CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 paź 2017, 16:59

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kamery IP PoE
Post #1 : 22 cze 2017, 15:38 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 mar 2015, 08:34
Posty: 8
Panowie,
mam taką przypadłość, po restarcie przełącznika do którego są podłączone kamery IP z PoE, zasilanie jest podawane wcześniej niż przełącznik jest gotowy to przełączania ramek. W efekcie, kamera nie otrzymuje adresu IP z serwera DHCP i nie ma z nią kontaktu. Wyjściem jest jej restart. Dodam, że kamera musi działać z DHCP - soft, konfigi itp.
Czy istnieje możliwość opóźnienia podania zasilania na porcie?
Urządzenie 2960-XR z IOS 15.2

Takie restarty przełącznika zdarzają się kiedy Panowie z utrzymania grzebią czasami z zasilaniem i jest to nieuniknione choć bardzo rzadkie. Kiedyś, w starszej wersji softu, można było stworzyć menu (komendą "menu") i przygotować kilka pozycji aby użytkownik miał dostęp do kilku wybranych komend, które mógłby wybrać z listy. Czy w tej wersji softu można uzyskać podobną funkcjonalność? Niestety, nie posiada on takiej komendy.
Dałbym możliwość dostępu do przełącznika i restartu interfejsów, podglądu stanu interfejsów itp.
Czy macie pomysł aby rozwiązać to w inny sposób?

Dzięki


Na górę
Post #2 : 23 cze 2017, 08:11 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1385
Lokalizacja: Dortmund, DE
Hej,
mamy - za pomoca skryptu EEM wykryj jakis specyficzny event/log po restarcie, wprowadz delay np. 2-3 minuty, a po tym delay wykonaj shut/no shut potrzebnych interfejsow.

Pozdruffka! ;)

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
Post #3 : 23 cze 2017, 09:30 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 28 sty 2008, 21:55
Posty: 176
Miałem podobny problem, zrobiłem to tak:
porty pod kamery standartowo w konfiguracji startup w stanie shutdown
skrypt EMM - if uptime >1 min to no shut na portach kamer

Pzdr.

_________________
“Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” - A.C.Clark


Na górę
Post #4 : 23 cze 2017, 15:18 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2005, 23:34
Posty: 504
Lokalizacja: Zurych
Tak z głupia franc zapytam - masz ustawiony
Kod:
spanning-tree portfast
na portach przełącznika ?

_________________
Zdobywanie certów jest jak zbieranie pokemonów: Wszystkie są fajne ale każdy chce mieć Pikachu :)


Na górę
Post #5 : 23 cze 2017, 15:46 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 mar 2015, 08:34
Posty: 8
to nie głupia franc ;) faktycznie, w stosie jeden z przełączników nie miał ustawionego portfast :/
nie jestem w stanie sprawdzić, czy problem dotyczył tylko tych urządzeń, które były wpięte do tego urządzenia czy również innych.
Na wszelki wypadek sprawdzę sobie konfigurację EEM.
Informacyjnie, dla potomnych - IOS 15.2(2), którego posiadam, nie posiada zaimplementowanego EEM, dopiero wersja 15.2(4) go posiada.
Dzięki za pomoc!


Na górę
Post #6 : 27 cze 2017, 12:58 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 106
Spróbuj na dobry początek z portfast, bo miałem dokładnie coś takiego kiedyś z jakimś AP'kiem. Po otrzymaniu zasilania praktycznie od razu wysyłał DHCP Discover, a STP standardowo blokuje port na 30s. Po tym czasie port się odblokowywał, ale AP'ek już nie chciał adresu. W moim przypadku wystarczyło skonfigurować portfast i po problemie.

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Post #7 : 27 cze 2017, 22:24 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 02 gru 2014, 10:38
Posty: 143
Lokalizacja: Kutno
Cytuj:
Spróbuj na dobry początek z portfast, bo miałem dokładnie coś takiego kiedyś z jakimś AP'kiem. Po otrzymaniu zasilania praktycznie od razu wysyłał DHCP Discover, a STP standardowo blokuje port na 30s. Po tym czasie port się odblokowywał, ale AP'ek już nie chciał adresu. W moim przypadku wystarczyło skonfigurować portfast i po problemie.

Pozdrawiam!

JD
portfast nie miał czasami wymogu uruchamiania tylko na portach podłączonych do urządzeń końcowych typu komputer?

Swoją drogą jak zaczynałem naukę po zakupie 2950 dwa dni szukałem czemu po włączeniu komputera internet jest dopiero po minucie, a switch skonfigurowany identycznie jak na jakimś blogu z kursem - dopiero wujek google nakierował na portfast i świat stał się łatwiejszy ( i internet szybciej dostępny :D ).


Na górę
Post #8 : 28 cze 2017, 20:43 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 378
Cytuj:
A czy APek nie jest urządzeniem końcowym? :)
Tu juz mozna polemizowac :)

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Post #9 : 29 cze 2017, 15:23 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Posty: 90
Lokalizacja: Gdynia, PL
Cytuj:
portfast nie miał czasami wymogu uruchamiania tylko na portach podłączonych do urządzeń końcowych typu komputer?
W opisanym przypadku (DHCP run dla AP) to AP był urządzeniem końcowym. I w wielu przypadkach będzie urządzeniem końcowym w kontekście STP. Chyba, że zrobisz gdzieś bridge'a z innym AP podłączonym do tego samego drzewka STP.
Portfast jako taki nie ma wymogu, żeby był uruchomiony na porcie urządzenia końcowego. W przypadku, gdyby jednak STP wykryło BPDU na porcie z portfastem, port straci tego portfasta i będzie zwykłym portem bridgowym (będzie musiał przejść przez normalny proces STP).

_________________
.ılı..ılı. CCNP


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl