jaki sprzęt do LABa CCIE RS?

Pytania dt. certyfikacji CCIE oraz CCDE

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
aw
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 23 lut 2007, 04:05
Lokalizacja: Zamość/Warszawa

jaki sprzęt do LABa CCIE RS?

#1

#1 Post autor: aw » 28 lis 2014, 14:59

Witam,
chciałbym przygotować się do egzaminu CCIE R&S.
Jaki sprzęt powinienem sobie zorganizować do LABa, aby łatwiej przećwiczyć zadania, ćwiczenia?

Pozdrawiam
A.
no stress

Awatar użytkownika
link
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 13 lis 2010, 22:05

Re: jaki sprzęt do LABa CCIE RS?

#2

#2 Post autor: link » 28 lis 2014, 15:09

aw pisze:Witam,
chciałbym przygotować się do egzaminu CCIE R&S.
Jaki sprzęt powinienem sobie zorganizować do LABa, aby łatwiej przećwiczyć zadania, ćwiczenia?

Pozdrawiam
A.
Może wspomniane już dziś w innym wątku INE będzie tu pomocne?
-> http://labs.ine.com/workbook/view/rs-v5 ... U1NA%3D%3D

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1691
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#3

#3 Post autor: Wojtachinho » 28 lis 2014, 20:10

vmware + zakup kilku catalystow ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

s2nt0
wannabe
wannabe
Posty: 123
Rejestracja: 10 mar 2011, 23:58
Lokalizacja: London

#4

#4 Post autor: s2nt0 » 28 lis 2014, 23:25

a zobacz tu koleś opisuje jaki hardware sobie kupił:
https://www.youtube.com/watch?v=UQlhK80 ... kR1jmBjGLQ

no generalnie potrzebujesz maszynke na 20 csr1000v jak chcesz robic full laby, + 4 switche (jakie switche to wyżej jest link do ine, fajnie opisane:) ),

jeszcze wątek na ine:
http://ieoc.com/forums/t/29629.aspx
why we doing this ? because LAB told us to..

aw
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 23 lut 2007, 04:05
Lokalizacja: Zamość/Warszawa

#5

#5 Post autor: aw » 01 gru 2014, 21:00

a warto robić laba do CCIE R&S? chodzi raczej o routery 1800, 2800
no stress

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

#6

#6 Post autor: vrankom » 02 gru 2014, 09:09

Narbik mowil ze nie warto kupowac ISR G2, ISR G1 starcza, nie bedzie paru feature'rsow, ktore mozna zrobic na 2x ISR G2 C1921 i reszta C2811 + 4x swtich 3560X lub E IP Services
chociaz nie pamietam czy mial 3560X czy zwykly ;/

aw
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 23 lut 2007, 04:05
Lokalizacja: Zamość/Warszawa

#7

#7 Post autor: aw » 12 gru 2014, 11:15

a taki zestaw wystarczy?
7 x Cisco Router 1841
2 x Cisco Router 2851
4 x Cisco Switch 3560
no stress

michal_basta
CCIE
CCIE
Posty: 213
Rejestracja: 04 mar 2009, 20:17
Lokalizacja: Warszawa

#8

#8 Post autor: michal_basta » 12 gru 2014, 11:55

aw, wiesz na czym polega CCIE R&S Lab v5?

aw
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 23 lut 2007, 04:05
Lokalizacja: Zamość/Warszawa

#9

#9 Post autor: aw » 12 gru 2014, 12:02

CCIE v5 to nie mam sprzętu...
ale mam możliwość okazyjnie stać się posiadaczem starszych routerów, a nie chcę też mieć tego za dużo. Z tego co pamiętam to chyba 9 routerów wystarczało kiedyś do starszej wersji.
no stress

Awatar użytkownika
lxs
wannabe
wannabe
Posty: 177
Rejestracja: 08 sty 2014, 16:27
Lokalizacja: 52.182098, 21.005445

#10

#10 Post autor: lxs » 15 gru 2014, 19:10

aw pisze:CCIE v5 to nie mam sprzętu...
ale mam możliwość okazyjnie stać się posiadaczem starszych routerów, a nie chcę też mieć tego za dużo. Z tego co pamiętam to chyba 9 routerów wystarczało kiedyś do starszej wersji.
Posiadanie kilku gratów Cisco z demobilu nie dodaje splendoru w zdobywaniu CCIE. CCIE v5, jak w linku, który wkleił s2int0, jest pokazany schemat topologii na CCIE proponowany przez INE. Wszystkie rutery są wirtualne i na prawdziwym labie CCIE też są wirtualne. Jedyny hardware jaki jest zalecany, to 4x Catalysty L3, 35xx EMI ,ale to i tak się nie opłaca, bo CCIE obejmuje switching w minimalnym stopniu.

warg29
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 17 mar 2011, 21:41

#11

#11 Post autor: warg29 » 30 gru 2014, 11:58

O ile wiem to w v5 switche tez juz sa wirtualne i wszystko chodzi na iou.

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#12

#12 Post autor: garfield » 30 gru 2014, 12:16

VIRL + 100 tokenow w INE na przecwiczenie switchingu (200 USD wszystko uwzględniając znizke na VIRL'a)
I oto caly lab
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

Awatar użytkownika
bialy94
wannabe
wannabe
Posty: 109
Rejestracja: 27 lis 2006, 00:48

#13

#13 Post autor: bialy94 » 06 sty 2015, 14:54

garfield pisze:VIRL + 100 tokenow w INE na przecwiczenie switchingu (200 USD wszystko uwzględniając znizke na VIRL'a)
I oto caly lab
No i to jest piękne. Tutaj jest fajnie opisane: http://blog.ine.com/2014/12/04/using-ci ... ent-509308

Awatar użytkownika
bast
member
member
Posty: 30
Rejestracja: 14 maja 2006, 23:39
Lokalizacja: Trójmiasto

#14

#14 Post autor: bast » 24 lut 2015, 21:34

Dobra, mam ogarnięty VIRL na ESXi 5 oczywiście na UCSie :).

zahir
wannabe
wannabe
Posty: 101
Rejestracja: 23 lis 2009, 20:59

#15

#15 Post autor: zahir » 23 mar 2015, 10:19

A jakiego sprzetu uzywacie pod VIRL'a? Ktos proponowal DL380 Gen8 z 32GB RAMu ale chyba mnie nie stac na takie zabawki ;)
Z tego co wiem jest tam limit do 15 urzadzen, a INE w topo ma 20, nie jest to problem?

ODPOWIEDZ