Cisco2610 a upgrade flash-a...

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
vizaard
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 22 sie 2006, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Cisco2610 a upgrade flash-a...

#1

#1 Post autor: vizaard »

Witam wszystkich...

Mam kłopot związany z flashem. Mianowicie posiadam routerek cisco 2610 24R/8F, dzis zakupiłem sobie kostkę flasha 16MB - jeśli chodzi o model, to looknijcie na ten link: http://www.allegro.pl/item138464923_pam ... 21_fv.html

Włożyłem do routerka nowa kostke i przy starcie wyskakuje mi takie cos:

Kod: Zaznacz cały

get_man_dev: Unknown device - probably NOT formatted.
unknown flash device - mandev coed = 0xffff
cannot read flash info
getdevnum warning: device "flash" has size of zero
open: read error...requested 0x4 bytes, got 0x0
trouble reading device magic number
boot: cannot open "flash:"
boot: cannot determine first file name on device "flash:"
Po czym przechodzi mi do rommon-a...

Podam Wam jakie rzeczy robilem już by coś wykombinować:

1) wgrywanie z poziomu rommon-a z tftp do flash-a nie daje pozytywnego rezultatu, gdyż juz na samym poczatku gdy chce przeprowadzic ta operacje to wyskakuje:

Kod: Zaznacz cały

get_man_dev: Unknown device - probably NOT formatted.
unknown flash device - mandev coed = 0xffff
cannot read flash info

TFTP: Errop, insufficient flash installed to load image.
TFTP: Operation terminated
2) skorzystanie z opcji tftpdnld -r z poziomu rommona nie daje również rezultatu, gdyż IOS wgrywa się do DRAM-u, ale potem jak chce wykorzystac opcje: copy tftp flash, to się okazuje ze nie ma urzadzenia flash :shock: polecenie sh ver to samo pokazuje - mianowice ze ram jest, ale flasha brak..

3) gdzies wyczytalem na stronce cisco, ze jest opcja format flash i żeby jej użyć, ale u mnie nie ma takiej opcji...

NIe wiem juz co w takiej sytuacji mam zrobić :(
Macie jakies pomysły, sugestie ?

Dodam że Bootstrap jest w wersji 11.3(2)XA3

pozdrawiam

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

#2

#2 Post autor: simer »

A czy przypadkiem opcja formatowania i partycjonowania flashu nie jest dostepna wlasnie z 0x2102 ? Moze sprobuj raz jeszcze z tftpdnld -r i wtedy sprobuj zdiagnozowac kostke przez sh diag i dodatkowo wtedy format powinien buc dostepny, dodatkowo moze sh diag ?



to moze byc pomocne....
pozdrawiam
Szymon

"It's always a long day, 86,400 won't fit into a short."

stefanx
wannabe
wannabe
Posty: 314
Rejestracja: 24 mar 2005, 16:08
Lokalizacja: Zurych

#3

#3 Post autor: stefanx »

to normalny komunikat po wlozeniu nowego flasha.
Normalnie powinien sie zaladowac ios do flasha aczkolwiek w twoim przypadku sadzac po komunikacie probujesz zaladowac wiekszego image'a niz masz flasha.


pzdr

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

#4

#4 Post autor: simer »

stefanx pisze:to normalny komunikat po wlozeniu nowego flasha.
Normalnie powinien sie zaladowac ios do flasha aczkolwiek w twoim przypadku sadzac po komunikacie probujesz zaladowac wiekszego image'a niz masz flasha.


pzdr
ja bym sie nie zgodzil - flash nie jest widziany czego konsekwencja jest zbyt niska ilosc pamieci flash do zaladowania danego image`a a nie za duzy image (staje on sie za duzy w momencie nie rozpoznania dodatkowej pamieci).
pozdrawiam
Szymon

"It's always a long day, 86,400 won't fit into a short."

stefanx
wannabe
wannabe
Posty: 314
Rejestracja: 24 mar 2005, 16:08
Lokalizacja: Zurych

#5

#5 Post autor: stefanx »

mialem takze z tym do czynienia na 2610 oraz 2620 po zakupie nowych pamieci. pomoglo wgranie iosa (a dokladniej "erase" podczas wgrywania).

Byc moze tu jest inny aspekt..nie wiem :)

kt
wannabe
wannabe
Posty: 416
Rejestracja: 22 lut 2006, 09:01

#6

#6 Post autor: kt »

'format' służy do formatowania flash'a z 'Class C file system', do formatowania Class B, czyli jak to się chyba zwykle robi, używane jest 'erase'...
Jak pisał simer, wystartuj ios'a za pomocą 'tftpdnld -r', później jak pisał stefanx, zrób 'erase flash:', i powinno być ok... :wink:

vizaard
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 22 sie 2006, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

#7

#7 Post autor: vizaard »

Wielkie dzieki Panowie za odzew :D

Postaram się to jutro wszystko sprawdzić... bo dziś jestem odcięty od mojego labiku.
Ale jestem dobrej myśli i mam nadzieje, że ruszy :)

pozdrawiam
vizaard

vizaard
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 22 sie 2006, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

#8

#8 Post autor: vizaard »

Witam raz jeszcze :)

Zrobiłem tak jak pisaliście:
kt pisze:'format' służy do formatowania flash'a z 'Class C file system', do formatowania Class B, czyli jak to się chyba zwykle robi, używane jest 'erase'...
Jak pisał simer, wystartuj ios'a za pomocą 'tftpdnld -r', później jak pisał stefanx, zrób 'erase flash:', i powinno być ok... :wink:
I niestety ale nie pomogło :/ Po uruchomieniu routerka przez tftpdnld -r próbuje skorzystać z opcji erase, ale wyskakuje mi takie coś:

Kod: Zaznacz cały

Router#erase flash:

% Invalid input detected at '^' marker
Jak wydam komendę:

Kod: Zaznacz cały

Router#erase ?
/all
nvram:
startup-config
To wogóle nie ma na liście flash: :(
Podobnie jak chcę wykorzystac komendę copy tftp flash to tez wywala sie , bo nie ma czegoś takiego jak flash :shock:

Tak jakby wogóle nie wykrywał flasha, albo portu z flashem :?

Nie wiem co dalej robić. za wszelkie pomysły, rady będe bardzo wdzięczny.
Czy możliwe jest, że ten flash jest niekompatybilny ?

Co do IOS-a którego chce załadować to jest to c2600-i-mz.122-5d.bin i "waży" niecale 6 MB - ale to pewnie nie ma znaczenia...

dziekuje i pozdrawiam :D
vizaard

kt
wannabe
wannabe
Posty: 416
Rejestracja: 22 lut 2006, 09:01

#9

#9 Post autor: kt »

vizaard pisze:Witam raz jeszcze :)

Czy możliwe jest, że ten flash jest niekompatybilny ?
A no tak... nie popatrzyłem wcześniej, to jest flash do XM'ów, bodajże na 3,3V, a nie na 5V jak do nie-XM'ów... :?

Awatar użytkownika
bpiotrek
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 20 wrz 2005, 20:55
Lokalizacja: Warszawa

#10

#10 Post autor: bpiotrek »

Sprzedajacy dal mocno ciala na Allegro. Oj, posypia sie reklamacje....

A juz prawie kupilem....

PS:
Sory, za zareklamowanie bubla :oops:

stefanx
wannabe
wannabe
Posty: 314
Rejestracja: 24 mar 2005, 16:08
Lokalizacja: Zurych

#11

#11 Post autor: stefanx »

no jak flasha nie wykrywa to jest juz oczywiste :> Tak jak pisze kt.. Mam nadzieje ze sprzedawca wymieni flashe na prawidlowe wszystkim kupujacym.

KriS
wannabe
wannabe
Posty: 386
Rejestracja: 17 sty 2006, 23:17
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

#12

#12 Post autor: KriS »

nie chce Was denerwowac, ale... tytul pierwszego linka z googla "mowi":
"Viking Components VJ4321L0NL3TCS01-C - CS2600XM/16F 16MB FLASH SIMM XM"... a ja sie zastanawialem skad tak tanio wyrwal te flashe :)

Awatar użytkownika
bpiotrek
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 20 wrz 2005, 20:55
Lokalizacja: Warszawa

#13

#13 Post autor: bpiotrek »

Cena jak cena, za tyle samo sprzedaje AntekPanda.
W hurcie pewnie taniej, a jak zapasy magazynowe to juz powinno byc w cenie zlomu :P

Awatar użytkownika
FrozenShadoow
wannabe
wannabe
Posty: 203
Rejestracja: 06 paź 2005, 23:06

#14

#14 Post autor: FrozenShadoow »

Tez zakupilem te pamieci, prawdopodobnie bede mial ten sam problem.Pamieci mi jeszcze nie doszly.Sprzedajacy nie do konca jest wporzadku, niby podal serie pamieci ale powinien umiescic w tytule ze jest to do XM. Co nalezy zrobic z tym fantem...
Nie wyrażaj małej rzeczy w wielu słowach, lecz wielką w niewielu

Awatar użytkownika
CiscoIT
wannabe
wannabe
Posty: 306
Rejestracja: 12 kwie 2006, 20:08
Lokalizacja: Krakow

#15

#15 Post autor: CiscoIT »

tez czekam na te pamieci - sprawdzimy o bedziemy ew. reklamowac. Sprzedajacy wyglada na powaznego allegrowicza.

ODPOWIEDZ