CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 gru 2017, 19:31

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: CCIE SP 4.0
Post #1 : 28 paź 2014, 09:47 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Posty: 420
Lokalizacja: Warsaw
https://learningcontent.cisco.com/cln_s ... 0_v4.0.pdf

_________________
It doesn't matter how many certs you've got... it's really all about the pure knowledge behind them...


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 28 paź 2014, 09:59 
Mnie zastanawia jedno, skoro SP i RS beda teraz 100% virtualne to dlaczego cena egzaminu wzrosla z 1500$ na 1600$ zamiast sie zmniejszyc. Kiedys byla gadka na forum ze cena egzaminu jest taka bo trzeba utrzymac pudelka i egzaminy zarabiaja na utrzymanie labow. W tej chwili wiekszosc pewnie bedzie na UCS lub innych serwerach wirtualizacyjnych. Ok to tez zre prad, ale bez przesady. U mnie w domu chodzi host VMware 24h/7 i raptem place miesiecznie dodatkowe 50 zl. W srodku zasilacz platinium 860W.

To za co teraz sie placi, za ten shitowy lunch w brukseli ?


Na górę
   
 Tytuł:
Post #3 : 28 paź 2014, 11:56 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Posty: 788
Lokalizacja: Dublin
Cytuj:
Mnie zastanawia jedno, skoro SP i RS beda teraz 100% virtualne to dlaczego cena egzaminu wzrosla z 1500$ na 1600$ zamiast sie zmniejszyc. Kiedys byla gadka na forum ze cena egzaminu jest taka bo trzeba utrzymac pudelka i egzaminy zarabiaja na utrzymanie labow. W tej chwili wiekszosc pewnie bedzie na UCS lub innych serwerach wirtualizacyjnych. Ok to tez zre prad, ale bez przesady. U mnie w domu chodzi host VMware 24h/7 i raptem place miesiecznie dodatkowe 50 zl. W srodku zasilacz platinium 860W.

To za co teraz sie placi, za ten shitowy lunch w brukseli ?
Moze, zmienia menu w Brukseli rowniez :). Wyglada na to ze formula egzaminu bedzie taka jak dla RSv5. Jedyny plus tego, ze ktos kto bedzie chcial podejsc do tego egzaminu nie bedzie musial investowac w sprzet :)

Pozdro,


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 28 paź 2014, 15:54 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:37
Posty: 701
Lokalizacja: Kraina Deszczowcow
ciekawe kiedy update ścieżki Security, ale chyba też zbliża się szybciej niż wolniej

_________________
ML


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 28 paź 2014, 16:22 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Posty: 2892
Lokalizacja: Gdynia
Cytuj:
Mnie zastanawia jedno, skoro SP i RS beda teraz 100% virtualne to dlaczego cena egzaminu wzrosla z 1500$ na 1600$ zamiast sie zmniejszyc. Kiedys byla gadka na forum ze cena egzaminu jest taka bo trzeba utrzymac pudelka i egzaminy zarabiaja na utrzymanie labow. W tej chwili wiekszosc pewnie bedzie na UCS lub innych serwerach wirtualizacyjnych. Ok to tez zre prad, ale bez przesady. U mnie w domu chodzi host VMware 24h/7 i raptem place miesiecznie dodatkowe 50 zl. W srodku zasilacz platinium 860W.

To za co teraz sie placi, za ten shitowy lunch w brukseli ?
Hmmm a może firma jeszcze musi zarobić
działalność biznesowa ma przynosić zysk - toż to szok :shock: :shock: :D
Cena niestety/stety tez podnosi renomę tego certyfikatu czy sie to komuś podoba czy nie

_________________
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 28 paź 2014, 16:28 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Cytuj:
Cena niestety/stety tez podnosi renomę tego certyfikatu czy sie to komuś podoba czy nie
Czyli jak zdasz za piętnastym razem to jesteś bardziej wartościowy :-P

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 28 paź 2014, 16:45 
Cytuj:

Czyli jak zdasz za piętnastym razem to jesteś bardziej wartościowy :-P

Za 15 razem jak zdasz to jestes CCAr


Na górę
   
 Tytuł:
Post #8 : 28 paź 2014, 17:22 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Posty: 2892
Lokalizacja: Gdynia
Cytuj:
Cytuj:
Cena niestety/stety tez podnosi renomę tego certyfikatu czy sie to komuś podoba czy nie
Czyli jak zdasz za piętnastym razem to jesteś bardziej wartościowy :-P
dla Cisco TAK :D

_________________
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.


Na górę
 Tytuł: Re: CCIE SP 4.0
Post #9 : 29 paź 2014, 14:31 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Posty: 419
Lokalizacja: Krakow
Cytuj:
No coż, od jakiegos poltora roku po sieci kraza pelne lab'y, troche ludzi na tym skorzystalo i porobili numery. Jak dla mnie to zdecydowanie obnizylo renome egzaminu i skompromitowalo caly cert. Najwyzszy czas dac temu kres, szkoda ze tak pozno. Mam nadzieje, ze nowy egzamin + retake policy pozwoli zdecydowanie dluzej utrzymac jakis poziom.

_________________
--


Na górę
 Tytuł: Re: CCIE SP 4.0
Post #10 : 29 paź 2014, 15:46 
Cytuj:
Cytuj:
No coż, od jakiegos poltora roku po sieci kraza pelne lab'y, troche ludzi na tym skorzystalo i porobili numery. Jak dla mnie to zdecydowanie obnizylo renome egzaminu i skompromitowalo caly cert. Najwyzszy czas dac temu kres, szkoda ze tak pozno. Mam nadzieje, ze nowy egzamin + retake policy pozwoli zdecydowanie dluzej utrzymac jakis poziom.
Dopoki nie pojawi sie wymaganie dotyczace udokumentowanego doswiadczenia to raczej sie to nie zmieni. Wprowadzenie dwoch nowych sekcji pewnie odsieje czesc braindumpowcow ale nie zapobiegnie temu na dluzsza mete. W koncu i tak rozpracuja egzamin i tak bedzie co 2 lata. Poki co jedynym wymaganiem do laba CCIE nadal pozostaje 1600$ w kieszeni.


Moim zdaniem tego typu egzaminy powinny byc zdawane przed jakas komisja. Lab jako dodatkowa czesc praktyczna. Wtedy nie ma szans zeby ktos bez wiedzy sie przecisnal bo komisja nie dopusci do laba i po frytach. Wszystkiego komputerowo sie nie zweryfikuje. Czasami krotka wymiana zdan na techniczne tematy wiecej weryfikuje niz przeklepany Lab na czas.

Podsumowujac:

1 etap - written
2 etap
a) weryfikacja doswiadczenia i dopusczenie dalej
b) rozmowa z komisja face to face
3 etap - lab jak komisja dopusci

1 + 2 + 3 = CCIE

Tylko ktos tam na gorze piramidy musi zdecydowac czy zalezy mu bardziej na $$$ czy na jakosci egzaminow i marce.


Na górę
   
 Tytuł: Re: CCIE SP 4.0
Post #11 : 29 paź 2014, 20:56 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 21 sty 2008, 13:21
Posty: 1694
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
Podsumowujac:

1 etap - written
2 etap
a) weryfikacja doswiadczenia i dopusczenie dalej
b) rozmowa z komisja face to face
3 etap - lab jak komisja dopusci
Written - wyeliminować pytania z czapy i wymagające znajomości na pamięć (!) RFC (tak, na writtenie sec są takie pytania i nie mówię o RFC stricte securitowym). Zamiast tego układamy np. 200 pytań, każde w 5 wariantach wordingu i z różnymi odpowiedziami. Na egzaminie z tych 5 wariantów losujemy jeden (jeden, nie wszystkie :P ). Powodzenia dla braindumpowców.

Lab - mamy erę wirtualizacji. Zróbmy topologię kilka razy większą niż obecnie (hej, w końcu CCIE powinien ogarnąć sieć dowolnej wielkości, 10-15 pudełek to nic :) ), wypchajmy ją protokołami, funkcjonalnościami i kawałkiem ruchu. Następnie układamy zadania, które pomiędzy sobą są kompletnie niepowiązane, a zależą tylko od prekonfigurowanych ustawień (np. zadanie wymagające dokonfigurowania jakiegoś tunelu do istniejących VPNów, ale żadne inne zadanie w danym labie z tego tunelu nie korzysta ani na niego nie wpływa). Tych zadań układamy ze 100 i potem losujemy na egzaminie np. 20 z nich. Zadania robimy na realnych scenariuszach z życia, a nie w sposób, którego nikt rozsądny w praktyce by nie zastosował. W ramach dowalenia oszustom tutaj również można porobić kilka wariantów różniących się wordingiem (np. "must use ACL", "must not use ACL" - wiecie o co chodzi). Brak interakcji pomiędzy zadaniami powoduje, że można je swobodnie zmieniać, wymieniać, dodawać i tak dalej bez konieczności weryfikowania całego laba za każdym razem. Coś w stylu sekcji troubleshooting dla RS tylko dla całego laba i nie sam TS ale też konfiguracja nowych rzeczy.

Problem dumpów mamy rozwiązany.

Weryfikacja doświadczenia może się sprawdzić albo nie. Można mieć teoretycznie doświadczenie i nie mieć wiedzy, bo wielu rzeczy się nie używa w pracy, więc tutaj przydałyby się sensowne kryteria oceniania. Komisja z kolei jest fajnym pomysłem, ale jeśli to będą rzeczywiście eksperci, a nie wyuczone małpki oczekujące wystąpienia w wypowiedzi słów kluczowych.

_________________
http://www.dorvin.net


Na górę
 Tytuł: Re: CCIE SP 4.0
Post #12 : 29 paź 2014, 21:11 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
Jak dla mnie to zdecydowanie obnizylo renome egzaminu i skompromitowalo caly cert.
To samo można powiedzieć o krążących po sieci labach z JNCIE. To też "skompromitowało cały cert" czy masz na ten temat inne zdanie?


Na górę
 Tytuł: Re: CCIE SP 4.0
Post #13 : 29 paź 2014, 21:13 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Panowie,

Macie genialne pomysły i jak zawsze, wiecie co poprawić. Proponuje odezwać się do Program Managerów i wejść do zespołów zajmujących się budową nowych wersji/wprowadzaniem zmian. To wbrew pozorom możliwe, na pewno lepiej przydacie się w tych dyskusjach niż wentylując się tutaj na forum - toczymy podobne dyskusje po raz n-ty, proponuje zaatakować temat bardziej produktywnie :)

Dzięki.


Na górę
 Tytuł: Re: CCIE SP 4.0
Post #14 : 29 paź 2014, 21:24 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 21 sty 2008, 13:21
Posty: 1694
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
Panowie,

Macie genialne pomysły i jak zawsze, wiecie co poprawić. Proponuje odezwać się do Program Managerów i wejść do zespołów zajmujących się budową nowych wersji/wprowadzaniem zmian. To wbrew pozorom możliwe, na pewno lepiej przydacie się w tych dyskusjach niż wentylując się tutaj na forum - toczymy podobne dyskusje po raz n-ty, proponuje zaatakować temat bardziej produktywnie :)

Dzięki.
Uczmy się kochać PMów od SEC. Tak szybko odchodzą... Natalie podobno zrezygnowała. Ciekawe, kto teraz prowadzi tę ścieżkę? :)

Ja nawet chętnie pomogę opracowywać pytania, jeśli dostanę jakieś wsparcie w $ na koszty kawy i pizzy. :P

_________________
http://www.dorvin.net


Na górę
 Tytuł: Re: CCIE SP 4.0
Post #15 : 30 paź 2014, 00:49 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Posty: 419
Lokalizacja: Krakow
Cytuj:

To samo można powiedzieć o krążących po sieci labach z JNCIE. To też "skompromitowało cały cert" czy masz na ten temat inne zdanie?
O ile takowe w ogole sa, sam sie nie spotkalem i nie slyszalem.

_________________
--


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl