IOS 15 aktywacja

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

IOS 15 aktywacja

#1

#1 Post autor: minimalist300 » 13 kwie 2016, 19:51

Hej,
szybkie pytanie odnośnie aktywacji IOS 15 na urządzeniach CISCO. Jak to wygląda w praktyce? Cisco pisze na swoich stronach, że bez aktywacji urządzenie będzie miało pełną funkcjonalność przez 60 dni. Co po tym czasie? Przestaną działać dodatkowe funkcje czy IOS przestanie działać kompletenie?
Licenses has two types:

Evaluation (Temporary) License
which mean will be available with all functionality for trial period would be 60 days

Permanent License
which mean you must get new license from cisco to run it for ever

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#2

#2 Post autor: Seba » 13 kwie 2016, 20:04

Jaka platforma?
Ogólnie nie ma tak, że przestaje działać kompletnie, bo przykładowo funkcje z IPBase (dla rtr) jak najbardziej są działające.

Jest też taki koncept jak RTU (Right To Use), gdzie włączenie pewnych funkcji dla części funkcji technicznie nie wymaga licencji, natomiast prawnie tudzież z perspektywy legalności używania jak najbardziej tak.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

#3

#3 Post autor: minimalist300 » 13 kwie 2016, 21:10

Dzięki za szybką odpowiedź, chodziło mi ogólnie o routery i switche bo temat aktywacji pojawia się przy certyfikacji CCNA i nie było to dla mnie do końca jasne.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 13 kwie 2016, 22:20

minimalist300 pisze:Dzięki za szybką odpowiedź, chodziło mi ogólnie o routery i switche bo temat aktywacji pojawia się przy certyfikacji CCNA i nie było to dla mnie do końca jasne.
Jezeli switch, to co masz na mysli: Catalyst czy Nexus.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

#5

#5 Post autor: minimalist300 » 14 kwie 2016, 11:43

Wojtachinho pisze:
minimalist300 pisze:Dzięki za szybką odpowiedź, chodziło mi ogólnie o routery i switche bo temat aktywacji pojawia się przy certyfikacji CCNA i nie było to dla mnie do końca jasne.
Jezeli switch, to co masz na mysli: Catalyst czy Nexus.
CCNA R&S wiec Catalyst :)

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#6

#6 Post autor: Wojtachinho » 14 kwie 2016, 12:02

minimalist300 pisze:
Wojtachinho pisze:
minimalist300 pisze:Dzięki za szybką odpowiedź, chodziło mi ogólnie o routery i switche bo temat aktywacji pojawia się przy certyfikacji CCNA i nie było to dla mnie do końca jasne.
Jezeli switch, to co masz na mysli: Catalyst czy Nexus.
CCNA R&S wiec Catalyst :)
wiec zasadnioczo temat licencjonowanych ficzerow ciebie nie interesuje :)
poza oczywiascie licecja na samego IOS :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: IOS 15 aktywacja

#7

#7 Post autor: Wojtachinho » 14 kwie 2016, 14:17

minimalist300 pisze:Hej,
szybkie pytanie odnośnie aktywacji IOS 15 na urządzeniach CISCO. Jak to wygląda w praktyce? Cisco pisze na swoich stronach, że bez aktywacji urządzenie będzie miało pełną funkcjonalność przez 60 dni. Co po tym czasie? Przestaną działać dodatkowe funkcje czy IOS przestanie działać kompletenie?
Licenses has two types:

Evaluation (Temporary) License
which mean will be available with all functionality for trial period would be 60 days

Permanent License
which mean you must get new license from cisco to run it for ever
http://blogs.cisco.com/enterprise/cisco ... %93-part-1

http://blogs.cisco.com/enterprise/cisco ... ing-part-2
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ODPOWIEDZ