Przełącznik konsoli...

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
genetix
wannabe
wannabe
Posty: 150
Rejestracja: 04 wrz 2007, 23:05
Lokalizacja: Krakoff

Przełącznik konsoli...

#1

#1 Post autor: genetix »

Witam,

mam pytanie, czy spotkaliście się z urządzeniem działającym jak KVM, lecz przełączający RS232? Zastanawiam się, czy nie byłoby to dobre rozwiązanie do laba - zamiast w kółko przepinać błękitny kabelek....

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#2

#2 Post autor: pjeter »


genetix
wannabe
wannabe
Posty: 150
Rejestracja: 04 wrz 2007, 23:05
Lokalizacja: Krakoff

#3

#3 Post autor: genetix »

super - dostęp zdalny "gratis"... :-)

rozumiem, że konieczne jest posiadanie interfejsów NM-16A albo NM-32A z 68-pin złączem?

Awatar użytkownika
Wlochaty
wannabe
wannabe
Posty: 492
Rejestracja: 30 wrz 2006, 17:11
Lokalizacja: Warszawa

#4

#4 Post autor: Wlochaty »

genetix pisze:super - dostęp zdalny "gratis"... :-)

rozumiem, że konieczne jest posiadanie interfejsów NM-16A albo NM-32A z 68-pin złączem?
Szukaj routerow: 2509, 2510, 2511, 2512 lub modulow NM-16A lub NM-32A
Wlochaty

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1450
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#5

#5 Post autor: weis »

Przecież można sobie takie "cuś" samemu wystrugać. Hub USB +kilka przejściówek USB=>RS232 + kabelki konsolowe i voila! Do laba idealne :)
Fire, aim, ready!

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#6

#6 Post autor: pjeter »

weis pisze:Przecież można sobie takie "cuś" samemu wystrugać. Hub USB +kilka przejściówek USB=>RS232 + kabelki konsolowe i voila! Do laba idealne :)
aha.. z tą dokładnością że taki konwerterek rejestruje się za każdym razem pod innym COMem.

Awatar użytkownika
Wlochaty
wannabe
wannabe
Posty: 492
Rejestracja: 30 wrz 2006, 17:11
Lokalizacja: Warszawa

#7

#7 Post autor: Wlochaty »

weis pisze:Przecież można sobie takie "cuś" samemu wystrugać. Hub USB +kilka przejściówek USB=>RS232 + kabelki konsolowe i voila! Do laba idealne :)
Pomijajac jazde z kablami, rejestrowanie sie gdzie popadnie to takie rozwiazanie ma dla mnie jedna niewybaczalna wade: nie mozna sobie polabowac zdalnie, np z pracy :)
Wlochaty

genetix
wannabe
wannabe
Posty: 150
Rejestracja: 04 wrz 2007, 23:05
Lokalizacja: Krakoff

#8

#8 Post autor: genetix »

Wystrugać można by zwykłego mux-a działającego na RS232 - przełącznik portów. Jednak zgodzę się, że dużą wadą takiego patentu jest brak możliwości pracy zdalnej.

Jest jeszcze coś takiego jak MOXA - konwerter ETH<->RS232 używany głównie w przemyśle. Wadą jest dość wysoka cena - 1-portowe urządzenie to wydatek ponad 300zł... no ale coś za coś....

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1450
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#9

#9 Post autor: weis »

Z tym restartem to nie jest tak źle, mam sobie w domu serwerek linuxowy i nie pamiętam nawet kiedy go ostatnio restartowałem. A jeśli mam dostęp do serwerka ze świata np przez ssh to mogę sobie zdalnie też polabować ;)
Fire, aim, ready!

lukaszbw
CCIE
CCIE
Posty: 505
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41

#10

#10 Post autor: lukaszbw »

Ja polecam np. lantronix SLC. Modele 8-48 portów, można na nich wszystko zrobić praktycznie włącznie np. z konsolą przez https, dzięki której można poćwiczyć do labu jak ktoś ma w pracy wycięty net tylko do http/https :) Można też zestawiać kilka sesji do tej samej konsoli więc kilka osób może obserwować co robisz.
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

http://allegro.pl/sklep/180817_tandem-networks

Awatar użytkownika
Wlochaty
wannabe
wannabe
Posty: 492
Rejestracja: 30 wrz 2006, 17:11
Lokalizacja: Warszawa

#11

#11 Post autor: Wlochaty »

Jaka jest orientacyjna cena takiej zabawki lantronix SLC ? 8-16p ?
Wlochaty

genetix
wannabe
wannabe
Posty: 150
Rejestracja: 04 wrz 2007, 23:05
Lokalizacja: Krakoff

#12

#12 Post autor: genetix »

Wlochaty pisze:Szukaj routerow: 2509, 2510, 2511, 2512 lub modulow NM-16A lub NM-32A
odnośnie interfejsów NM mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy do powyższego zastosowania tych modułów jest potrzebna jakaś specjalna wersja IOS? Jak to wygląda od strony konfiguracji urządzenia? Mam router 2610 i chciałbym go wykorzystać zamiast kupować 2511 (dość droga zabawka).

Czy NM-8A/S też się nada?

Awatar użytkownika
Wlochaty
wannabe
wannabe
Posty: 492
Rejestracja: 30 wrz 2006, 17:11
Lokalizacja: Warszawa

#13

#13 Post autor: Wlochaty »

genetix pisze: odnośnie interfejsów NM mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy do powyższego zastosowania tych modułów jest potrzebna jakaś specjalna wersja IOS? Jak to wygląda od strony konfiguracji urządzenia? Mam router 2610 i chciałbym go wykorzystać zamiast kupować 2511 (dość droga zabawka).

Czy NM-8A/S też się nada?
NM-8A/S to zupelnie inne urzadzenie ;/ To jest 8x serial, a nie 8xterminal line.
Taniej kupic 2511, niz NM-16A.

NM-16A (16x terminal line)
http://i00.twenga.com/p/42/47/34247vb.png

NM-8A/S:
http://i00.twenga.com/p/98/23/39823vb.png
Wlochaty

genetix
wannabe
wannabe
Posty: 150
Rejestracja: 04 wrz 2007, 23:05
Lokalizacja: Krakoff

#14

#14 Post autor: genetix »

OK, ale NM 8A/S obsługuje standard EIA/TIA232? Więc z punktu widzenia warstwy fizycznej powinno zadziałać, tylko pytanie o soft... dobrze myślę?? (teraz pytam czysto akademicko)

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

Re: Przełącznik konsoli...

#15

#15 Post autor: simer »

genetix pisze:Witam,

mam pytanie, czy spotkaliście się z urządzeniem działającym jak KVM, lecz przełączający RS232? Zastanawiam się, czy nie byłoby to dobre rozwiązanie do laba - zamiast w kółko przepinać błękitny kabelek....
Osobiscie uzywam tez takiego zgrabnego rozwiazania: http://www.avocent.com/ . Wszystko zalezy od funduszy bo chyba nie napisales czy to ma byc domowe rozwiazanie czy firmowe ?

Pozdrawiam.
Szymon
pozdrawiam
Szymon

"It's always a long day, 86,400 won't fit into a short."

ODPOWIEDZ