siec blokowa na switchu 1900

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
mikul
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 27 cze 2006, 13:10

siec blokowa na switchu 1900

#1

#1 Post autor: mikul »

Witam. Mam taki problem. Wraz z sasiadami w bloku chcemy polaczyc sie w siec za pomoca switcha cisco 1900 - ktorego akurat posiadam. Kazdy z nas jednak jest juz podlaczony do sieci kablowej za pomoca modemu kablowego. I teraz pytanie jak to mamy zrobic. Czy mamy dokupic druga karte sieciowa do komputerow i w tedy nie bedzie problemu(jedna do netu druga do naszej sieci). czy tez jest jakas inna mozliwosc bez dodatkowych wydatkow? Modemy mozemy takze polaczyc przez usb do kompow ale czy to nie jest gorsze od sieciowki ? - z reszta moj kompek cos nie bardzo chcial sie laczyc jak kiedys z ciekawosci probowalem, jednak nie zaglebialem sie zbyt dlugo w to.
I sprawa dostepu do neta - aby nie bylo tak ze ktos uzyskuje dostep do netu poprzez moj modem tylko przez swoj, w tedy nie bedzie takze obciazal naszej sieci i nie bedzie jakies nielegalnego rozdzielania laczy z kablowki hehe - kto wie jak oni to potem zrozumieja.

Awatar użytkownika
balam
wannabe
wannabe
Posty: 977
Rejestracja: 21 cze 2006, 16:27
Lokalizacja: Warszawa

#2

#2 Post autor: balam »

Najlatwiej dokupic po jednej sieciowce do kompa i dodac klase prywatna - kazdy bedzie uzywal swojego modemu do laczenia sie z netem, a drugiej do sieci lokalnej.
Somewhere back in time.

Awatar użytkownika
luka
wannabe
wannabe
Posty: 323
Rejestracja: 14 lut 2005, 12:58

#3

#3 Post autor: luka »

balam czemu najlatwiej? mi sie wydawalo za latwiej odwrotnie - inet przez usb, lokal przez sieciowke...

mikul, ktos uzyska dostep do inetu przez Twoj modem chyba dopiero wtedy jak na to zezwolisz?

mikul
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 27 cze 2006, 13:10

#4

#4 Post autor: mikul »

aha. czyli usb to nie jakas utrata jakosci w przypadku netu?

Awatar użytkownika
luka
wannabe
wannabe
Posty: 323
Rejestracja: 14 lut 2005, 12:58

#5

#5 Post autor: luka »

mikul pisze:aha. czyli usb to nie jakas utrata jakosci w przypadku netu?
no jesli masz wieksza przepustowosc lacza na swiat niz przepustowosc usb to jest strata:)

Skłodi
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 02 wrz 2006, 20:03

#6

#6 Post autor: Skłodi »

A tak może być, to zależy od modemu :? Ja posiadam 2Mbity i modem z USB 1.1 :D

Awatar użytkownika
balam
wannabe
wannabe
Posty: 977
Rejestracja: 21 cze 2006, 16:27
Lokalizacja: Warszawa

#7

#7 Post autor: balam »

luka pisze:balam czemu najlatwiej? mi sie wydawalo za latwiej odwrotnie - inet przez usb, lokal przez sieciowke...
Tylko dlatego ze nigdy nie uzywalem tych modemow na usb jakos nie bardzo mi to rozwiazanie pasuje...Ale oczywiscie bedzie to dzialac ;) jakos tam.
Somewhere back in time.

mikul
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 27 cze 2006, 13:10

#8

#8 Post autor: mikul »

No coz - jutro zabieramu sie do roboty wiec bedzie wszystko wiadomo.narazie zostaniemy przy usb. Dzieki za odpowiedzi. Pozdroooo.........

bart
wannabe
wannabe
Posty: 411
Rejestracja: 09 maja 2005, 10:33
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

#9

#9 Post autor: bart »

mikul pisze:No coz - jutro zabieramu sie do roboty wiec bedzie wszystko wiadomo.narazie zostaniemy przy usb. Dzieki za odpowiedzi. Pozdroooo.........
Z USB to po prostu wyjdzie w praniu zależy od modelu Waszych modemów ale wiem z doświadczenia, że w niektórych przypadkach stabilniejsze jest połączenie przez kartę sieciową niż USB.

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

#10

#10 Post autor: simer »

Skłodi pisze:A tak może być, to zależy od modemu :? Ja posiadam 2Mbity i modem z USB 1.1 :D
No to jak by nie patrzec masz zapas az 6 razy tyle ...... 1.1 to 12 Mbit wiec nie widze zwiazku - 1.0 to inna para kaloszy - 1.5Mbit ;)
pozdrawiam
Szymon

"It's always a long day, 86,400 won't fit into a short."

ODPOWIEDZ