CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 25 Jul 2017, 02:52

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 15 posts ] 
Author Message
 Post subject: Serwer konsol
Post #1 Posted: 07 Feb 2017, 08:13 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 820
Location: Farszafka
Hej,

Czy kto może mi polecić jakiś tani terminal konsolowy? Spalił mi się stary IOLAN w labie i tak sobie patrzę na oferty to jakaś masakra się zrobiła. Zawsze myślałem, że jakiś prosty terminal to kosztuje max 1000 PLN, a tu się okazuje, że najtańszy to 1200 Euro (16 portów). Napakowali w te terminale pierdyliard funkcjonalności, a ja potrzebuję jedno zasilanie, jeden ethernet i 16-24 konsole i już. Jakieś propozycje?

Pozdr,
Krzysztof

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #2 Posted: 07 Feb 2017, 10:20 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3296
xal wrote:
Zawsze myślałem, że jakiś prosty terminal to kosztuje max 1000 PLN, a tu się okazuje, że najtańszy to 1200 Euro (16 portów).


Ich cena to raczej efekt skali - sprzedaje się tego bardzo mało. Głównie do automatyki przemysłowej. A tam nikt nie patrzy na ceny, albo inaczej - to żadne ceny w stosunku do rozwiązań Siemiens'a czy Beckhoff'a. Szukaj na alledrogo używanych urządzeń MOXA. Czasem da się coś wyrwać w przystępnej cenie. Albo CYCLADES na ebay, pod warunkiem, że ktoś znajomy wyśle Ci to z USA, bo inaczej koszt transportu jest wyższy niż zakupu.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #3 Posted: 07 Feb 2017, 12:05 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 10 Jun 2007, 12:08
Posts: 57
Location: Kraków
Moxa CN2510-16. Używam i polecam.


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #4 Posted: 09 Feb 2017, 08:31 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 21 Nov 2006, 10:27
Posts: 1072
Location: Warsaw
Ja uzywam Digi, kupilem na ebay za 400pln 32portowy ;D


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #5 Posted: 10 Feb 2017, 08:51 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 820
Location: Farszafka
Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #6 Posted: 10 Feb 2017, 09:39 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 04 Nov 2006, 16:23
Posts: 3296
xal wrote:
Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(


MOXE kupisz nową i na fakturę u nas w kraju, jeśli mnie pamięć nie myli to dystrybutorem jest ELMARK (https://www.elmark.com.pl/sklep/moxa). Aczkolwiek pamiętaj, że to produkt dla automatyków i nie jest to typowy serwer terminali - dobrze przeczytaj specyfikację i funkcjonalności jakie daje software. Inna sprawa, że jak masz ogarniętą księgowość, to nawet zakup z portalu aukcyjnego opisze, sporządzi dowód księgowania i pójdzie w koszty.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #7 Posted: 10 Feb 2017, 16:50 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 09 May 2006, 14:28
Posts: 255
Location: Warszawa
xal wrote:
Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(


My w ATM używaliśmy tej serii:

https://m.elmark.com.pl/pl/sklep/moxa/nport-6600

Można je ustawić jako reverse telnet/ssh.

Też były kupowane w Elmarku. Zapytaj się ich czy nie mają jakiś powystawowych. Nam kiedyś za 600zł sprzedali wersję 16 portową, która miała lekko uszkodzony plastikowy front.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek Te.


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #8 Posted: 14 Feb 2017, 15:22 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 820
Location: Farszafka
Hm, jednak HWIC-16A + 2xCAB-OCTAL-ASYNC do starego 2800 wychodzi najtaniej...

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #9 Posted: 14 Feb 2017, 21:19 
Offline
fresh
fresh

Joined: 06 Nov 2016, 09:34
Posts: 8
Z wymaganiami które wymieniłeś i do laboratorium to może jakieś "Januszowo Wielkie" Pi + Adapter USB-RS-232 np. https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy ... itowa.html + 4x https://www.morele.net/kabel-usb-digitu ... 59-498632/


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #10 Posted: 14 Feb 2017, 22:08 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 820
Location: Farszafka
aguirre wrote:
Z wymaganiami które wymieniłeś i do laboratorium to może jakieś "Januszowo Wielkie" Pi + Adapter USB-RS-232 np. https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy ... itowa.html + 4x https://www.morele.net/kabel-usb-digitu ... 59-498632/


Szczerze mówiąc myśleliśmy o tym :-) chętnie bym nad tym przysiadł, ale ostatnio mam pod korek i potrzebuję szybkie, proste rozwiązanie...

_________________
ccie24081.wordpress.com


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #11 Posted: 16 Feb 2017, 01:44 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1489
Location: UK
Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #12 Posted: 16 Feb 2017, 09:55 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 28 Aug 2010, 12:22
Posts: 82
Wojtachinho wrote:
Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....


Kup 2811 + NM32A/NM16A i odlacz wiatraki w 2811. Mam taki setup w domu i dziala.


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #13 Posted: 16 Feb 2017, 11:39 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1489
Location: UK
rack wrote:
Wojtachinho wrote:
Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....


Kup 2811 + NM32A/NM16A i odlacz wiatraki w 2811. Mam taki setup w domu i dziala.


Czy pudełko się nie zagrzeje ?
Widziałem Digi bez wiatraków.


Sent from my iPhone using Tapatalk

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #14 Posted: 07 Mar 2017, 08:34 
Offline
member
member

Joined: 02 Feb 2007, 08:20
Posts: 39
A digi cm32?
Używki braliśmy za ok 40$ w USA

Teraz widzę najtańszy za 70$, ale są inne wersje co mają mniej portów. Pewnie taniej będzie


Top
   
 Post subject: Re: Serwer konsol
Post #15 Posted: 07 Mar 2017, 11:09 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 16 Jun 2014, 13:18
Posts: 66
Location: Lublin
Jak januszowo, to może coś z chińszczyzny: http://www.3onedata.com/product/NP3016T-16D-RS232.html
Pracowałem kiedyś u dystrybutora, ale tych serwerów chyba nigdy w rękach nie miałem.

_________________
http://www.linkedin.com/in/sebastianpaweska


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 15 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited