Monitorowanie sieci - Wireshark

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
roberto100
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re:

#16

#16 Post autor: roberto100 » 09 lis 2015, 12:05

WItam,
mam jeszcze pytanie.
Pobawiłem się i wszystko wskazuje na to, że nadal vlan1 nie widzi się z vlanami 100 i 101 - czyli jakby występował problem route`ingu pomiędzy vlanami.

Default gt jest ustawiony dobrze.

roberto100
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Gdańsk

#17

#17 Post autor: roberto100 » 09 lis 2015, 15:37

Wracając do tematu - czy Wireshark nie wykrywa vlanów i ich id jeśli sieć jest oparta na Linuxie?

roberto100
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Gdańsk

#18

#18 Post autor: roberto100 » 10 lis 2015, 09:17

Działa :)
dwa oddzielne VLANY - na każdym oddzielne DHCP i każdy ma dostęp do internetu, który udostępnia Linux

komenda pod linuxem:
route add -net 10.10.1.0 netmask 255.255.255.0 gw 10.10.0.2


ustawienie interfejsów w sg300 - IPv4 interfaces

Vlan 1 - 10.10.0.2/24 static
Vlan 100 - 10.10.1.1/24 static
Vlan 101 - 10.10.2.1/24 static

ustawienie routingu w sg300 - IPv4 routes

0.0.0.0 default route - next hope router - 10.10.0.1
10.10.10.0/24 local route
10.10.1.0/24 local route
10.10.2.0/24 local route

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

#19

#19 Post autor: scoon » 10 lis 2015, 12:43

W takim razie poproszę punkty 'Helped' ;)

roberto100
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Gdańsk

#20

#20 Post autor: roberto100 » 10 lis 2015, 12:49

Jasne :) - proszę

PS. ale idę dalej... masz pomysł i czy możesz podpowiedzieć, jak zrobić, by na kolejnym VLANie np. VLAN 5 - zrobić by to linux przydzielał adresy ze swojego dhcp-a a nie z dhcp-a sg-300 ?

Bo jak przydzielę dany port do VLAN1 - to oczywiście linux przydziela adresy ze swojego dhcp-a. Ale jak to zrobić na kolejnym Vlanie ?

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

#21

#21 Post autor: scoon » 10 lis 2015, 12:55

W tym przypadku DHCP Relay.

roberto100
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Gdańsk

#22

#22 Post autor: roberto100 » 10 lis 2015, 15:37

Tak, tylko z tego co widzę, nie można mieć jednocześnie włączonego zwykłego serwera DHCP i DHCP relay na tym swichu :(


Ewentualnie zostawić DHCP z sg300 na tych vlanach,
a resztę albo:
- wpuścić poprzez DEAFAULT VLAN1
- albo wpisać statycznie w konfiguracji na końcówkach

ODPOWIEDZ