Zapychanie lacza

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 226
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Zapychanie lacza

#1

#1 Post autor: qligowski » 13 lis 2019, 18:58

Witam,

Co moze byc powodem ogromnego latency w przypadku sciaganiu przez userow pewnych typow danych (np. uktulanienia SCCOM)? Czasami lacze jest zapchane Youtubem, www ale latency jest zawsze niskie nawet w 100% wykrzoystaniem CIR,a innym razem opozniena siegaja nawet 1 sekundy i nawet otwarcie sesji SSH jest niemozliwe.
Lokalizacja ma tylko pare userow wszystko na 1GBit podlaczone do Cisco ASA 5525 i 100mbit WAN. Problem lezy gdzies przy ASA lub ISP bo LAN z tego co widze po SNMP i metrykach w Grafanie nawet nie utliziowany w 10%.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4023
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Zapychanie lacza

#2

#2 Post autor: lbromirs » 13 lis 2019, 22:50

qligowski pisze:
13 lis 2019, 18:58
Witam,

Co moze byc powodem ogromnego latency w przypadku sciaganiu przez userow pewnych typow danych (np. uktulanienia SCCOM)? Czasami lacze jest zapchane Youtubem, www ale latency jest zawsze niskie nawet w 100% wykrzoystaniem CIR,a innym razem opozniena siegaja nawet 1 sekundy i nawet otwarcie sesji SSH jest niemozliwe.
Lokalizacja ma tylko pare userow wszystko na 1GBit podlaczone do Cisco ASA 5525 i 100mbit WAN. Problem lezy gdzies przy ASA lub ISP bo LAN z tego co widze po SNMP i metrykach w Grafanie nawet nie utliziowany w 10%.
Latency? Czyli opóźnienie po polsku?

Zapewne wypełnienie buforów - na ASA lub na urządzeniu operatora. Przydałby się HQoS, bo pewnie ten 100Mbit/s WAN jest fizycznie portem 1GE?

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 226
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: Zapychanie lacza

#3

#3 Post autor: qligowski » 14 lis 2019, 15:42

Tak wlasnie mysle zeby ustawic policier na 95% szybkosci lacza. Dziwne bo z tego co patrze na netflow, lacze czasem jest tylko w 80% utylizowane a opozniena robia sie po pareset msec.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1506
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Zapychanie lacza

#4

#4 Post autor: drake » 14 lis 2019, 22:01

Hej,
to zacznij u podstaw i sprobuj znalezc przyczyne. Moze fragmentacja? Czy problem wystepuje na pewno na twoim FW?

Pozdruffka! :)
Never stop exploring :)

https://iverion.de

ODPOWIEDZ