Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#1

#1 Post autor: em_er » 27 wrz 2016, 14:58

Jak w temacie.
Szukam czegoś co pozwoli mi na sensowną zabawę VMWare.
Dopiero zaczynam ale do przelabowania bede mial sporo bo poza standardowym pakietem vSphere jeszcze NSX.
Myślę, że rozsądne minimum to 12corów, 64GB Ram (upgradowalne to min.128).
Jeśli chodzi o dyski to pewnie i tak będę wymieniał na SSD.
Aha, no i powinno być to _dość_ ciche :)

Może ktoś ma jakąś maszynkę, której chciałby się pozbyć?

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#2

#2 Post autor: redhead » 28 wrz 2016, 20:37

Pozbyc nie, ale masz tutaj moj labik, ktory pewnie mozna chyba za przyzwoitą kase złozyć.

5820k na Asus X99-S
128GB DDR4
4x Corsair SSD Force Series GT 240GB 2.5" RAID0 w kontrolerze LSI 9260-4i

https://snag.gy/S14pIW.jpg

Co labuje? NSX, vCloud, DRaaS, VSAN

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#3

#3 Post autor: em_er » 28 wrz 2016, 21:09

Dobrze to wyglada...
Myślałem o tym procku, ale bałem się, że 6 rdzeni okaże się za mało.

Prawdę mówiąc zamiast tego używanego serwera, wolałbym normalnego desktopa z jakimś geforcem, żeby wykorzystać to również do innych niż labowanie celów :)

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#4

#4 Post autor: redhead » 28 wrz 2016, 21:53

Tez mialem wczesniej serwer, ale to glosne i ze prąd. I jak mowisz, po labowaniu 10-16h czy to do Cisco czy VMware, trzeba odpocząc pare godzin przy Diablo :)

Do samego vSphere, VSAN i NSX wystarczy 64GB.
Ja wymienilem 64 na 128GB w ten poniedzialek dopiero. Jakos wczesniej nie potrzebowalem. A ze pojawil nowy DRaaS z wykorzystaniem vCloud Availability for vCloud Director, wiec tutaj trzeba o wiele wiecej VMek uruchomic. Moze w koncu pozbede sie tego cholernego SRM.

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#5

#5 Post autor: vrankom » 29 wrz 2016, 09:02

Ja mam Asus X99-Deluxe + 5930K + 64GB RAM + GTX1080
poki co srodowisko do labowania dyngla, czy to vmware czy gns3, bez zadnego problemu

alhaz
wannabe
wannabe
Posty: 58
Rejestracja: 28 sty 2011, 15:05

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#6

#6 Post autor: alhaz » 29 wrz 2016, 12:40

Jesli chcesz przelabowac samo vSphere to Ci wystarczy nawet zwykly laptop typu stare thinkpad.
Nie ma sensu inwestowac od razu w cos wiekszego, chyba ze koniecznie chcesz wydac kase.

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#7

#7 Post autor: em_er » 29 wrz 2016, 16:56

Głównie zależy mi na NSX a tutaj to juz będzie na lapku ciężko.

alhaz
wannabe
wannabe
Posty: 58
Rejestracja: 28 sty 2011, 15:05

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#8

#8 Post autor: alhaz » 29 wrz 2016, 21:50

em_er pisze:Głównie zależy mi na NSX a tutaj to juz będzie na lapku ciężko.
Akurat do NSX to vmware ma swietne laby online darmowe. Jest tutaj na forum kolega z vmware to może Ci link podrzuci albo google :)

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#9

#9 Post autor: em_er » 29 wrz 2016, 22:07

Znam te laby, większość już przerobiłem.
Zgadzam się, że są ok ale... co własny lab to własny lab.
Nie wiem tylko dlaczego VMWare tak ogranicza dostęp do NSXa.
Mam na myśli brak trialowych licencji.
Nawet korzystając z VMUGowego evalexperience masz prawie wszystko na rok, ale nie NSX.

Korzystając z okazji - czy ktoś wie czy to ma się zmienić?

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

Re: Kupie Serwer/workstation pod labowanie VMWare

#10

#10 Post autor: redhead » 30 wrz 2016, 00:16

do NSX trzeba miec kontrakt vCAN czy to NFRy od VMware'a, nie ma evala i raczej to sie tez nie zmieni z wersją -t

ODPOWIEDZ