Monitorowanie sieci

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
kwiatek515
wannabe
wannabe
Posty: 126
Rejestracja: 01 cze 2007, 23:16

Monitorowanie sieci

#1

#1 Post autor: kwiatek515 » 20 mar 2008, 20:26

Witam,
Czy możecie poda mi jakie są dobre (b\najlepiej darmowe) programy do monitorowania ruchu w sieci opartej na switach cisco i 3com - chodzi mi ogłównie o sytuację, kiedy jakiś port powoduje zapychanie sieci.

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#2

#2 Post autor: garfield » 20 mar 2008, 20:30

MRTG :)

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4918
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#3

#3 Post autor: peper » 20 mar 2008, 20:45

garfield pisze:MRTG :)
Cacti lepsze
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

rimowals
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 11 mar 2008, 22:47

#4

#4 Post autor: rimowals » 20 mar 2008, 21:18

garfield pisze:MRTG :)
Hmm, nie uzywalem mrtg od kilku lat. Nadal jest tak, ze grafy generowane sa z crona co x-minut? Jesli tak to mrtg to pomylka i lepiej uzywac rrdtool+rrdcgi (obrazki sa generowane przy wejsciu na stronke ze statami), czyli automatycznie jest mniejszy load. Dodatkowo generowane sa tylko wybrane grafy, a nie wszystko co monitorujemy.

Cacti i cala masa innych rzeczy wykorzystuja rrdtool. O ile ja lubie* dlubac recznie i sam sobie oskryptowywalem rrdtool to jednak przy produkcji z dziesiatkami rzeczy do monitorowania cacti/zabbix maja sens.

* lubie bo skonfigurowanie cacti/zabbix to wiecej roboty niz zrobienie statow na porzeby niewielkiej sieci 'samodzielnie'. Druga sprawa, ze takie 'kobyly' webowe czesto maja bledy dot. bezpieczenstwa co wynika z wielkosci i skomplikowania aplikacji przekladajacej sie na duza liczbe linii kodu.

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#5

#5 Post autor: garfield » 20 mar 2008, 21:31

No jest tak ale wszystko zależy co chcemy osiągnąć
Do monitorowania samych switchowych portów pod względem ruch in/out spokojnie wystarczy MRTG, serwera to generowanie wykresów nie zabije nawet jak sobie zaczniemy monitorować dużo 48 portowych maszynek. Cacti jest fajne ale to już kombajn który się przydaje jak chcemy np jednocześnie monitorować urządzenia sieciowe i dostępność usług na serwerach.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 843
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#6

#6 Post autor: xal » 21 mar 2008, 09:59

Polecam, tak jak peper, cacti. Ten soft naprawde rzadzi jezeli chodzi o grafy.

Awatar użytkownika
ciku
wannabe
wannabe
Posty: 910
Rejestracja: 09 paź 2005, 21:15
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

#7

#7 Post autor: ciku » 21 mar 2008, 10:58

Potwierdzam to co napisal Peper... Cacti :mrgreen:
################
Nie chce Kasi ani Rity ;o)
lecz chetnie zapoznam
sie z S E C U R I T Y
################

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#8

#8 Post autor: Sofcik » 22 mar 2008, 17:32

Do cacti dorzuciłbym jeszcze ntop i oczywiście webalizer do analizy logów

--
Pozdrawiam
Piotrek

slimak

Re: Monitorowanie sieci

#9

#9 Post autor: slimak » 22 mar 2008, 21:58

kwiatek515 pisze:Witam,
Czy możecie poda mi jakie są dobre (b\najlepiej darmowe) programy do monitorowania ruchu w sieci opartej na switach cisco i 3com - chodzi mi ogłównie o sytuację, kiedy jakiś port powoduje zapychanie sieci.
ja polecam produkt firmy Ipswitch - whatsup - niestety platny.

lukaszbw
CCIE
CCIE
Posty: 504
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41

#10

#10 Post autor: lukaszbw » 27 mar 2008, 03:57

Odpalić netflow a kolektor dać na ntop. Możesz zbierać w centralnym punkcie, większość problemów można wyłapać. MRTG poda ci tylko obciążenie na portach a nie kto dokładnie je powoduje (można oczywiście wszystko zczytywać po snmp jak się ktoś uprze ale netflow jest bardzo przyjazny).

fisz
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 18 gru 2007, 20:43

#11

#11 Post autor: fisz » 28 mar 2008, 08:49

a cacti obsluguje netflow? da sie tam przy pomocy netflowa sprawdzic obciazenie lacza przez dany ip? bawilem sie ntopem ale jakis taki malo przyjazny sie wydawal i chcialbym wyprobowac cos innego

Wolf
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 20 cze 2005, 09:44
Lokalizacja: Warszawa

#12

#12 Post autor: Wolf » 28 mar 2008, 10:30

fisz pisze:a cacti obsluguje netflow?
Z tego co wiem to nie - chyba że ostatnio coś napisali do niego bo z prostej aplikacji zawierającej moduł do generowania wykresów zaczyna się z tego robić mały kombajn - masz sysloga, alarmowanie o przekroczonych wartościach granicznych, jest moduł pozwalający zbudować mapkę sieci i na bierząco pokazujący na niej utylizację łaczy no i jeszcze pare innych. Może zainteresuj się produktem FlukeNetworks - ReporterAnalyzer.

ODPOWIEDZ