Hall of Fame

Pytania dt. certyfikacji CCIE oraz CCDE

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#916

#916 Post autor: garfield »

eprom pisze:
garfield pisze: starego SP to aż grzech nie zdać ;)
dobrze prawisz, Lab 3.2 robi robote ;-)
Widze że i ten dzial bez Troli i hejterow sie nie obedzie...

nie wiedziałem czy to komentować czy nie ale powiem tak - skoro podobno dostępny jest gotowiec to czemu nagle nie słyszymy o tysiącach nowych CCIE (w samej BRU sa dwa stanowiska do SP zajęte do 22 Maja, osoba ktora ze mna zdawala oblała)?
Na jakiej podstawie nie mając CCIE piszesz ze zadania które można znaleźć w necie są tymi które są na labie (zwykła zawiść czy jakieś bardziej wyszukane powody - chociaż w sumie nie wiem czy ktokolwiek chce je znać...)?
Czemu sam nie skorzystasz z możliwości i nie zrobisz CCIE skoro teraz jest tak łatwo?
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

golisz
member
member
Posty: 30
Rejestracja: 30 sty 2015, 21:45

#917

#917 Post autor: golisz »

garfield

Poprawnie napisane. Zgadzam sie z Toba. Jak mu tak latwo dostac material do zdania i niby wyuczyc sie do egzaminu to niech udowodni na co go stac. Wtedy Eprom bedziesz mogl mowic ze jestes gosc a jak narazie to sorki ale nie masz racji. CCIE to dalej jeden z najtrudniejszych testow do zdania i to nie wazne z jakiego materialu. Szacunek dla tych co zdaja. Bardzo zadko sie zdarza zdanie za 1wszym razem :) ale kto wie moze mamy nowego geniusza ktory zrobi 4 certy w ciagu roku :) i przegoni wszystkich:)

Eprom licze na Ciebie !!!

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

#918

#918 Post autor: eprom »

Od poczatku, Kolego garfield - zdales, super, gratulacje i szacunek. Niewiem tylko co miales na mysli piszac ze "starego SP to az grzech nie zdac" ?
garfield pisze: ... skoro podobno dostępny jest gotowiec to czemu nagle nie słyszymy o ttysiącach nowych CCIE (w samej BRU sa dwa stanowiska do SP zajęte do 22 Maja, osoba ktora ze mna zdawala oblała)?
Gotowiec nie jest dostepny podobno, on poprostu jest. Niebede wnikal w szczegoly, kto chce niech wierzy lub nie. Czemu nie slyszymy o tysiacach nowych CCIE? Jest kilka obiektywnych powodow, chociazby dlatego ze egzamin nie kosztuje 10USD i nie kazdy marzy o jego posiadaniu.
garfield pisze: Na jakiej podstawie nie mając CCIE piszesz ze zadania które można znaleźć w necie są tymi które są na labie (zwykła zawiść czy jakieś bardziej wyszukane powody - chociaż w sumie nie wiem czy ktokolwiek chce je znać...)?
Mam dobrych informatorow i nie mam zamiaru nikomu udowadniac, ze tak jest ;-) Jeszcze raz gratuluje zdobycia certyfiaktu. Przykre jest tylko to, ze nie wszystkie osoby posiadajace zblizone doswiadczenie i umiejetnosci, sa w stanie go uzyskac.
garfield pisze: Czemu sam nie skorzystasz z możliwości i nie zrobisz CCIE skoro teraz jest tak łatwo?
Jak trafisz na egzaminie na ten sam skrypt, ktory krazy po sieci to jest latwo. Napewno wiele osob, ktore podchodza ze skryptu nie korzystala. No ale niestety sa i tacy ktorzy, korzystali i wcale sie z tym nie kryja. Dla mnie osobiscie zdobyty w ten sposob certyfikat jest bezsensu.

A teraz Szanowny Kolega "golisz":
golisz pisze: Jak mu tak latwo dostac material do zdania i niby wyuczyc sie do egzaminu to niech udowodni na co go stac.
Nie zamierzam nikomu niczego udowadniac, z powodow jak wyzej :-)
golisz pisze: Wtedy Eprom bedziesz mogl mowic ze jestes gosc a jak narazie to sorki ale nie masz racji.
Czy ja mowie ze jestem jakis gosc? Oficjalnie oswiadczam - nie jestem gosc :D
golisz pisze: CCIE to dalej jeden z najtrudniejszych testow do zdania i to nie wazne z jakiego materialu.
Byc moze, mam niewielkie doswiadczenie jezeli chodzi o egzaminy sieciowe.
golisz pisze:Szacunek dla tych co zdaja.


Szacunek dla tych ktorzy sumiennie sie przygotowuja i zdaja, a nawet tych ktorzy niezdaja. Niestety nie sa to wszyscy, ktorzy zdaja.
golisz pisze: Bardzo zadko sie zdarza zdanie za 1wszym razem :) ale kto wie moze mamy nowego geniusza ktory zrobi 4 certy w ciagu roku :) i przegoni wszystkich:)
Nie mam zamiaru z nikim sie przeganiac, ale jezeli podobne wycieki beda sie powtarzac i tak jak w tym przypadku Cisco przez dlugi czas nie bedzie z tym nic robic, to moze obrodzic w wielu geniuszy :-)
golisz pisze: Eprom licze na Ciebie !!!
Twoja sprawa, no ale z gory dzieki ;-)

eprom
--

Awatar użytkownika
Dzastiz
CCIE
CCIE
Posty: 74
Rejestracja: 25 wrz 2011, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

#919

#919 Post autor: Dzastiz »

eprom pisze:Od poczatku, Kolego garfield - zdales, super, gratulacje i szacunek. Niewiem tylko co miales na mysli piszac ze "starego SP to az grzech nie zdac" ?
A nie można było najpierw zapytać autora co miał na myśli, zanim dodałeś swój komentarz? Twój post zabrzmiał jak hejt i ciężko Ci to będzie teraz odkręcić, obojętnie ile razy pogratulujesz garfieldowi.
Szkoda, że tak łatwo przychodzi Ci wrzucanie wszystkich do jednego worka.
Knowledge is power.

michal_basta
CCIE
CCIE
Posty: 213
Rejestracja: 04 mar 2009, 20:17
Lokalizacja: Warszawa

#920

#920 Post autor: michal_basta »

eprom pisze:Niewiem tylko co miales na mysli piszac ze "starego SP to az grzech nie zdac" ?
W branzy od dawna krazy opinia, ze SP jest obecnie najlatwiejszym do zdania egzaminem z serii E (cytuje tu rowniez Narbika). Co nie oznacza, ze jest latwo. Po prostu, materialy do nauki i sam blueprint maja ugruntowana pozycje, a sam egzamin sadzac po opiniach ludzi jest dosc logiczny i przejrzysty, a nie naszpikowany absurdalnymi utrudniaczami jak R&S. I ja wlasnie tak odebralem wypowiedz garfielda. Sam mialem ambicje przysiasc i sie pouczyc i zdac sobie stare SP, ale mi sie nie chce.
Dzastiz pisze:A nie można było najpierw zapytać autora co miał na myśli, zanim dodałeś swój komentarz? Twój post zabrzmiał jak hejt i ciężko Ci to będzie teraz odkręcić, obojętnie ile razy pogratulujesz garfieldowi.
Szkoda, że tak łatwo przychodzi Ci wrzucanie wszystkich do jednego worka.
To juz zdaje sie kolejna dyskusja, w ktorej kolega eprom z uporem godnym wyzszej sprawy dyskredytuje sens zdawania egzamnow firmy CIsco ze sciezki E. Wiec wyglada to na lekka zazdrosc, jak bardzo by temu nie zaprzeczal. Gdyby go ziębił temat braindumpow do CCIE to po prostu nie poruszalby tego tematu i skupilby sie na J.

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#921

#921 Post autor: garfield »

o co co mi chodziło ze grzech nie zdać starego SP ?
a o to ze stary SP caly jest do przelabowania w warunkach domowych (nie mam dostepu do ASR'a 9k i tym podobnych pudel ale nie uwazam zeby to byl powod ktory zabroni mi zrozumiec jak dziala interAS-VPN, AToM czy CsC) W nowym blueprincie sa zagadnienia ktore beda wymagaly dedykowanej blachy. Przy obecnym SP 98% mozna przelabowac na VIRLu (2% to MDT i VPLS)
Do MDT uzywalem remote rackow od INE a do VPLSa od Gigavelocity (tutaj mala uwaga - VPLS w INE nie zadziala bo maja karty liniowe w GSRach ktore nie wspieraja jednoczenie Edge i Core. Gigavelocity wspiera to). Tak czy siak i INE i Giga korzysta z wysłużonych GSRów12k.
Kolejna rzecz - majac CCIE RS zdane w wersji min 4 masz juz dobre 75% materialu przerobione i opanowane wlacznie z najwazniejszym elementem SP v3 - MPLS L3VPN (ja na labie RS ktory zdalem za 3 podejsciem 5 lat temu mialem MPLS L3VPNy i nawet jakis sham-link, a przerobione czyli rozumiesz jak to dziala i potrafisz to zarowno troubleshootowac jak i skonfigurowac od zera)
25% to InterAS-VPN (poza opcja 3 do zrozumienia i przelabowania w 2-3 dni, opcja 3 dodatkowe 2-3 dni :)), CsC (dodanie labelek na PE-CE i vrfow na CE i ot cala filozofia), AToM (zakladajac interworking jakies +-8 komend, czasami nawet MPLS nie potrzebny), VPLS i... IOS-XR - jak dla mnie CLI o niebo przyjemnejsze od IOS, BGP konfiguruje sie znacznie mniejsza iloscia komend i pamietac nalezy tylko o static /32, allocate-label w VRF i RPL ;)
Multicasty ktore strasza na RS? Tutaj to dziala tak samo a wrecz latwiej bo PIM tylko w wersji SM (a wiec zero poznawania Mcastow od nowa) po stronie ISP i po stronie VPNow + magiczne MDT do przetunelowania tego - ja mam ciagle w glowie porownania tego do QinQ
"grzech go nie zdac"??
Jest to obecnie najlatwiejsza metoda na zdanie kolejnego CCIE dla kogos kto ma dobrze opanowane RS - a mysle ze taka osoba jestem.
I jak juz wczesniej pisalem egzamin jest "no-tricki" Jak na koniec działa ping miedzy dwoma site'ami spietymi za pomoca CsC to na 95% masz PASS

Korzystając z okazji - Inter AS VPN - Dziękuję za wytłumaczenie tego w sposób genialny Piotrkowi i Łukaszowi na bootcampie CCDE. Zdjecia tablic jak to Piotrek rozrysował w sposób "LABELKOWY" to była podstawa przy powtórkach i nauce ;)
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 858
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

#922

#922 Post autor: martino76 »

garfield pisze: Do MDT uzywalem remote rackow od INE a do VPLSa od Gigavelocity
Co do MDT to spokojanie dziala na IOL oraz XR4U sam to przelabowalem na takim zestawie i nie mialem z tym zadnych problemow. Nie wiem jak to wyglada na vXR, ale podejrzewam, ze tez powinno dzialac.


Co do VPLS to faktycznie trzeba wynajac raka lub pobawic sie na vCSR tam jest to wspierane od ktorejs wersji :)

Dokladnie tak jak kolega garfield powiedzial SP jest latwiejszym egzaminym a do tego przejrzystym i bez zbednych fajerwerkow. Sam zdalem RS za 4 razem i porownojac te 2 egzaminy RS to droga przez meke :) a przy SP mialem wrazenie, ze ten egzamin ukladal ktos, kto wiedzial czego chce i jak ma to wygladac.

Jesli chodzi o Inter-AS to jest jeszcze opcja A+B, tez ciekawe rozwiazanie i szkoda, ze nie bylo tego na egzaminie.



Pozdro,

bartek17
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 05 lut 2015, 10:55

zdałem

#923

#923 Post autor: bartek17 »

To i ja sie pochwale. Zdałem RS niedawno. Mój numer to 46755.

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

#924

#924 Post autor: eprom »

Dzastiz pisze:Twój post zabrzmiał jak hejt i ciężko Ci to będzie teraz odkręcić, obojętnie ile razy pogratulujesz garfieldowi.
Szkoda, że tak łatwo przychodzi Ci wrzucanie wszystkich do jednego worka.
Raz wystarczy i wiecej nie bedzie, a do worka nikogo nie wrzucałem.
michal_basta pisze: To juz zdaje sie kolejna dyskusja, w ktorej kolega eprom z uporem godnym wyzszej sprawy dyskredytuje sens zdawania egzamnow firmy CIsco ze sciezki E.
Nic nie dyskredytuje, zdawanie egzaminow Cisco z kazdej sciezki, nie tylko Expert ma sens wielowymiarowy. Niestety bezsensu jest fakt, ze Cisco tak pozno i ospale reaguje na wyciek scenariuszy egzaminu CCIE-SP do netu i to bede hejtowal.
michal_basta pisze: Wiec wyglada to na lekka zazdrosc, jak bardzo by temu nie zaprzeczal. Gdyby go ziębił temat braindumpow do CCIE to po prostu nie poruszalby tego tematu i skupilby sie na J.
Kolego Michale, dla mnie 5 lat temu swiat sieci tez sie zaczynal i konczyl na Cisco. Dzis jest troszeczke innaczej. Kiedys bylo tylko C., dzis sa i licza sie jeszcze J. , A. , B., E., H. i inni
Ostatnio zmieniony 06 lut 2015, 13:25 przez eprom, łącznie zmieniany 2 razy.
--

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: zdałem

#925

#925 Post autor: eprom »

bartek17 pisze:To i ja sie pochwale. Zdałem RS niedawno. Mój numer to 46755.
Gratulacje !!!
--

horac

#926

#926 Post autor: horac »

Gratulacje Garfield, rzadko tu zagladam ostatnio na dluzej niz 2 sec gdzies mi przeminal twoj kolejny sukces.


Garfield ciebie to widze zawsze motywuje zmiana wersji CCIE do zdawania kolejnego egzaminu :P bo dopoki nie oglosza zmian to nie chce Ci sie zdawac i mowisz ze wiecej to juz nie bedziesz sie w to bawil :P Never say never, jeszcze raz gratz

Awatar użytkownika
bigboss
CCIE
CCIE
Posty: 757
Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Kontakt:

Re: zdałem

#927

#927 Post autor: bigboss »

bartek17 pisze:To i ja sie pochwale. Zdałem RS niedawno. Mój numer to 46755.
Gratuluję i witam na pokładzie!
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski

Awatar użytkownika
gangrena
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Posty: 2349
Rejestracja: 08 mar 2004, 12:17
Lokalizacja: Wawa

#928

#928 Post autor: gangrena »

Garfield & bartek17 wielkie gratulacje :!: :D

@Marcin: Zawsze chciałem Cię przepuszczać w progu, a teraz to już śniadanie będę Ci przynosił. Jak Sebie. ;) Dobrze, że bootcamp przydał się choć odrobinkę.

Awatar użytkownika
Slomek.
CCIE
CCIE
Posty: 801
Rejestracja: 05 lut 2007, 20:26

#929

#929 Post autor: Slomek. »

Gratulacje dla nowych CCIE, hmmm ja ostatnio to pieluchy przewijam, mało śpię i próbuję w tych warunkach przygotować się do jednego egzaminu ...

Pozdrawiam
Trecom.pl

Awatar użytkownika
pitt2k
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Posty: 61
Rejestracja: 14 sie 2007, 12:31

#930

#930 Post autor: pitt2k »

Gratulowalem juz Marcinowi na FB, ale jeszcze oficjalnie na HoF-ie. CONGRATS & KUDOS!

pozdr,
p.

ODPOWIEDZ