nas w kraju, jeśli mnie pamięć nie myli to dystrybutorem jest ELMARK (https://www.elmark.com.pl/sklep/moxa). Aczkolwiek pamiętaj, że to produkt dla automatyków i nie jest to typowy serwer terminali - dobrze przeczytaj specyfikację i funkcjonalności jakie daje software. Inna sprawa, że jak masz ogarniętą księgowość, to nawet zakup z portalu aukcyjnego opisze, sporządzi dowód księgowania i pójdzie w koszty.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #7 : 10 lut 2017, 16:50 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Posty: 269
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(
My w ATM używaliśmy tej serii:

https://m.elmark.com.pl/pl/sklep/moxa/nport-6600

Można je ustawić jako reverse telnet/ssh.

Też były kupowane w Elmarku. Zapytaj się ich czy nie mają jakiś powystawowych. Nam kiedyś za 600zł sprzedali wersję 16 portową, która miała lekko uszkodzony plastikowy front.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek Te.


Na górę
Post #8 : 14 lut 2017, 15:22 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Hm, jednak HWIC-16A + 2xCAB-OCTAL-ASYNC do starego 2800 wychodzi najtaniej...

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #9 : 14 lut 2017, 21:19 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lis 2016, 09:34
Posty: 8
Z wymaganiami które wymieniłeś i do laboratorium to może jakieś "Januszowo Wielkie" Pi + Adapter USB-RS-232 np. https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy ... itowa.html + 4x https://www.morele.net/kabel-usb-digitu ... 59-498632/


Na górę
Post #10 : 14 lut 2017, 22:08 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Cytuj:
Z wymaganiami które wymieniłeś i do laboratorium to może jakieś "Januszowo Wielkie" Pi + Adapter USB-RS-232 np. https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy ... itowa.html + 4x https://www.morele.net/kabel-usb-digitu ... 59-498632/
Szczerze mówiąc myśleliśmy o tym :-) chętnie bym nad tym przysiadł, ale ostatnio mam pod korek i potrzebuję szybkie, proste rozwiązanie...

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #11 : 16 lut 2017, 01:44 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #12 : 16 lut 2017, 09:55 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22
Posty: 82
Cytuj:
Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....
Kup 2811 + NM32A/NM16A i odlacz wiatraki w 2811. Mam taki setup w domu i dziala.


Na górę
Post #13 : 16 lut 2017, 11:39 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....
Kup 2811 + NM32A/NM16A i odlacz wiatraki w 2811. Mam taki setup w domu i dziala.
Czy pudełko się nie zagrzeje ?
Widziałem Digi bez wiatraków.


Sent from my iPhone using Tapatalk

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #14 : 07 mar 2017, 08:34 
Offline
member
member

Rejestracja: 02 lut 2007, 08:20
Posty: 39
A digi cm32?
Używki braliśmy za ok 40$ w USA

Teraz widzę najtańszy za 70$, ale są inne wersje co mają mniej portów. Pewnie taniej będzie


Na górę
Post #15 : 07 mar 2017, 11:09 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 16 cze 2014, 13:18
Posty: 67
Lokalizacja: Lublin
Jak januszowo, to może coś z chińszczyzny: http://www.3onedata.com/product/NP3016T-16D-RS232.html
Pracowałem kiedyś u dystrybutora, ale tych serwerów chyba nigdy w rękach nie miałem.

_________________
http://www.linkedin.com/in/sebastianpaweska


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl