CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 24 lut 2018, 10:53

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lab w Dubaju
Post #1 : 17 paź 2017, 06:25 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19
Posty: 84
Cześć,

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z podchodzeniem do laba w Dubaju? W Brukseli już byłem, poza tym patrząc na czas podróży Dubaj wychodzi mi chyba nawet korzystniej. No i jest ciepło w zimie :)
Wizy chyba nie trzeba żadnej? Od pewnego czasu jest za free na granicy.

Pozdrówka

_________________
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice


Na górę
Post #2 : 17 paź 2017, 10:20 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 298
Lokalizacja: Singapore, SG
Egzaminów tam nie zdawałem, ale w biurze jestem całkiem często.
Wizy nie ma, na granicy podajesz paszport (będzie kolejka!), pan/pani stempluje (z reguły nawet nie zadają pytań) i przechodzisz. Jeśli masz złotą kartę Emiratów (lub lecisz biznesem, ale to nieczęste :), to możesz bocznymi bramkami przejść, dużo szybciej.
Z lotniska do hotelu możesz jechać albo metrem (szalony, o tej porze?) albo państwowym taxi, koszt będzie w granicach 50-100 AED, w zależności od hotelu (a AED jest podobny do PLN). Nie polecam "limuzyn" - jakość ciut lepsza od taxi, a ceny 2x.

Hotel - najbliższy hotel przy biurze jest trochę drętwy, i taki jakby brudny. Ale za to jest 5 minut piechotą do celu, a taksówkarzom niekiedy ciężko wytłumaczyć gdzie Cisco jest. Jeśli masz większy budżet, to polecam ten hotel (użyj corpo-kodu CIS lub IBM przy bukowaniu) lub ten hotel -- niestety z nich to bardziej taksówką będziesz musiał na egzamin, i ten drugi może być głośny (party na plaży do 1-2 rano). Aha, wszystkie hotele w Dubaju będą Cię w chuja chciały zrobić przy bukowaniu taksówek - będą Ci chciały wcisnąć "limuzynę" (jeśli zamiawiasz "na godzinę" - czyli np na rano na lotnisko). Upieraj się przy "normal taxi", z reguły pod hotelami stoją/często podjeżdżają, maks 5 minut poczekasz.

Jedyny problem - lot (Emiraty, zakładam) ląduje dość późno, potem immigration, potem taxi (zakładam że sam bagaż podręczny będziesz miał, żeby jeszcze ekstra nie czekać). Efekt? Będziesz w hotelu po północy. A już przed 7 rano powinieneś czekać przy wejściu (aha! wejście to od głównej ulicy przy rondzie, nie to od parkingów i pizzerii). Więc może poleć dzień wcześniej? Nic w tym Dubaju nie ma, ale chociaż zakupy dla rodziny porobisz.


Na górę
Post #3 : 17 paź 2017, 14:27 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19
Posty: 84
Dzięki za garść informacji :) Zabookowałem sobie wstępnie Atana Hotel, wg. google powinno się dać dostać do cisco w 30 min pieszo http://tinyurl.com/y9e9edlv

Nie spotkałem się do tej pory z tym, że trzeba do hotelu doliczyć opłaty turystyczne, 10% property tax i 10% city tax. Trochę zdzierstwo ;]

W przypadku laba zdecydowanie preferuję być na miejscu dwa dni wcześniej, żeby uniknąć niespodzianek.

_________________
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice


Na górę
Post #4 : 17 paź 2017, 15:55 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 509
Cytuj:
Dzięki za garść informacji :) Zabookowałem sobie wstępnie Atana Hotel, wg. google powinno się dać dostać do cisco w 30 min pieszo http://tinyurl.com/y9e9edlv

Nie spotkałem się do tej pory z tym, że trzeba do hotelu doliczyć opłaty turystyczne, 10% property tax i 10% city tax. Trochę zdzierstwo ;]

W przypadku laba zdecydowanie preferuję być na miejscu dwa dni wcześniej, żeby uniknąć niespodzianek.
30 min Pieszo po dubaju ? :lol: ja do biura mialem 500m i taksa jezdzilem w listopadzie


Na górę
Post #5 : 17 paź 2017, 16:13 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19
Posty: 84
Cytuj:
30 min Pieszo po dubaju ? :lol: ja do biura mialem 500m i taksa jezdzilem w listopadzie
Ale że co, nie ma chodników? :)

_________________
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice


Na górę
Post #6 : 17 paź 2017, 18:18 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1809
Lokalizacja: Edinburgh
Cytuj:
Cytuj:
30 min Pieszo po dubaju ? :lol: ja do biura mialem 500m i taksa jezdzilem w listopadzie
Ale że co, nie ma chodników? :)
Pewnie chodzi o to ze tam goraco jak w piekle :)

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
Post #7 : 17 paź 2017, 18:21 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 509
Cytuj:
Cytuj:
30 min Pieszo po dubaju ? :lol: ja do biura mialem 500m i taksa jezdzilem w listopadzie
Ale że co, nie ma chodników? :)
Goracoooo , tam sie nie chodzi piechota z tego co pamietam to taxi tansze niz w Polsce a auta nowki sztuki


Na górę
Post #8 : 17 paź 2017, 19:02 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19
Posty: 84
Panowie, ale ja tam będę w lutym :) Z tego co widziałem, to w dzień jest 23-25 stopni. Czyli całkiem po Polsku :)

_________________
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice


Na górę
Post #9 : 13 lut 2018, 07:36 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19
Posty: 84
Cześć,

Podbijam temat. Dzisiaj wylatuję, przez przypadek przeczytałem, że w UAE jest ban na VPN? Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem jak to faktycznie wygląda? Nie mam już wiele czasu na google, z tego co przeczytałem to jest zarządzenie z 2016:

Whoever uses a fraudulent computer network protocol address (IP address) by using a false address or a third-party address by any other means for the purpose of committing a crime or preventing its discovery, shall be punished by temporary imprisonment and a fine of no less than Dhs 500,000 and not exceeding Dhs 2,000,000, or either of these two penalties.

Brzmi to jak jakiś bełkot, ale wolę zapytać :) Głównie chodzi mi o Remote VPN do zasobów w PL.

_________________
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice


Na górę
Post #10 : 13 lut 2018, 10:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1809
Lokalizacja: Edinburgh
Borsuk, na to wyglada ze VPN tam to szara strefa, nie ryzykowalbym... Az dziw ze w ogóle tam ktos chce jezdzic, pól miliona dolarów kary za uzycie VPNa, 3 miesiace wiezienia za pocalowanie dziewczyny na ulicy... straszny kraj. Moze dlatego tak uparcie ostatnio go reklamuja na YT i FB. Powinni miec haslo reklamowe: 3 miesiace ekstra wypoczynku w naszych wiezieniach!

https://www.theregister.co.uk/2016/07/2 ... 544k_fine/

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
Post #11 : 13 lut 2018, 11:51 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19
Posty: 84
No nie wiem, ile z tego jest prawdą a ile mitem. Trudno mi sobie wyobrazic, że ludzie którzy tam pracują nie korzystają z żadnej formy VPN. No nic, za chwilę boarding, może jeszcze ktoś ma doświadczenie to bym sobie jeszcze jutro polabowal jeden dzień zdalnie :) (konradrz?:)

_________________
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice


Na górę
Post #12 : 13 lut 2018, 13:37 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:37
Posty: 717
Lokalizacja: Kraina Deszczowcow
Cytuj:
No nie wiem, ile z tego jest prawdą a ile mitem. Trudno mi sobie wyobrazic, że ludzie którzy tam pracują nie korzystają z żadnej formy VPN. No nic, za chwilę boarding, może jeszcze ktoś ma doświadczenie to bym sobie jeszcze jutro polabowal jeden dzień zdalnie :) (konradrz?:)
trochę oftop. z tego co pamiętam było to jednym z gwoździ do trumny Blackberry, po tym jak wyszło na jaw, że zostali zmuszeni do postawienia serwera, który deszyfruje ruch BB.

Borsuk - powodzenia!

_________________
ML


Na górę
Post #13 : 13 lut 2018, 14:23 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1809
Lokalizacja: Edinburgh
tak wlasnie powodzenia Borsuk :)

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
Post #14 : 13 lut 2018, 17:40 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 298
Lokalizacja: Singapore, SG
Ha, nawet nie wiedziałem o tych ich VPNach. Popytam.
Jak tam jestem, to z reguły w jakimś Marriottcie, a one już same z siebie chyba VPNują (mapy gugla pokazują że jesteś w Londynie) - pewnie chodzi o to, że klienci narzekali że pornhuby i insze nie działają heh.

Powodzenia na egzaminie!


Na górę
Post #15 : 14 lut 2018, 06:38 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19
Posty: 84
Dzieki wszystkim :)

_________________
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl