kamery IP PoE

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
gorecky
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 26 mar 2015, 08:34

kamery IP PoE

#1

#1 Post autor: gorecky » 22 cze 2017, 15:38

Panowie,
mam taką przypadłość, po restarcie przełącznika do którego są podłączone kamery IP z PoE, zasilanie jest podawane wcześniej niż przełącznik jest gotowy to przełączania ramek. W efekcie, kamera nie otrzymuje adresu IP z serwera DHCP i nie ma z nią kontaktu. Wyjściem jest jej restart. Dodam, że kamera musi działać z DHCP - soft, konfigi itp.
Czy istnieje możliwość opóźnienia podania zasilania na porcie?
Urządzenie 2960-XR z IOS 15.2

Takie restarty przełącznika zdarzają się kiedy Panowie z utrzymania grzebią czasami z zasilaniem i jest to nieuniknione choć bardzo rzadkie. Kiedyś, w starszej wersji softu, można było stworzyć menu (komendą "menu") i przygotować kilka pozycji aby użytkownik miał dostęp do kilku wybranych komend, które mógłby wybrać z listy. Czy w tej wersji softu można uzyskać podobną funkcjonalność? Niestety, nie posiada on takiej komendy.
Dałbym możliwość dostępu do przełącznika i restartu interfejsów, podglądu stanu interfejsów itp.
Czy macie pomysł aby rozwiązać to w inny sposób?

Dzięki

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1408
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: kamery IP PoE

#2

#2 Post autor: drake » 23 cze 2017, 08:11

Hej,
mamy - za pomoca skryptu EEM wykryj jakis specyficzny event/log po restarcie, wprowadz delay np. 2-3 minuty, a po tym delay wykonaj shut/no shut potrzebnych interfejsow.

Pozdruffka! ;)
Never stop exploring :)

Gizmo
wannabe
wannabe
Posty: 175
Rejestracja: 28 sty 2008, 21:55

Re: kamery IP PoE

#3

#3 Post autor: Gizmo » 23 cze 2017, 09:30

Miałem podobny problem, zrobiłem to tak:
porty pod kamery standartowo w konfiguracji startup w stanie shutdown
skrypt EMM - if uptime >1 min to no shut na portach kamer

Pzdr.
“Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” - A.C.Clark

Awatar użytkownika
drozdov
CCIE
CCIE
Posty: 505
Rejestracja: 13 sie 2005, 23:34
Lokalizacja: Zurych

Re: kamery IP PoE

#4

#4 Post autor: drozdov » 23 cze 2017, 15:18

Tak z głupia franc zapytam - masz ustawiony

Kod: Zaznacz cały

spanning-tree portfast
na portach przełącznika ?
Zdobywanie certów jest jak zbieranie pokemonów: Wszystkie są fajne ale każdy chce mieć Pikachu :)

gorecky
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 26 mar 2015, 08:34

Re: kamery IP PoE

#5

#5 Post autor: gorecky » 23 cze 2017, 15:46

to nie głupia franc ;) faktycznie, w stosie jeden z przełączników nie miał ustawionego portfast :/
nie jestem w stanie sprawdzić, czy problem dotyczył tylko tych urządzeń, które były wpięte do tego urządzenia czy również innych.
Na wszelki wypadek sprawdzę sobie konfigurację EEM.
Informacyjnie, dla potomnych - IOS 15.2(2), którego posiadam, nie posiada zaimplementowanego EEM, dopiero wersja 15.2(4) go posiada.
Dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 137
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: kamery IP PoE

#6

#6 Post autor: judge dredd » 27 cze 2017, 12:58

Spróbuj na dobry początek z portfast, bo miałem dokładnie coś takiego kiedyś z jakimś AP'kiem. Po otrzymaniu zasilania praktycznie od razu wysyłał DHCP Discover, a STP standardowo blokuje port na 30s. Po tym czasie port się odblokowywał, ale AP'ek już nie chciał adresu. W moim przypadku wystarczyło skonfigurować portfast i po problemie.

Pozdrawiam!

JD

Marek607
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 gru 2014, 10:38
Lokalizacja: Kutno
Kontakt:

Re: kamery IP PoE

#7

#7 Post autor: Marek607 » 27 cze 2017, 22:24

judge dredd pisze:Spróbuj na dobry początek z portfast, bo miałem dokładnie coś takiego kiedyś z jakimś AP'kiem. Po otrzymaniu zasilania praktycznie od razu wysyłał DHCP Discover, a STP standardowo blokuje port na 30s. Po tym czasie port się odblokowywał, ale AP'ek już nie chciał adresu. W moim przypadku wystarczyło skonfigurować portfast i po problemie.

Pozdrawiam!

JD
portfast nie miał czasami wymogu uruchamiania tylko na portach podłączonych do urządzeń końcowych typu komputer?

Swoją drogą jak zaczynałem naukę po zakupie 2950 dwa dni szukałem czemu po włączeniu komputera internet jest dopiero po minucie, a switch skonfigurowany identycznie jak na jakimś blogu z kursem - dopiero wujek google nakierował na portfast i świat stał się łatwiejszy ( i internet szybciej dostępny :D ).
Jeśli potrzebujesz dobry hosting www lub vps z administracją to tylko w HostMark.pl 8)

Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 401
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Re: kamery IP PoE

#8

#8 Post autor: art » 28 cze 2017, 20:43

seba766 pisze: A czy APek nie jest urządzeniem końcowym? :)
Tu juz mozna polemizowac :)
Ups I switched again =)

Awatar użytkownika
psles
wannabe
wannabe
Posty: 108
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: STL, USA

Re: kamery IP PoE

#9

#9 Post autor: psles » 29 cze 2017, 15:23

Marek607 pisze: portfast nie miał czasami wymogu uruchamiania tylko na portach podłączonych do urządzeń końcowych typu komputer?
W opisanym przypadku (DHCP run dla AP) to AP był urządzeniem końcowym. I w wielu przypadkach będzie urządzeniem końcowym w kontekście STP. Chyba, że zrobisz gdzieś bridge'a z innym AP podłączonym do tego samego drzewka STP.
Portfast jako taki nie ma wymogu, żeby był uruchomiony na porcie urządzenia końcowego. W przypadku, gdyby jednak STP wykryło BPDU na porcie z portfastem, port straci tego portfasta i będzie zwykłym portem bridgowym (będzie musiał przejść przez normalny proces STP).
.ılı..ılı. CCNP

ODPOWIEDZ