Aktualizacja Regulaminu i Polityki Prywatności forum!!

Serwer konsol

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 826
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Serwer konsol

#1

#1 Post autor: xal » 07 lut 2017, 08:13

Hej,

Czy kto może mi polecić jakiś tani terminal konsolowy? Spalił mi się stary IOLAN w labie i tak sobie patrzę na oferty to jakaś masakra się zrobiła. Zawsze myślałem, że jakiś prosty terminal to kosztuje max 1000 PLN, a tu się okazuje, że najtańszy to 1200 Euro (16 portów). Napakowali w te terminale pierdyliard funkcjonalności, a ja potrzebuję jedno zasilanie, jeden ethernet i 16-24 konsole i już. Jakieś propozycje?

Pozdr,
Krzysztof

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3404
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Serwer konsol

#2

#2 Post autor: Kyniu » 07 lut 2017, 10:20

xal pisze: Zawsze myślałem, że jakiś prosty terminal to kosztuje max 1000 PLN, a tu się okazuje, że najtańszy to 1200 Euro (16 portów).
Ich cena to raczej efekt skali - sprzedaje się tego bardzo mało. Głównie do automatyki przemysłowej. A tam nikt nie patrzy na ceny, albo inaczej - to żadne ceny w stosunku do rozwiązań Siemiens'a czy Beckhoff'a. Szukaj na alledrogo używanych urządzeń MOXA. Czasem da się coś wyrwać w przystępnej cenie. Albo CYCLADES na ebay, pod warunkiem, że ktoś znajomy wyśle Ci to z USA, bo inaczej koszt transportu jest wyższy niż zakupu.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

sayeret
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 10 cze 2007, 12:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Serwer konsol

#3

#3 Post autor: sayeret » 07 lut 2017, 12:05

Moxa CN2510-16. Używam i polecam.

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

Re: Serwer konsol

#4

#4 Post autor: vrankom » 09 lut 2017, 08:31

Ja uzywam Digi, kupilem na ebay za 400pln 32portowy ;D

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 826
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Serwer konsol

#5

#5 Post autor: xal » 10 lut 2017, 08:51

Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3404
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Serwer konsol

#6

#6 Post autor: Kyniu » 10 lut 2017, 09:39

xal pisze:Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(
MOXE kupisz nową i na fakturę u nas w kraju, jeśli mnie pamięć nie myli to dystrybutorem jest ELMARK (https://www.elmark.com.pl/sklep/moxa). Aczkolwiek pamiętaj, że to produkt dla automatyków i nie jest to typowy serwer terminali - dobrze przeczytaj specyfikację i funkcjonalności jakie daje software. Inna sprawa, że jak masz ogarniętą księgowość, to nawet zakup z portalu aukcyjnego opisze, sporządzi dowód księgowania i pójdzie w koszty.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 281
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Serwer konsol

#7

#7 Post autor: toczyskik » 10 lut 2017, 16:50

xal pisze:Ale ja muszę kupić na f-rę i najchętniej nowy. A ten Digi to tez 2000 USD :-(
My w ATM używaliśmy tej serii:

https://m.elmark.com.pl/pl/sklep/moxa/nport-6600

Można je ustawić jako reverse telnet/ssh.

Też były kupowane w Elmarku. Zapytaj się ich czy nie mają jakiś powystawowych. Nam kiedyś za 600zł sprzedali wersję 16 portową, która miała lekko uszkodzony plastikowy front.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 826
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Serwer konsol

#8

#8 Post autor: xal » 14 lut 2017, 15:22

Hm, jednak HWIC-16A + 2xCAB-OCTAL-ASYNC do starego 2800 wychodzi najtaniej...

aguirre
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 06 lis 2016, 09:34

Re: Serwer konsol

#9

#9 Post autor: aguirre » 14 lut 2017, 21:19

Z wymaganiami które wymieniłeś i do laboratorium to może jakieś "Januszowo Wielkie" Pi + Adapter USB-RS-232 np. https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy ... itowa.html + 4x https://www.morele.net/kabel-usb-digitu ... 59-498632/

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 826
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Serwer konsol

#10

#10 Post autor: xal » 14 lut 2017, 22:08

aguirre pisze:Z wymaganiami które wymieniłeś i do laboratorium to może jakieś "Januszowo Wielkie" Pi + Adapter USB-RS-232 np. https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy ... itowa.html + 4x https://www.morele.net/kabel-usb-digitu ... 59-498632/
Szczerze mówiąc myśleliśmy o tym :-) chętnie bym nad tym przysiadł, ale ostatnio mam pod korek i potrzebuję szybkie, proste rozwiązanie...

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1648
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Serwer konsol

#11

#11 Post autor: Wojtachinho » 16 lut 2017, 01:44

Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 82
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

Re: Serwer konsol

#12

#12 Post autor: rack » 16 lut 2017, 09:55

Wojtachinho pisze:Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....
Kup 2811 + NM32A/NM16A i odlacz wiatraki w 2811. Mam taki setup w domu i dziala.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1648
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Serwer konsol

#13

#13 Post autor: Wojtachinho » 16 lut 2017, 11:39

rack pisze:
Wojtachinho pisze:Ja chce cos bez wiatrakow do domowego DC....
Kup 2811 + NM32A/NM16A i odlacz wiatraki w 2811. Mam taki setup w domu i dziala.
Czy pudełko się nie zagrzeje ?
Widziałem Digi bez wiatraków.


Sent from my iPhone using Tapatalk
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

master_be
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 02 lut 2007, 08:20

Re: Serwer konsol

#14

#14 Post autor: master_be » 07 mar 2017, 08:34

A digi cm32?
Używki braliśmy za ok 40$ w USA

Teraz widzę najtańszy za 70$, ale są inne wersje co mają mniej portów. Pewnie taniej będzie

excubitor
wannabe
wannabe
Posty: 72
Rejestracja: 16 cze 2014, 13:18
Lokalizacja: Lublin

Re: Serwer konsol

#15

#15 Post autor: excubitor » 07 mar 2017, 11:09

Jak januszowo, to może coś z chińszczyzny: http://www.3onedata.com/product/NP3016T-16D-RS232.html
Pracowałem kiedyś u dystrybutora, ale tych serwerów chyba nigdy w rękach nie miałem.

ODPOWIEDZ