konfiguracja modemu 3G

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
piqiu
member
member
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2008, 14:52

konfiguracja modemu 3G

#1

#1 Post autor: piqiu » 28 lis 2008, 11:01

Witam,
mam do skonfigurowania routery 1841 i 2801, w których mam karty 3G. Sporządziłem konfigurację opartą na jednym z dokumentów na stronie Cisco, i całość działa, jednak nie do końca tak jakbym chciał. Otóż połączenie jest skonfigurowane przy pomocy DDR, niestety powoduje to, że jest ono ustanawiane tylko w przypadku jeśli pojawi się "interesujący" ruch, czyli w moim przypadku pakiet IP. Wtedy modem wdzwania się i i pozostaje w tym stanie bo idle-timeout jest ustawiony na 0. Ja jednak potrzebuje żeby połączenie było aktywne cały czas, a nie wtedy gdy pojawi się jakiś ruch, dlatego że do tego routera połączone są po APNie inne routery, które coś tam wysyłają, jednak oczywiste jest to, że jeśli modem nie będzie wdzwoniony w linię, to router nic nie odbierze, a tego bym nie chciał.

Oto konfig:

Kod: Zaznacz cały

!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
logging message-counter syslog
!
no aaa new-model
dot11 syslog
ip source-route
!
!
!
!
ip cef
multilink bundle-name authenticated
!
!
chat-script gsm "" "atdt*99***1#" TIMEOUT 60 "CONNECT"
chat-script pin "" "at+cpin=XXXX"
!
!
!
!
archive
 log config
  hidekeys
!
!
!
!
!
interface Tunnel1
 ip address 192.168.1.2 255.255.255.252
 tunnel source Cellular0/1/0
 tunnel destination 172.26.188.78
!
interface FastEthernet0/0
 ip address 172.16.10.213 255.255.255.0
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1
 no ip address
 shutdown
 duplex auto
 speed auto
!
interface Cellular0/1/0
 ip address negotiated
 encapsulation ppp
 dialer in-band
 dialer idle-timeout 0
 dialer string gsm
 dialer-group 1
 async mode interactive
 ppp chap hostname ""
 ppp chap password 0 ""
!
router eigrp 100
 network 172.16.0.0
 auto-summary
!
ip forward-protocol nd
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Cellular0/1/0
ip route 172.16.41.0 255.255.255.224 192.168.1.1 180
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
access-list 1 permit any
dialer-list 1 protocol ip list 1
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 0/1/0
 script startup pin
 script dialer gsm
 no exec
 speed 384000
line vty 0 4
 login
!
scheduler allocate 20000 1000
end

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1446
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#2

#2 Post autor: weis » 28 lis 2008, 11:54

Dodaj za pomoca sla monitor pingowanie jakiegoś hosta (google.com) powiedzmy co minute lub 5 minut i to zalatwi sprawę, bo router bedzie generował pakiety wzbudzajce ruch.
Fire, aim, ready!

piqiu
member
member
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2008, 14:52

#3

#3 Post autor: piqiu » 28 lis 2008, 14:02

no ok, a nie da się tego jakoś prościej zrobić, bez użycia DDR?

Awatar użytkownika
gryglas
wannabe
wannabe
Posty: 1790
Rejestracja: 09 maja 2006, 07:56
Lokalizacja: Warsaw, PL

#4

#4 Post autor: gryglas » 28 lis 2008, 14:07

piqiu pisze:no ok, a nie da się tego jakoś prościej zrobić, bez użycia DDR?
znalazłem coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

Automatic teardown.After a configurable timeout value, the 3G wireless HWIC automatically tears down a connection if there has been no activity. 
Specifies the duration of idle time, in seconds, after which a line will be disconnected.

Kod: Zaznacz cały

	
Router(config-if)# dialer idle-timeout <seconds>
Example:
Router (config-if)# dialer idle-timeout 30
Wiec jak byśmy ustawili np. 24h to ma to jakiś sens.
https://vpnonline.pl - Twój prywatny VPN - 61 serwery VPN w 29 lokalizacjach na świecie, 470 adresów IP.

piqiu
member
member
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2008, 14:52

#5

#5 Post autor: piqiu » 28 lis 2008, 14:23

to jest ustawione na

Kod: Zaznacz cały

dialer idle-timeout 0 
co daje tyle, że połączenie nie jest zrywane w ogóle, ale mimo wszystko trzeba zrobić ten pierwszy krok, żeby połączenie zostało ustanowione. nie można tego zrobić ręcznie, bo jeśli nastąpi reset (np brak zasilania) to po tym jak router wstanie, ta trasa nie będzie działać.

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1446
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#6

#6 Post autor: weis » 28 lis 2008, 15:44

No to wracamy do mojej koncepcji ;) Bo raczej bez DDR'a tego nie zrobisz.
Fire, aim, ready!

piqiu
member
member
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2008, 14:52

#7

#7 Post autor: piqiu » 28 lis 2008, 16:34

on dobrze więc, to nowe pytanko: jak tego dokonać?

przeglądałem trochę dokumentację od SLA, i jakoś nie trafiłem na takie możliwości, fakt że nie korzystałem z tego nigdy i nie do końca to rozumiem.

przy okazji miałbym pytanko dotyczące togo tunelowania co zestawiłem, otóż nie bardzo rozumiem dlaczego tunel wstaje tylko wtedy gdy dodam trasę domyślną, a nie wystarcza mu ten drugi statyczny wpis?

defrag
wannabe
wannabe
Posty: 219
Rejestracja: 01 paź 2007, 15:19

#8

#8 Post autor: defrag » 29 lis 2008, 14:47

a jakby tak cos tego typu ?

Kod: Zaznacz cały

kron occurrence Reconnect in 1:0 recurring
 policy-list Reconnect
!
kron policy-list Reconnect
 cli ping 1.1.1.1

art71
wannabe
wannabe
Posty: 176
Rejestracja: 24 sie 2006, 18:21
Lokalizacja: Ldn

#9

#9 Post autor: art71 » 29 lis 2008, 20:16

a ja bym skonfigurowal RIP na interface Tunnel, niech sle pakiety co jakis czas.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: konfiguracja modemu 3G

#10

#10 Post autor: lbromirs » 29 lis 2008, 21:01

piqiu pisze:Witam,
mam do skonfigurowania routery 1841 i 2801, w których mam karty 3G. Sporządziłem konfigurację opartą na jednym z dokumentów na stronie Cisco, i całość działa, jednak nie do końca tak jakbym chciał. Otóż połączenie jest skonfigurowane przy pomocy DDR, niestety powoduje to, że jest ono ustanawiane tylko w przypadku jeśli pojawi się "interesujący" ruch, czyli w moim przypadku pakiet IP.
'dialer persistent' chyba byłby dobrym pomysłem:
http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/12_ ... perst.html

piqiu
member
member
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2008, 14:52

#11

#11 Post autor: piqiu » 02 gru 2008, 14:14

niestety nie ma takiej opcji w moim IOSie, a z tego co w dokumentacji piszą to jest to zaimplementowane w "Cisco access server platforms", a ponieważ wersjonowanie IOSów jest dla mnie czarną magią, być może robię gdzieś błąd, mój aktualny IOS to 12.4.22T(ED)


edit:
coś pochrzaniłem, jest ale na razie probuje to uruchomić

piqiu
member
member
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2008, 14:52

#12

#12 Post autor: piqiu » 03 gru 2008, 16:42

witam, ostatecznie udało mi się rozwiązać wszystkie problemy:
- automatyczne wpisywanie piny do karty przy pomocy skryptu 'pin'
- automatyczny start połączenia GPRS przy starcie routera, za pomocą opcji Dielara 'dialer persistent'
- tunel nie wstawał bez wpisu 'ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 dialer1', dlatego że aby wstał muszą być drogi w tabeli routingu do obu interfejsów 'source' i 'destination'

dla zainteresowanych umieszczam rozwiązanie:

Kod: Zaznacz cały

!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname elk2
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
logging message-counter syslog
!
no aaa new-model
dot11 syslog
ip source-route
!
!
!
!
ip cef
multilink bundle-name authenticated
!
chat-script gsm "" "atdt*99***1#" TIMEOUT 60 "CONNECT"
chat-script pin "" "at+cpin=XXXX"
!
!
!
!
archive
 log config
  hidekeys
!
!
!
!
!
interface Tunnel1
 ip address 192.168.1.2 255.255.255.252
 tunnel source Dialer1
 tunnel destination 172.26.188.67
!
interface FastEthernet0/0
 ip address 172.16.41.1 255.255.255.224
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1
 ip address 172.16.10.211 255.255.255.0
 duplex auto
 speed auto
!
interface Cellular0/0/0
 ip address negotiated
 encapsulation ppp
 dialer in-band
 dialer pool-member 1
 dialer-group 1
 async mode interactive
 ppp chap hostname ""
 ppp chap password 0 ""
!
interface Dialer1
 ip address negotiated
 encapsulation ppp
 dialer pool 1
 dialer idle-timeout 0
 dialer string gsm
 dialer persistent delay initial 20
 dialer-group 1
 ppp chap hostname ""
 ppp chap password 0 ""
!
router eigrp 100
 redistribute static
 network 172.16.0.0
 no auto-summary
!
ip forward-protocol nd
ip route 172.16.10.0 255.255.255.0 192.168.1.1 180
ip route 172.26.188.67 255.255.255.255 Dialer1
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
access-list 1 permit any
dialer-list 1 protocol ip list 1
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 0/0/0
 script startup pin
 script dialer gsm
 no exec
 rxspeed 3600000
 txspeed 384000
line vty 0 4
 privilege level 15
 no login
 transport input all
!
scheduler allocate 20000 1000
end

Awatar użytkownika
Philly
wannabe
wannabe
Posty: 62
Rejestracja: 03 maja 2006, 17:04
Lokalizacja: Sopot / PL

Re: konfiguracja modemu 3G

#13

#13 Post autor: Philly » 15 maja 2009, 16:49

piqiu pisze:Witam,
mam do skonfigurowania routery 1841 i 2801, w których mam karty 3G. Sporządziłem konfigurację opartą na jednym z dokumentów na stronie Cisco, i całość działa, jednak nie do końca tak jakbym chciał. Otóż połączenie jest skonfigurowane przy pomocy DDR, niestety powoduje to, że jest ono ustanawiane tylko w przypadku jeśli pojawi się "interesujący" ruch, czyli w moim przypadku pakiet IP. Wtedy modem wdzwania się i i pozostaje w tym stanie bo idle-timeout jest ustawiony na 0. Ja jednak potrzebuje żeby połączenie było aktywne cały czas, a nie wtedy gdy pojawi się jakiś ruch, dlatego że do tego routera połączone są po APNie inne routery, które coś tam wysyłają, jednak oczywiste jest to, że jeśli modem nie będzie wdzwoniony w linię, to router nic nie odbierze, a tego bym nie chciał.

Oto konfig:

Kod: Zaznacz cały

!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
logging message-counter syslog
!
no aaa new-model
dot11 syslog
ip source-route
!
!
!
!
ip cef
multilink bundle-name authenticated
!
!
chat-script gsm "" "atdt*99***1#" TIMEOUT 60 "CONNECT"
chat-script pin "" "at+cpin=XXXX"
!
!
!
!
archive
 log config
  hidekeys
!
!
!
!
!
interface Tunnel1
 ip address 192.168.1.2 255.255.255.252
 tunnel source Cellular0/1/0
 tunnel destination 172.26.188.78
!
interface FastEthernet0/0
 ip address 172.16.10.213 255.255.255.0
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1
 no ip address
 shutdown
 duplex auto
 speed auto
!
interface Cellular0/1/0
 ip address negotiated
 encapsulation ppp
 dialer in-band
 dialer idle-timeout 0
 dialer string gsm
 dialer-group 1
 async mode interactive
 ppp chap hostname ""
 ppp chap password 0 ""
!
router eigrp 100
 network 172.16.0.0
 auto-summary
!
ip forward-protocol nd
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Cellular0/1/0
ip route 172.16.41.0 255.255.255.224 192.168.1.1 180
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
access-list 1 permit any
dialer-list 1 protocol ip list 1
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 0/1/0
 script startup pin
 script dialer gsm
 no exec
 speed 384000
line vty 0 4
 login
!
scheduler allocate 20000 1000
end
witam, odswiezam watek, tym razem chodzi o 881
mam problem z automatycznym odblokowaniem SIMu podczas restartu, czyli z wpisaniem PINu
script:
chat-script pin "" "at+cpin=XXXX"
line 3
script startup pin
niestety nie dziala dla 881
czy ktos zetknal sie z tym problemem?

dzieki.

Awatar użytkownika
crisok
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 28 lip 2009, 11:30

Re: konfiguracja modemu 3G

#14

#14 Post autor: crisok » 07 paź 2009, 12:24

Philly pisze:
piqiu pisze:Witam,
mam do skonfigurowania routery 1841 i 2801, w których mam karty 3G. Sporządziłem konfigurację opartą na jednym z dokumentów na stronie Cisco, i całość działa, jednak nie do końca tak jakbym chciał. Otóż połączenie jest skonfigurowane przy pomocy DDR, niestety powoduje to, że jest ono ustanawiane tylko w przypadku jeśli pojawi się "interesujący" ruch, czyli w moim przypadku pakiet IP. Wtedy modem wdzwania się i i pozostaje w tym stanie bo idle-timeout jest ustawiony na 0. Ja jednak potrzebuje żeby połączenie było aktywne cały czas, a nie wtedy gdy pojawi się jakiś ruch, dlatego że do tego routera połączone są po APNie inne routery, które coś tam wysyłają, jednak oczywiste jest to, że jeśli modem nie będzie wdzwoniony w linię, to router nic nie odbierze, a tego bym nie chciał.

Oto konfig:

Kod: Zaznacz cały

!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
logging message-counter syslog
!
no aaa new-model
dot11 syslog
ip source-route
!
!
!
!
ip cef
multilink bundle-name authenticated
!
!
chat-script gsm "" "atdt*99***1#" TIMEOUT 60 "CONNECT"
chat-script pin "" "at+cpin=XXXX"
!
!
!
!
archive
 log config
  hidekeys
!
!
!
!
!
interface Tunnel1
 ip address 192.168.1.2 255.255.255.252
 tunnel source Cellular0/1/0
 tunnel destination 172.26.188.78
!
interface FastEthernet0/0
 ip address 172.16.10.213 255.255.255.0
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1
 no ip address
 shutdown
 duplex auto
 speed auto
!
interface Cellular0/1/0
 ip address negotiated
 encapsulation ppp
 dialer in-band
 dialer idle-timeout 0
 dialer string gsm
 dialer-group 1
 async mode interactive
 ppp chap hostname ""
 ppp chap password 0 ""
!
router eigrp 100
 network 172.16.0.0
 auto-summary
!
ip forward-protocol nd
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Cellular0/1/0
ip route 172.16.41.0 255.255.255.224 192.168.1.1 180
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
access-list 1 permit any
dialer-list 1 protocol ip list 1
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 0/1/0
 script startup pin
 script dialer gsm
 no exec
 speed 384000
line vty 0 4
 login
!
scheduler allocate 20000 1000
end
witam, odswiezam watek, tym razem chodzi o 881
mam problem z automatycznym odblokowaniem SIMu podczas restartu, czyli z wpisaniem PINu
script:
chat-script pin "" "at+cpin=XXXX"
line 3
script startup pin
niestety nie dziala dla 881
czy ktos zetknal sie z tym problemem?

dzieki.
Faktycznie na 881 nie bedzie dzialal script startup, gdyż podczas startu router nie widzi jeszcze modemu. Mozna sobie z tym poradzic w ten sposob, aby odblokowanie SIM odbywalo sie podczas nawiazywania polaczenia.
line 3
script dialer pin
Oczywiscie sam skrypt zmodyfikowac dodajac wywolanie numeru np. "ATDT*99***1#" TIMEOUT 30 CONNECT

Inne rozwiazanie to zdjac zadanie pin z karty. Na routerze jest to chyba komenda:
cellular 0 gsm sim unlock "pin"

Awatar użytkownika
dacula
wannabe
wannabe
Posty: 497
Rejestracja: 28 lip 2008, 20:49
Lokalizacja: Katowice

Re: konfiguracja modemu 3G

#15

#15 Post autor: dacula » 25 maja 2016, 15:52

Przepraszam panowie za odgrzewanie starego tematu. Może się ktoś podzielić działającym chat scriptem, który poprawnie obsługuje PIN?

Nie nie wiem jak dopisać te polecenie do tego:

Kod: Zaznacz cały

chat-script gsm "" "ATDT*98#" TIMEOUT 60 "CONNECT"

ODPOWIEDZ