Router z VPN

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Arie
member
member
Posty: 35
Rejestracja: 11 gru 2016, 09:44

Router z VPN

#1

#1 Post autor: Arie » 13 gru 2016, 23:39

czesc,
chcialbym zasiegnac porady odnosnie zakupu routera, ktory bedzie pelnil role vpn dla pracownikow laczacych sie z firma oraz vpn site to site do polaczenia jednej sieci biurowej z druga i trzecia. Wazne, aby te vpny mogly byc stworzone za pomoca kreatora www (oprocz zwyklego CLI). Czyli dobry user, ale rowniez user friendly w konfiguracji z przegladarki. Prosze o prade odnosnie zakupu modelu.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1414
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: Router z VPN

#2

#2 Post autor: drake » 14 gru 2016, 12:36

Hej,
zalezy jaka ilosc VPN i ruchu, ktory to urzadzenie ma obsluzyc. Moze masz 5 uzytkownikow, a moze 3000. Takie rzeczy trzeba zdefiniowac.
Napisalem "urzadzenie", bo do terminowania VPN to raczej firewall, wiec Cisco ASA, np. 5506-X lub 5512-X jesli to SMB. Taka ogolnikowa odpowiedz rzucona z rekawa, na podstawie ogolnikowego pytania ;)

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 268
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: Router z VPN

#3

#3 Post autor: double.decode » 14 gru 2016, 17:23

Arie pisze:czesc,
chcialbym zasiegnac porady odnosnie zakupu routera, ktory bedzie pelnil role vpn dla pracownikow laczacych sie z firma oraz vpn site to site do polaczenia jednej sieci biurowej z druga i trzecia. Wazne, aby te vpny mogly byc stworzone za pomoca kreatora www (oprocz zwyklego CLI). Czyli dobry user, ale rowniez user friendly w konfiguracji z przegladarki. Prosze o prade odnosnie zakupu modelu.
Jakaś mała ASA, 5506X lub 5508X. Odpowiedź poprawna, dla użytkowników =<50.

Arie
member
member
Posty: 35
Rejestracja: 11 gru 2016, 09:44

Re: Router z VPN

#4

#4 Post autor: Arie » 15 gru 2016, 16:24

obecnie uzytkownikow jest okolo 40 siec na pewno sie rozrosnie ale zalozmy do 60 userow. Co to jest router "ASA"?

ODPOWIEDZ